Unesco, Osman Hamdi'yi andı
BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), ''Kültürel Mirasın Korunmasında Bir Öncü: Osman Hamdi Bey (1842-1910): Sanatçı, Arkeolog ve Müzeci'' konulu bir panel düzenledi.
cumhuriyet.com.trUNESCO'nun geçen yılki 35. Genel Konferansında, Kültür ve Turizm Bakanlığının önerisi üzerine, Osman Hamdi Bey'in 100. ölüm yıl dönümünde uluslararası anma etkinliklerine UNESCO'nun katılmasını kararlaştırmıştı.
UNESCO nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'nun girişimiyle düzenlenen panelin açılışını, UNESCO adına Dünya Miras Merkezi Başkanı Francesco Bandarin yaptı.
Panelde, Türk ve yabancı akademisyenler, Osman Hamdi Bey'in hayatına ve eserlerine ilişkin bildiriler sundu.
Prof. Dr. Edhem Eldem, Osman Hamdi Bey'in çok yönlü kişiliği ve eserleriyle ilgili genel bir sunuşta bulunurken, Mimar Cengiz Kabaoğlu, Osman Hamdi Bey'in kurucusu olduğu İstanbul Arkeoloji Müzesinin kuruluşundan takriben 100 yıl sonra korunması ve geliştirilmesiyle ilgili başlatılması öngörülen proje hakkında bilgi verdi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Gül İrepoğlu ise Osman Hamdi Bey'in ressamlığının yanı sıra sanat eğitiminde oynadığı öncü rolün altını çizdi.
Panel dolayısıyla Osman Hamdi Bey ile ilgili olarak yayınlanmış olan iki yeni kitap da tanıtıldı.
Prof. Dr. Eldem'in yayına hazırladığı, Fransa'nın önde gelen yayınevlerinden ''Actes Sud''un yayımladığı, Osman Hamdi Bey'in yazdığı bazı mektupları ve diğer metinleri içeren ''Un Ottoman En Orient'' (Şarkta Bir Osmanlı) başlıklı kitap, Fransa Doğu Dilleri ve Kültürleri Ulusal Enstitüsünden Prof. Dr. Faruk Bilici tarafından tanıtıldı.
İstanbul'da Anadolu Etütleri Fransız Enstitüsü (IFEA) tarafından editörlüğünü arkeolog Aksel Tibet'in yaptığı ''Varia Anatolica'' koleksiyonundan sunulan ''Le voyage à Nemrud Dağı d'Osman Hamdi Bey et Osgan Efendi (1883), Récit de voyage et photographies publiés et annotés par Edhem Eldem'' (Osman Hamdi Bey ile Osgan Efendi'nin Nemrud Dağı'na Seyahati (1883), Edhem Eldem Tarafından Yayınlanan ve Dipnot Konulan Seyahatname ve Fotoğraflar) başlıklı yayının tanıtımı ise IFEA eski direktörü Profesör Pierre Chuvin tarafından yapıldı.
Toplantının son bölümünde, Paris'te yaşayan Hititolog Dr. Hatice Gonnet Bağana'ya, Türkiye'nin tarihsel zenginliklerinin tespit ve tanıtımına yaptığı önemli katkılardan, Hitit başkenti Hattuşa'nın (Boğazköy) UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmesinde gösterdiği gayretlerden ve bu yıl şahsi kitaplığı ile arşivinden Çorum Müzesine yaptığı değerli kitap ve belge bağışından dolayı UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğince bir şükran belgesi takdim edildi.
Osman Hamdi Bey, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki amaca uygun ilk müze olan İstanbul Arkeoloji Müzesi ve bugünkü Mimar Sinan Üniversitesine dönüşmüş olan Sanayii Nefise Mektebini kurmuştu.
Başta bugün UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Nemrut Dağı'nda yapılan ilk Türk arkeolojik kazısı olmak üzere ilk önemli arkeolojik faaliyetleri yöneten Osman Hamdi Bey, eski eserlerin korunmasıyla ilgili ilk kapsamlı milli mevzuatı hazırlamıştı.