Uluslararası yarışmada heyecan dorukta
31. İstanbul Film Festivali'nin "Uluslararası Yarışma" bölümünde Şakir Eczacıbaşı anısına sunulacak Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat uyarlaması olan 11 film yarışıyor.
cumhuriyet.com.trUluslararası Yarışma filmleri, Altın Lale ödülü için festivalin ikinci haftasında izleyiciler ve uluslararası jürinin huzuruna çıkmayı sürdürüyor. Seyircinin filmin içine girmek, ekiple tanışmak, mutfağı hissetmek için gösterdiği ilgi sadece festival yönetiminin ve basının değil, yerli yabancı yönetmenlerin, oyuncuların da dikkatini çekmeye devam ediyor. Dün akşam yarışma filmlerinden “Gecikme” ve “Cut” ikinci gösteriminlerini ardarda Nişantaşı Citys’de yaptılar. “Cut” yönetmeni, oyuncu ve yapımcısıyla ekip seyirci karşısına 21.30 seansının ardından çıktı. 120 dakikalık filmin ardından neredeyse bütün salon söyleşiye kaldı. New York’ta uzun yıllar yönetmen, akademisyen olarak çalışan Cut’ın İranlı yönetmeni Amir Naderi bir soru üzerine; “İstanbul Film Festivali Tribeca Film Festivali ile mükayese edilemez. Bu seyircisi, programı, yönetimi, ciddiyeti ile olağanüstü bir festival, şu seyirciye bakın.” diyerek sinema adına heyecanını dile getirdi.
Altın Lale Jürisi
31. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisinin başkanlığını bu yıl ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan üstleniyor. Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi’nde Nuri Bilge Ceylan’ın yanı sıra oyuncu Hiam Abbas, yönetmen Brillante Mendoza, yönetmen Corneliu Porumboiu ve gazeteci Elçin Yahşi yer alıyor.
Uluslararası Yarışmada 11 film
Altın Lale Uluslararası Yarışma’da Julia Loktev'in yönetmenliğini yaptığı The Loneliest Planet / Yalnız Gezegen, romantik bir dram ile korkunun birleşimi olan bağımsız bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Gael Garcia Bernal'in başrolde oynadığı film Gürcistan’ın dağlık ormanlarında geçiyor. Film yarın ve 13 Nisan Cuma günü izlenebilir.
Almanya ve İrlanda ortak yapımı Süper Kahramanın Ölümü / Death of a Superhero, canlı çekimler ile animasyonu yenilikçi bir üslupla harmanlayan dokunaklı, komik, samimi ve fevkalade modern bir film. Bu Filmde Ben Varım ile 2009’da İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale kazanan Ian FitzGibbon’ın yönettiği bu roman uyarlamasında Maymunlar Cehennemi–Başlangıç, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden tanıdığımız Andy Serkis de rol alıyor. Film son gösterimini 10 Nisan’da yaptı.
Cannes’da “Belirli Bir Bakış” bölümünde prömiyerini yapan Bonzai, Şilili yönetmen Cristian Jimenez’in Optik Yanılmalar’ı izleyen ikinci filmi. Aşk, kitaplar ve bitkiler üzerine kurulu filmin öyküsü, Buster Keaton tarzı Güney Amerikalı bir kahraman etrafında gelişiyor. Filmin ilk gösterimi 13 Nisan Cuma günü 11.00 seansında Atlas’ta olacak.
Emily Brontë’nin meşhur Viktorya dönemi romanının uyarlaması olan Wuthering Heights / Uğultulu Tepeler yönetmeni Andrea Arnold’un büyük beğeni toplayan Kırmızı Sokak ve Akvaryum adlı filmlerinin izinden gidiyor. 2011 Venedik Film Festivali'nde En İyi Görüntü ve 2011 Valladolid Film Festivali'nde En İyi Görüntü Yönetmeni ile En İyi Çocuk Oyuncu ödüllerini toplayan film alışılageldik hoş dönem filmlerinin ötesinde, 19. yüzyıl Yorkshire’ında bir çiftlik evinde geçen yeni, cesur ve doğalcı bir intikam hikâyesi. Film son gösterimini bugün Fitaş1’de yaptı.
Sinema tarihine tutkuyla bağlı yeni İran sinemasının en etkili isimlerinden Amir Naderi, Japonya’da, çektiği son filminde klasik filmlerin sanatsal niteliğini geri getirmeye kendini adamış genç bir sinemacıya odaklanıyor. 2011 yapımı Cut, 2012'de Japonya'da gerçekleştirilen Takasaki Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ve Jüri Özel Ödülleri'ni kazandı. Filmin son gösterimi bugün 11.00 seansında Citys’de olacak.
Prömiyerini Cannes Film Festivali’nin “Belirli Bir Bakış” bölümünde yapan, Fransız yönetmen Robert Guédigian’ın son filmi The Snows of Kilimanjaro / Kilimanjaro’nun Karları ismini Ernest Hemingway’in ünlü kısa hikâyesinden alıyor. Filmde, işini kaybetmiş olsa da ailesi ve arkadaşları ile mutlu bir şekilde yaşayan rıhtım işçisi Michel’in, silahlı bir saldırıya uğramasından sonra hayatının nasıl değiştiği anlatılıyor. Film son gösterimini dün yaptı.
Karlovy Vary Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ve Kiliseler Birliği Jüri Ödülünü alan Christian Schwochow’un Cracks in the Shell / Kabuktaki Çatlaklar’ı, sahnede kimse tarafından farkedilmeyen bir tiyatro öğrencisinin başrole seçildikten sonra yavaş yavaş kabuğundan çıkışını konu alıyor. Film bugün ilk gösterimini 21.30’da Atlas’ta yapacak.
Berlin Film Festivali’nde Kiliseler Birliği Jüri Özel Ödülü ve Der Tagesspiegel gazetesi okuyucuları tarafından verilen özel ödülü alan The Delay / Gecikme Uruguaylı yönetmen Rodrigo Pla’nın beşinci filmi. Gündüzleri bir tekstil fabrikasında çalışan üç çocuklu Maria geceleri de yaşlı babasına bakmak zorundadır. Maddi ve manevi olarak bu zorluğa daha fazla dayanamayan Maria, babasını bir yerde terk edip sosyal servisleri arayarak onu bir huzurevine yerleştirme planı yapar. Filmin son gösterimi yarın 13.30’da Fitaş 4’de olacak.
Ünlü yazar Gabriel García Márquez’in oğlu, senarist ve yönetmen Rodrigo Garcia’nın son filmi Albert Nobbs, başrol oyuncusu Glenn Close ile En İyi Kadın Oyuncu da dahil, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Janet McTeer) ve En İyi Makyaj kategorilerinde Oscar ödüllerine aday gösterildi. Film, doğru düzgün bir iş bulabilmek için erkek kılığına girmiş ve kendi dükkânını açmak için gizli gizli para biriktirmeye uğraşırken kendi kimliğini unutmuş bir kadının hikâyesini anlatıyor. Film yarın Citys’de 16.00 seansında izlenebilir.
Uluslararası Yarışma’da Altın Lale için Nikolaj Arcel’in A Royal Affair / Yasak Aşk ve daha önce Reprise / Tekrar filmiyle İstanbul’da Altın Lale ödülünü kazanmış Joachim Trier’in Oslo, 31 August / Oslo, 31 Ağustos filmleri de yarışacak. Filmin ilk gösterimi yarın 13.30 seansında Atlas’da olacak.
Altın Lale heyecanı dorukta
Festivalin bitmesine 4 gün kalırken farklı tema, teknik ve mesajlarıyla 11 film jüri ve jüri kararlarının sağlamasını yapmayı hedeflercesine seyirciler tarafından da dikkat ve heyecanla izlenmeye devam ediyor. İlk haftanın karışık seyircisi giderek seyreldi, salonlar festival seyircisi rengine büründü.
Şakir Eczacıbaşı anısına sunulan Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından verilecek 25.000 Avro’luk para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10.000 Avro’su birinci gelen filmin yönetmenine, 10.000 Avro’su filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 Avro’su da Jüri Özel Ödülü alan filme verilecek. Ödül Töreni 14 Nisan Cumartesi günü, ödüllü filmler için son şans 15 Nisan Pazar günü Beyoğlu sinemasındaki birer gösterim.
Süpriz Film Atlas'ta
Süpriz film 2011 İtalya yapımı "Sezar Ölmeli". Dünya sinemasının yaşayan efsaneleri, festivalin ödüllü ustaları Paolo ve Vittorio Taviani kardeşlerin yönettiği filmde; Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca yer alıyor. İtalyanca; Türkçe altyazılı film 15 Nisan Pazar günü 13.30 ve 19.00 seanslarında Atlas sinemasında gösterilecek, büyük ihtimal vizyona da girecek.
İtalyan ustalar Taviani Kardeşler’in Berlin’de Altın Ayı kazanan bu son filmlerinin tüm oyuncuları Yüksek Güvenlikli Rebibbia Hapishanesi’nin mahkûmlarından oluşuyor. Endişe, umut ve sanattan geçen bir yolu izleyen bu filmin kahramanları, hapishanede Shakespeare’in Jül Sezar oyununu başarıyla sahneye koyuyorlar.