Uludere'de ‘Fail hükümet sorumlu Özel’

Uludereli mağdur aileleri, askeri savcılığın verdiği takipsizlik kararına karşı üst mahkemeye itirazda bulundu, katliam şüphelilerinin gizlendiği belirtildi .

cumhuriyet.com.tr

Kuzey Irak sınırında 34 köylünün “terörist” denilerek jetler tarafından bombalanarak öldürülmesine ilişkin Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın verdiği takipsizlik kararına karşı Uludereli mağdur aileler, askeri mahkemede itirazda bulundu. “Katliam şüphelilerinin gizlendiği” vurgulanan dilekçede, “asli failin hükümet, birincil derecede sorumlu kişinin de Genelkurmay Başkanı Necdet Özel olduğu” belirtildi. Askeri Savcılığın Necdet Özel’i koruduğu savunulan dilekçede, “Soruşturma failleri ortaya çıkarmak amacıyla değil, aklamak ve gizlemek kastıyla yürütülmüştür” denilerek takipsizliğin kaldırılması istendi.

Uludereli aileler adına, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin arasında bulunduğu 7 avukat tarafından hazırlanan dilekçe, dün Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne verildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın verdiği takipsizlik kararının kaldırılması istenen dilekçede, itirazın değerlendirilmesi için duruşma yapılması talep edildi. Soruşturmanın askeri savcılık tarafından değil TMK’nin 10. maddesiyle görevli savcılık tarafından yürütülmesi gerektiği belirtilen dilekçede, “Gerek iç hukuk gerekse başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası sözleşmeler kapsamında sivillere karşı işlenen bir suçtur” denildi.

‘Etkin soruşturma yapılmadı’

Soruşturma boyunca süren gizlilik kararıyla dosyadaki bilgi ve belge erişiminin engellendiği belirtilen dilekçede, “Soruşturma etkin bir şekilde yürütülmemiş, adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir” ifadesi kullanıldı. İtiraz dilekçesinde, olayda yaralı olarak kurtulan ve suçtan zarar gören sıfatıyı taşıyan 4 mağdur tanığın savcılık tarafından dikkate alınmaması buna örnek gösterildi.

 ‘Asli fail hükümettir’

Başta komuta kademesinde yer alan komutanlar olmak üzere, savaş uçağı pilotları ve yanlış istihbarat veren şahısların, şüpheliler arasında yer verilmeyerek katliamın şüphelilerinin gizlendiği ifade edilen dilekçede, 5 Ekim 2011’de TBMM’nin çıkardığı sınır ötesi operasyon tezkeresine dikkat çekildi. Dilekçede, “Hudut, şümul, miktar ve zamanı belirleyen hükümet olduğuna göre; asli sorumlulukta hükümettedir. Bu nedenle Genelkurmay Başkanlığı’na ve Başbakanlık’a müzekkere yazılarak hükümet tarafından hudut, şümul, miktar ve zamanı belirten yazılı emrin temini ile bu emrin altında imzası bulunan herkesin fail olarak gösterilmesi yasal zorunluluktur” denildi. Dilekçede, olayda kanunsuz emri yerine getiren Genelkurmay Başkanı Özel’in birincil dereceden sorumlu kişi olduğu belirtildi. Kanunsuz emri uygulamakla suçlanan 17 komutanın isimleri tek tek sayılırken, bu kişiler ile uçakları kullanan pilotların, olayın faili olduğu anlatıldı. Askeri savcılığın kararındaki “kaçınılmaz hata” gerekçesine tepki gösterilen kararda, Uludere olayı için “Sivil bir nüfusa karşı kasten saldırı sonucu toplu bir sivil katliamı yaşanmıştır” ifadesi kullanıldı.