Ukrayna'da izinsiz gösterileri yasaklayan yasa iptal

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov bugün istifa ettiğini açıkladı. 4 yıldır görevde olan başbakan yaptığı açıklamada, “Ülkedeki çatışmalara barış getirmesi amacıyla kişisel bir karar alarak cumhurbaşkanına istifamı sundum” dedi. Ukrayna parlementosu izinsiz gösterileri yasaklayan yasayı da iptal etti.

cumhuriyet.com.tr

Ukrayna Başbakanı Nikola Azarov, ülkedeki krizin barışçıl çözümüne yeni fırsatlar oluşturulması için başbakanlıktan istifa ettiğini açıkladı.

Azarov, ülkedeki siyasi krizin görüşüleceği Parlamento'nun Olaganüstü Toplantısı öncesi Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e istifasını sundu. Azarov'un, istifasını bildirmesinin ardından Parlamento'nun toplantısına iki saat ara verildi.

Hükümetin resmi internet sitesinde de yayımlanan istifa açıklamasında Azarov, yaklaşık iki buçuk aydır devam eden olayların ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını, toplumu ve vatandaşları tehdit ettiğini belirtti.

İstifasını Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e sunduğunu bildiren Azarov, "Bu karşı durmanın politik ve barışçıl çözümü yönünde yeni fırsatların oluşturulması için Devlet Başkanı'nın istifamı kabul etmesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Görev yaptığı dönemde Ukrayna'nın demokratik bir Avrupa ülkesi olarak gelişmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını vurgulayan Azarov, halkının çıkarlarını düşünerek karar verdiğini ve sorumluluklar aldığını savundu.

Devlet Başkanı Yanukoviç'e kendisine güvendiği iiçin teşükker eden Azarov, şöyle devam etti:

"Ülkenin modernize ve reforme etmek yönünde hükümetin yürüttüğü çalışmaları destekleyen tüm milletvekilerine, hükümetin yürüttüğü politikanın doğruluğuna inanan tüm Ukrayna vatandaşlarına da teşekkür ediyorum. Ukrayna'nın birlik ve bütünlüğünü korumak birilerinin kişisel planları veya hırslarından daha önemlidir."

 

Yasaklamak artık yasak

Ülkede 21 Kasım 2013’de Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmasıyla birlikte başlayan ve 16 Ocak’ta meclisten özgürlükleri kısıtlayan torba yasasının geçmesiyle alevlenen eylemler, başkent Kiev’den ülke geneline yayıldı. Yaşanan direniş için parlamento önemli bir karar aldı. Ukrayna parlamentosu izinsiz gösterileri yasaklayan yasayı iptal etti.

 

FOTO GALERİ-KİEV SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

 

KARAR GÜNÜ
Ukrayna’nın hapisteki eski başbakan Yulia Timoşenko dün gece hükümet karşıtlarına Cumhurbaşkanı yanukoviç’in “alaycı” barış teklifini reddetmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Timoşenko’nun partisi bugünü Ukrayna için “karar günü” ilan etti.

ASHTON KIEV’E GİDİYOR
Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikalarından sorumlu üyesi Stefan Füle’nin ardından AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da temaslarda bulunmak üzere bugün Ukrayna’ya gidiyor.

Ukrayna’da siyasi çözümün tek yol olduğunu belirten Ashton, son derece endişeli olduğunu belirterek “şiddet sona ermeli ve her iki taraf gerilimi düşürmeli” dedi.

BIDEN: VAKİT KAYBETMEYİN
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i arayarak, ülkesinin, Ukrayna'daki mevcut gerilimi sona erdirmek için hükümetle muhalefet arasında devam eden görüşmelere ve krize barışçıl, siyasi bir çözüm getirilmesine yönelik desteğini dile getirdi.
     
Biden görüşmede, hiç vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Yanukoviç'i, protestocularla hükümet arasındaki gerilimi azaltmak için çevik kuvvet polisini geri çekmeye ve acil tedbirler üzerinde muhalefetle birlikte çalışmaya çağırdı.