Umutlar ‘dondu'

Don nedeniyle fındıkta rekolte düşünce Doğu ve Güneydoğu’dan gelen binlerce tarım işçisi işsiz kaldı. İş bulan ‘şanslı’lar ise kazandıklarının çoğunu yola ve dayıbaşına vermek zorunda kaldı.

Erdoğan Erişen- Ordu

Karadeniz’de yaşanan don nedeniyle fındıkta rekolte düşünce Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nden gelen binlerce tarım işçisi işsiz kaldı. Tarım işçilerinin büyük bölümü iş bulamayınca geri döndü ve kente 100 kadar tarım işçisi kaldı. Kazandıkları paranın 3’te birini yola, üçte birini dayıbaşılara veren, yerli işçilere göre daha düşük ücrette çalıştırılan işçiler ise “Bu yıl da aç kaldık” diyor.

Çoğu geri döndü

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden her yıl olduğu gibi bu yıl da fındık toplamak için Ordu’ya gelen tarım işçileri bu yıl hüsrana uğradı. Karadeniz’de yaşanan don nedeniyle fındıkta rekolte düşünce tarım işçileri ancak 10-15 gün çalışabildi. Altınordu ilçesinde Uzunisa, Perşembe ilçesinde de Efirli mahallelerinde kendileri için oluşturulan kamp alanına yerleştirilen yaklaşık 10 bin tarım işçisinin büyük bölümü iş bulamadığı için geri döndü.

2000’li yılların başına kadar dönemin Valisi Kemal Yazıcıoğlu tarafından “aralarında terörist var” diye bölgeye sokulmayan, kentten yaka paça kovalanan, suyu, tuvaleti, elektriği olmayan dere kenarlarında konaklamak zorunda kalan tarım işçileri artık valilik tarafından hazırlanan barınma merkezlerinde daha iyi şartlarda kalabiliyor. Barınma merkezlerinde görevlendirilen öğretmenler de çocuklara eğitim veriyor. Valilik tarım işçilerine sağlık hizmeti de
sunuyor. 12 yıldır fındık toplamak için ailesi ve yakınları ile birlikte Şanlıurfa’dan geldiğini belirten 63 yaşındaki Üzeyir Taşıyan, “Geçmişte çok çektik. O zamanki Vali Kemal Yazıcıoğlu bizi copla, tüfek dipçiğiyle kovalatıyordu. Bugün davul zurna ile uğurlanıyoruz. Bunda gazetenizin payı büyük. O günlerde yaşadıklarımızı sizden başka kimse yazmıyordu. Tuvaletimiz, suyumuz, ateş yakacak odunumuz, duşumuz var” dedi.

‘Bu yıl aç kaldık’

Viranşehirli Hıdır Sakat, “Bu yıl aç kaldık” diyerek paranın 3’te birinin yola, 3’te birinin de dayıbaşına gittiğini söylüyor. Hıdır Sakat, “Bu yıl bizi buraya boşuna getirdiler. Biz fındık yokmuş dememize rağmen iş bulduklarını söyleyerek bizi 10-15 günlük çalışma için buralara getirerek perişan ettiler. Onlar bizim sırtımızdan kazandı, biz aç olarak evimize dönüyoruz.” diye konuştu.

Ücrette ayrımcılık

Güneydoğulu tarım işçilerinin bir diğer sorunu da yerli işçilere göre daha düşük ücrete çalıştırılmaları. Yerli işçilere 60-65 TL günlük yevmiye verilirken, Güneydoğulu işçilere 50-55 liraya ödeniyor. Ayrıca tarım işçileri bu paranın yaklaşık yüzde 30’unu da dayıbaşılara veriyor. İşçilerden Hüseyin Ataş da konaklama koşullarının iyileşmesine rağmen ayrımcılığın ücret konusunda devam ettiğini söylüyor. Ataş, valilikten bu konuda da yardım beklediklerini söylüyor. Kamp alanlarını sık sık ziyaret eden Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Onlar bizim insanlarımız. Biz onları burada iyi ağırladığımıza inanıyoruz” dedi.