Uluslararası Af Örgütü'nden tutuklamalara tepki: ‘Siyasi amaç taşıyan insan haklarına çok ağır saldırı’

Uluslararası Af Örgütü tutuklamalara tepki gösterip adaletin sarsıcı biçimde hiçe sayıldığını ve baskı sürecinde yeni bir dip noktaya varıldığını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Uluslararası Af Örgütünden dün yapılan açıklamada 6 insan hakları savunucusunun tutuklanmasıyla adaletin sarsıcı biçimde hiçe sayıldığını ve darbe girişiminin ardından yaşanan baskı sürecinde yeni bir dip noktaya varıldığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Bu aktivistler masumdur. Soruşturmanın sürdürülmesi hakikat ve adaletin artık Türkiye’ye ne kadar yabancı olduklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Shetty, “Bu meşru bir soruşturma değildir, tamamen siyasi bir amaç taşıyan ve Türkiye’de insan hakları için korkutucu bir gelecek vaat eden bir cadı avıdır” dedi.

“Bugün Türkiye’de insan haklarını savunmanın artık bir suç olduğunu öğrendik. Şu an Türkiye ve uluslararası kamuoyu için bir dönüm noktasındayız” diyen Salil Shetty açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Dünyanın her yerinde liderler sözlerini esirgemeye ve ilişkilerini her zaman olduğu gibi sürdürebileceklermiş gibi davranmaya artık bir son vermeli, 10 insan hakları savunucusuna yöneltilen bu temelsiz suçlamaların düşürülmesi, derhal ve koşulsuz serbest bırakılmaları için Türkiye yetkilileri üzerinde ciddi bir baskı oluşturmalıdır.”

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleşen G20 zirvesi sırasında Büyükada’daki toplantı için “Acaba Büyükada’daki bir otelde niçin toplanmışlardı? 15 Temmuz’un devamı niteliğinde toplantı için bir araya gelmişlerdi” demişti.

Uluslararası Af Örgütü: Türkiye'de rejim artık saygın değil

PEN’DEN TÜRKİYE’YE UYARI

Uluslararası PEN, yayımladığı açıklamayla Türkiye hükümetini ifade özgürlüğü konusunda bir kez daha uyardı. Tutuklamalar öncesinde yayımlanan açıklamada “PEN’in neredeyse 100 yıllık tarihinde hiçbir dönemde, hiçbir ülkede bu kadar yazarın hapsedildiği kaydedilmedi” denildi. Tüm dünyadaki PEN örgütlerinin imzasıyla yayımlanan metinde OHAL’in kaldırılması, yasakların ve baskıların durdurulmasını isteyip ifade özgürlüğüne sahip çıkılması için çağrıda bulundu. Uluslararası PEN Başkanı Jennifer Clement’in Adalet Yürüyüşü’ne gönderme yaptığı demeciyle şöyle sona erdi: “Adalet Yürüyüşü tarihi bir aydınlık ve cesaret anıydı. Dünya on binlerce insanın Türkiye’nin özgürlüklerini yeniden kazanmak için Ankara İstanbul arası 450 kilometre yürüyüşünü saygıyla izledi. Türk hükümeti ve yargısının insanların bu cesur adalet çağrısına kulak vermesini umuyoruz.”