Umut, devlette
Antalya L tipi cezaevine alınacak 10 memur için açılan sınavlara Türkiye'nin değişik illerinden 659 kişi başvurdu. Rus dili edebiyatı, işletme mezunu ve halen üniversitede okuyan çok sayıda genç kadının aralarında bulunduğu adaylar, göreve alınacak 10 infaz koruma memuru arasında yer almanın umudunu taşıyor.
cumhuriyet.com.trAdalet Bakanlığı'nca Antalya L Tipi Cezaevine alınacak 10 memur için çeşitli üniversitelerden mezun olan ya da halen öğrenimlerine devam eden 659 aday başvurdu.
Adalet Bakanlığı, Ankara, Adana ve Antalya'daki cezaevlerinde görevlendirmek üzere toplam 35 kadın infaz koruma memuru için sınav açtı. Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) başarı, 1.60 santimetre boy ve boya orantılı kilo zorunluluğu gibi ön şartların gerektiği sınava ülke genelinde başvuranların sayısının bini geçtiği bildirildi.
Bir süre önce hizmete açılan Antalya L Tipi Cezaevine de sınav sonucu 10 kişilik kadro alımı hakkı tanındı. Antalya Adliyesi Adalet Komisyonu'nca açılan sınava Diyarbakır, Şanlıurfa, Balıkesir, Burdur, Afyonkarahisar, Muğla gibi bir çok ilden 659 aday başvurdu. Adaylar öncelikle KPSS başarı puanlarına göre elemeye tabi tutulurken, elemeler sonucu, boy ve kilo şartı uyan ve mülakata girmeye hak kazanan aday sayısı 70'e düşürüldü.
Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu, Adalet Komisyonu Başkanı Fikri Durmaz ve bir üye hakimin görev aldığı komisyon, elemenin tamamlanmasının ardından 70 adayın değerlendirmesine başladı.
Üniversiteli adayların umutları
Mülakatın yapıldığı Antalya Adliyesi'nde sabahın erken saatlerinde toplanan adaylar, göreve alınacak 10 infaz koruma memuru arasında yer almanın umudunu taşıyor.
Sınava Muğla'nın Fethiye ilçesinden geldiğini anlatan Sevim Demirci, 24 yaşında olduğunu ve geçen yıl Ankara Üniversitesi Rus Dili Edebiyatı Bölümünden mezun olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin turizm potansiyeli ve Rus turist yoğunluğunda Akdeniz ve Ege bölgelerinde iş bulma potansiyelinin yüksek olduğunun farkında olduğunu belirten Demirci, buna karşın ''Kırsal bir bölgede yaşıyorum ve gelecek kaygısı taşıyorum. Devlet memurluğuyla hayatım boyunca ayakta durmak istiyorum'' dedi.
Sınav için yine Fehtiye'den gelen Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü 3. sınıf öğrencisi Raziye Harbıcı da işsizliğin kendisinde de gelecek kaygısı yarattığını, öğrenimine devam ederken bir yandan da kamu personeli alım sınavlarına girdiğini bildirdi. İnfaz koruma memurluğuna alınması halinde iş ile okulu bir arada yürütmeye çalışacağını kaydeden Harbıcı, ''Karamsarız. Akdeniz Bölgesi'ni de seviyorum. Burada yaşamak ve çalışmak istiyorum'' dedi.
Raziye Harcıbı gibi halen Süleyman Demirel Üniversitesi Harita Kadastro Mühendisliği Bölümü'nde öğrenim gören Esin Sarıhan da işi ve okulu bir arada yürütmeyi amaçladığını, memur olması halinde ise okulunu bir yıllığına dondurmayı göze aldığına anlattı.
18 Mart Üniversitesi Konaklama ve İşletme Bölümü ikinci sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Ezo Ebru da ''Türkiye'de özel sektör iyi ücret vermesine rağmen, çok eziyor. Memuriyet bizim için önemli bir fırsat. Güven içerisinde görev yapmak istiyorum'' şeklinde konuştu.
Adaylar arasında yer alan ve Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde üçüncü sınıfta öğrenimine devam eden 23 yaşındaki Hayriye Soylu da Samsun'dan sınava gelerek, Antalya'da memur olma fırsatını yakalamaya çalıştığını belirtti. Aynı zamanda evli olduğunu belirten Soylu, ''Birçok aday gibi ben de saatlerce süren yoldan geldim. Hiçbir mesleğin kolay olmadığını biliyorum, ancak hepimiz devlet kapısını geleceğimiz için umut olarak görüyoruz'' sözleriyle kaygılarını dile getirdi.