"Uludere kötü niyet değil, hataydı"

Tehran Times gazetesinin, Uludere baskınına ilişkin bir analizinde operasyonun "hükümetin, askeri operasyonlar üzerindeki kontrolünün düzeyi konusunda birçok soru işaretini yarattığı" yorumunu yaptığı analizde operasyonun "hata" olduğu görüşü dile getirildi.

cumhuriyet.com.tr

Şırnak Uludere'de 35 sivilin ölümüyle sonuçlanan hava baskını, İran medyasında da tartışılıyor.

Tehran Times gazetesi, operasyonun "hükümetin, askeri operasyonlar üzerindeki kontrolünün düzeyi konusunda birçok soru işaretini yarattığı" yorumunu yaptığı analizinde "hata" olarak nitelediği "Olay, Ankara'daki merkez hükümetin, Kürt azınlığının durumunu iyileştirmek amacıyla son attığı yapıcı adımlarını önemli ölçüde baltaladı" dedi.

Tehran Times tarafından siyasi analisti Hasan Lasjedi imzasıyla yayınlanan değerlendirmede bazı siyasi analistlerin, 28 Aralık'ta gerçekleştirilen hava baskının, Türk hükümetinin, "ihmalkarlığı veya PKK militanlarından kaynaklanan tehditlere yanıt verme isteksizliği nedeniyle ters gittiğine inandıklarını" yazdı.

Bazı uzmanların, "yanlışlığa sadece insani hata değil aynı zamanda Türk ordusuna İsrail tarafından sağlandığı belirtilen istihbarat teknolojisinin iyi işlememesi" nedeniyle meydana geldiğine inandıkları kaydedilen analizde "Olay, Ankara'daki merkez hükümetin, son altı yıldaki eylemleri başta olmak üzere, Kürt azınlığının durumunu iyileştirmek amacıyla attığı yapıcı adımlarını önemli ölçüde baltaladı" değerlendirmesini yaptı.

Atılan adımların sayesinde "Kürt azınlığının ülkenin siyasi ve ekonomik alanında daha aktif bir rol üstlenmesi için zemin hazırlandığı" görüşünün de dile getirildiği analizde şöyle devam edildi:
"Türkiye'nin güneydoğusundaki öldürücü hava baskını, bilinçli kötü bir eylemden çok öngörülemeyen bir hataydı. Böylece Türk parlamentosundaki Kürt milletvekillerince benimsenen sert tutum ve başta Iraklı Kürtler olmak üzere, başka ülkelerdeki kitlesel gösteriler ve sert kınamalar, belirli bir siyasi tutumun bir parçası değil, spontane duygusal tepkiler idi. Muhalefet grupları, olayı, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) eleştirmek için bahane olarak kullandı."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "trajik hata nedeniyle resmen özür dilemesine rağmen, konunun Ankara ve azınlıktaki Kürtler arasındaki eski gerilimleri canlandırması beklendiği" değerlendirmesi yapılırken, "Merkez hükümet, şimdi Kürt vatandaşlarının gözlerinde lekelenen imajını iyileştirmek için konuyu uygun bir biçimde ele almalı" tavsiyesinde de bulunuldu.