Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Timothy Ash, Türkiye’nin evine çekidüzen vermesini istedi
Yabancı yatırımcılar Türkiye piyasasından çekilme uyarısı yaptı. 2018’i kâbus yılı olarak tanımlayan yatırımcılar, bu yıl da aynı koşulların devam etmesi durumunda parayı çekeceklerini söyledi.
Şehriban Kıraç
Ekonomist ve Capital tarafından bu yıl 8.’si düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne yabancı yatırımcıların kriz açıklamaları damga vurdu. Zirveye katılım bilgisini veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, son anda Uludağ’a gelmedi. Konuşmasında Türkiye’ye Fed’e güvenmeyin uyarısını yapan Ash şunları söyledi:
Düşman değiliz
“Sorunlara karşı entrika ve her şey dışarıdan geldi yorumları yapıldı. Politik hataların dengelenmesi ve yeni gelir modeli gerekiyor. Bankaların bilanço sorunu ve TL üzerindeki baskı pozitif durumlara rağmen problem. Ancak son 6 ayda pozitif farklılıklar gördüm. Beğenmediğimiz politikalar var ama sanıyorum bu seçim sonrası 4 yıl seçim yok. Güvenilir maliye politikası bekliyoruz.”
Yabancı yatırımcıların düşman olmadığına da dikkat çeken Ash, “Biz para kazanırsak siz de kazanırsınız. Daha fazla yatırım istiyoruz fakat 2018 gibi bir yıl daha olursa bir daha yatırım yapmayacağız ve olan parayı geri çekeceğiz. Portföy yatırımcılarının çoğu hikâyeye inanıp para kaybetti” dedi. Türkiye’nin evine çekidüzen vermesi gerektiğini vurgulayan Ash, bir kriz durumu olduğunu ve hastanın stabil kalmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Ash, S-400 sorununun da çözülmesi gerektiğini belirtti.
Dolarda 5.5 adil
Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks, Türkiye’nin dinamikleri içinde doların 5.5 TL olmasının adil seviye olacağını ifade ederken, dış sermaye bağımlılığının azaltılmasını önerdi. Brooks, “Daha öngörülebilir politikalar teşvik edilebilirse beklentileri gerçekleşebilir” diye konuştu. Batının Türkiye’yi yalnız bırakmaması gerektiğini belirten ve “Bizim mahalle biraz tehlikeli bir mahalle” değerlendirmesi yapan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise Türkiye’nin G20 klasmanı içinde daha iyi bir para politikası ile riskleri dengelemesi gerektiğini söyledi.