"Umarım BDP'de aynı şekilde Meclis'e katılır"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP'li milletvekillerinin yemin etmesine ilişkin ''Diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturulup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ederim ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclis'e katılırlar'' dedi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Gül, CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda andiçecek olmasına ilişkin haberi, Bulgaristan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında katıldığı İş Forumu'ndan ayrılırken Basın Başdanışmanı Ahmet Sever'den aldı.
Konakladığı Sheraton Oteli'nde gazetecilerin, konu hakkındaki değerlendirmesini sorduğu Gül, şöyle konuştu:
''Bundan çok memnun oldum. İşte gördüğünüz gibi diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ediyorum ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, yemin görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar. Bütün bunları biz konuşarak halledeceğiz, başkası halledecek değil. Kendi ülkemiz, kendi memleketimiz, kendi vatandaşlarımız hepimiz birbirimizin kardeşiyiz. O açıdan son gelişme beni büyük bir memnuniyete sevk etmiştir.''
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da, Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov tarafından resmi törenle karşılandı.
Bulgaristan'ın bağımsızlığını sembolize eden Aleksander Nevski Meydanı'ndaki resmi karşılama töreninde, Türkiye ve Bulgaristan milli marşlarının çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, tören birliğini selamladı. Gül ve Pırvanov'un heyet üyeleriyle tokalaşmalarının ardından tören birliği geçit yaptı. Törene, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Pırvanov'un eşi Zorka Pırvanova da katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, törenin ardından meydanda bulunan Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçen Gül ve Pırvanov, baş başa görüşmeye başladılar.
Basın Toplantısından
Gül, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısına, ziyareti sırasında kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek başladı.
Türkiye'nin ''komşusu, dostu ve NATO içerisinde müttefiki'' olarak gördüğü Bulgaristan ile ilişkilerinin, özellikle son 20 yıldır çok güçlü bir şekilde devam ettiğini, son 10 yıldır da Pırvanov'un Cumhurbaşkanlığında bu ilişkilerin sürdüğünü dile getiren Gül, ''Bu ziyaretimle ilişkilerimizin yeni bir ivme kazanmasını, mevcut olan ilişkilerin daha da güçlü hale gelmesini arzu ediyorum'' dedi.
İki ülke arasında gerçekleşen üst düzey ziyaretlerin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, bu seyrin güçlü bir şekilde devam etmesinin, komşuluk ilişkilerine çok yakışacağını ifade etti.
Gerek Pırvanov ile gerçekleştirdikleri baş başa görüşmelerde gerekse başkanlık ettikleri heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri çok kapsamlı bir şekilde gözden geçirme fırsatı bulduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, mevcut ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi konusunda iki tarafın da güçlü iradelerini teyit ettiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, ''2008 yılında kurulan ortak komisyonun daha sık toplanmasını ve birçok konuyu ele alıp bunları hem çözmesini hem de yeni, güçlü fikirlerle ortaya çıkmasını benimsedik'' dedi.
Görüşmelerde, ekonomik ilişkilerin geldiği güçlü seviyeden duyulan memnuniyetin ifade edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin daha ileriye götürülmesi için yapılması gerekenlerin de konuşulduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, ''Komşu iki ülke olarak gerek siyasi anlamda gerek ekonomik gerek kültürel bütün alanlarda ilişkilerimizi daha da geliştirmek inancındayız. Bu ziyaretin bu bakımdan çok faydalı ve değerli olduğuna inanıyorum. Bütün Türk halkının Bulgar halkına, komşularına olan sevgi ve muhabbetlerini sunmaktan memnuniyet duyuyorum'' diye konuştu.
''Kapalı rejimlere yer yok"
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde Libya ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olayların değerlendirilip değerlendirilmediği ve bölgeye yansımalarının nasıl olabileceği yönündeki soru üzerine, görüşmelerde konuyu değerlendirdiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
''Bu konuyla ilgili görüşlerim gayet açık. Olup bitenlerin aslında çok sürpriz olmaması gerekir. Bugünkü dünyada kapalı, otoriter rejimlere artık yer yoktur. Dolayısıyla bazı ülkeler bunu kolaylaştırıyor, bazı ülkeler ise bu değişime direniyor. Direnmenin bir anlamı yok. Sonunda her şeyin halkın arzusu ve iradesi şeklinde olması gerekir. Kim buna öncülük ederse ülkesindeki karmaşaya fırsat vermemiş olur. O yüzden biz bu ülkelerin demokratikleşme eğilimini, reformları güçlü bir şekilde destekliyoruz.''
Gül, iki ülke arasındaki bazı sorunların çözümü amacıyla kurulan ikili karma komisyonun sonraki toplantısının ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine, komisyonun daha sık toplanması ve gündemine hakim olması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin siyasi iradesinin yapıcı ve olumlu yönde olduğunu vurgulayan Gül, ''Komşuluğun ne olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Bir apartmanda aileler arasında iyi komşuluk, iyi ilişki yoksa huzur da olmaz. Komşular arasında iyi dostluk ve işbirliği varsa bundan herkesin çıkarı olur. Bu anlayış içinde iki ülkenin ve halkların böyle düşündüğüne inanıyorum. Zaten bugün, böyle bir ortam içindeyiz. Gerek hükümetler gerek devlet kurumları bu anlayışa sahiptir'' diye konuştu.
Gül, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile de görüştü.
Başbakanlık'ta basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Görüşmenin ardından Borisov, Gül onuruna özel bir restoranda çalışma yemeği verdi.
İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ