Ulaşım zammına iptal davası

Tüketici Hakları Derneği (THD), Ankara'da toplu taşıma araçlarına yapılan zam kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

cumhuriyet.com.tr

THD üyesi bir grup ellerinde yazılı dövizlerle Ankara Bölge İdare Mahkemesi önünde toplanarak, sloganlar attılar. Burada grup adına açıklamayı THD Genel Başkanı Turhan Çakar okudu. Çakar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) 16 Aralık 2009 tarihli kararıyla 1 Ocak 2010'dan itibaren tam yolcu bileti bedeli ile iki binişlik biletteki bir biniş bedelini 1,69 liradan 1,85 liraya, çok binişli biletlerde bir biniş bedelini ise 1,39 liradan 1,50 liraya çıkardığını anımsattı.

Dünyanın hiçbir başkentinde dar gelirli tüketicileri bu derece ''ezen'', tüketicilerin aylık ücretinden ulaşıma bu kadar pay ayıran bir ulaşım politikası bulunmadığını ileri süren Çakar, ''Bu politika sadece Melih Gökçek'e özgü bir politikadır'' iddiasında bulundu.

Kamu yararına aykırı olan bu hukuk dışı zam politikasının dayanağı olabilecek ne ulusal bir yasa ne de uluslararası bir sözleşme bulunmadığına dikkati çeken Çakar, yapılan zammın Anayasa'nın 73. maddesi ile Birleşmiş Milletler Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 11. maddesine aykırı olduğunu ifade etti.

2009 yılı ortalama tüketici enflasyonunun yüzde 6,25, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in son zam oranının ise yüzde 80 olduğunu öne süren Çakar, şunları kaydetti:
''Uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle, zam kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için bugün burada, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'nda, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile EGO Genel Müdürlüğü'ne THD olarak dava açmış bulunuyoruz.''

Çakar, toplu taşım araçlarını kullanan tüketicilere de, kullanmış oldukları biletleri dava kazanıldığında fazladan ödenilen bedeli alabilmeleri için saklamaları çağrısında bulundu.