Umutlar pazartesiye kaldı
Anayasa Mahkemesi'nin Başbuğ'a tahliye yolunu açan kararının ardından Ergenekon davasından tutuklu 30 kişi daha nöbetçi mahkemeye tahliye başvurusu yaptı. Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz de Başbuğ kararına dayanarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerini "hürriyeti tahdit" suçlamasıyla HSYK'ye şikayet etti.
Cumhuriyet/İstanbul Haber ServisiErgenekon davasında sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, İstanbul 13 Ağır Ceza Mahkemesi hâkimlerini, “hürriyeti tahdit suçunu” işlediklerinin, Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ kararıyla tespit edildiği gerekçesiyle HSYK’ye şikâyet etti. Avukat Ersöz, dilekçesinde son günlerde yayımlanan ses kayıtlarına ilişkin tartışmalara dikkat çekerek internet ortamında yayımlanan ses kayıtlarının dosyaya konulmasını talep eden savcı Mehmet Ali Pekgüzel hakkında da soruşturma açılmasını istedi.
Avukat Ersöz, Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ kararında 7.5 aydır gerekçeli kararı yazmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli hâkimlerin “kişi hürriyet ve özgürlüğü hakkı”nı ihlal ettiğine karar verdiğine dikkat çekerek “Bu, hâkimlerin TCK’de düzenlenen ‘Görevi Kötüye Kullanma ve Hürriyeti Tahdit Suçu’nu işledikleri sonucunu doğuran bir tespittir” dedi.
Soruşturma açılsın
Ersöz, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) önceki gün sunduğu dilekçesinde, müvekkilleri Levent Göktaş’ın 5 yıl 2 ay, Tuncay Özkan’ın 5 yıl 6 aydır hürriyetinin kısıtlandığına dikkat çekti. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, üye hâkimler Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, Ercan Fırat, Nihat Topal ve Mehmet Fatih Uslu hakkında soruşturma açılmasını talep eden Ersöz, talebinin gerekçelerini şöyle sıraladı: “Anayasa Mahkemesi’nin kararında da tespit ettiği üzere, sanıkların ‘özgürlükleri hürriyeti tahdit’ suçunu oluşturacak şekilde kısıtlanmış, internette yayınlanan yasadışı ses kayıtları dosyaya dahil edilerek hukuka aykırı delil niteliğindeki kayıtlar sanıklar aleyhine delil olarak kabul edilmiş, duruşma salonunun tavanından sarkıtılan ses toplama cihazları ile avukatların müvekkilleri ile yaptığı görüşmeler yasadışı olarak kayıt altına alınmıştır.”
Sistematik ve bilinçli
Ersöz dilekçesinde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve hâkimlerinin, Silivri’de yapılan yargılamada CMK’ye aykırı karar ve uygulamalara imza attıklarını belirterek şöyle devam etti: “Kovuşturma sürecinde yaşanan yasadışı uygulamalar, avukatlara yönelik şiddet eylemleri ve hukuka aykırı kararlar Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üye hâkimler tarafından hayata geçirilen ‘sistematik’ ve bilinçli bir tavrın göstergeleridir.”