Uğur Mumcu'yu anıyoruz

Aracına konulan bombanın patlaması sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren Araştırmacı-Gazeteci Uğur Mumcu, bugünden itibaren hafta boyunca düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılacak. Uğur Mumcu'yu katledilişinin 16. yılında özlemle, sevgi ile anıyoruz.

cumhuriyet.com.tr

Aracına konulan bombanın patlaması sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren Araştırmacı-Gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 16. yılında anılıyor.

Uğur Mumcu Araştırma Gazetecilik Vakfı (um:ag) tarafından "16. Adalet ve Demokrasi Haftası" adıyla düzenlenen anma törenlerinin ilki, Batıkent Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlendi. Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri, burada bulunan Mumcu Anıtı'na çelenk koyma töreni ile başladı.

Usta gazetecinin onlarca seveni ve okurları parkın etrafında toplandı. Ellerinde Mumcu'nun fotoğraflarını ve Cumhuriyet Gazetesi'ni tutan, vatandaşlar hep bir ağızdan "Ankara'nın taşına bak" başta olmak üzere türküler söylediler.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Ardından, Mumcu anıtına kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk konuldu.

CHP Yenimahalle ilçesi eski Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Bilgilisoy, burada bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Türkiye'nin uygulanan yanlış ekonomik politikalarla derin bir ekonomik krizin içine sürüklendiğini belirterek, "Yoksulluk, işsizlik toplumu ağır bir kıskaç altına almıştır. Yoksulluk başta Ankara Anakent Belediyesi olmak üzere, yerel yönetimlerden başlayıp devletin diğer kurumlarında kol gezmektedir. Ancak Cumhuriyetçi güçlerin birlikteliği ve seferberliği tüm zorlukların üstesinden gelecektir" dedi.

Öte yandan küçük bir kız çocuğunun da anıta konan Mumcu'nun fotoğrafını sevmesi, orada bulunanları duygulandırdı. Buradaki törenin ardından Uğur Mumcu'nun evinin olduğu "Uğur Mumcu Sokağı"na geçildi.

Uğur Mumcu Sokağı'nda bir araya gelen sevenleri, ellerinde Mucu'nun fotoğrafları ve karanfillerle "Uğurlar ölmedi, ölmez", "Uğurlar olsun", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde sloganlar attılar. Çeşitli tarihlerde uğradıkları suikastlarda hayatını kaybeden aydınlar Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Turan Dursun'nun da fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıyan vatandaşlar, "Uğur Mumcu, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı Yaşıyor" sloganlarıyla da tepkilerini dile getirdiler.

CHP'li milletvekilleri, Kemal Anadol, Yılmaz Ateş, Zekeriya Akınca, Önder Sav, Nesrin Baytok'un yer aldığı tören için, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de çelenk gönderdi.

İşçi Patililer'in attığı, "Katiller mecliste, yurtseverler hapiste" sloganı da dikkat çekti. Devlet tiyatrosu sanatçısı Sebnem Gürsoy'un sunuculuk yaptığı törende, Ankara Çok Seli Müzik Derneğince, Çocuk Korosu bir konser verdi. Ancak konser sloganlarla sık sık kesildi. Konserin ardından, Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu ile CHP'li milletvekilleri burada bulunan Uğur Mumcu anıtına çelenk bıraktı. Özge Mumcu'nun anıta çelenk bırakırken gözlerinin dolması da duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu. Gaztecilere konuşan Özge Mımcu, "Bu süreç her zaman bizim zor geçti, ama koşmaya alıştık" diyerek, fazla konuşmak istemediğini belirtti.

Uğur Mumcu Sokağı'nda düzenlenen törenin ardından Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'nda bulunan anıtmezarı ziyaret edildi. Burada da, Mumcu ailesi ile CHP'li milletvekilleri Önder Sav ve Kemal Anadol Mumcu'nun mezarına karanfil bıraktı.

 

Mumcu evinin önünde de anıldı

Uğur Mumcu'nun Sokağı'ndaki törene katılan sevenleri ellerinde fotoğrafları ve karanfillerle ''Atatürk gençliği görev başında'', ''Ya İstiklal ya ölüm tam bağımsız Türkiye'', ''Atatürk gençliği görev başında'', ''Devrim şehitleri ölümsüzdür'' şeklinde slogan attılar. Katılımcılar ellerinde ''''Ergenekon tertibinizden ve tutuklamalarınızdan korkmuyoruz. Çünkü biz Uğur Mumcuyuz'', ''Cumhuriyetin bekçileriyiz'' yazılı dövizler taşıdılar.

Törene, Mumcu'nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile kızı Özge Mumcu; CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreteri Önder Sav, Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile bazı milletvekilleri, değişik sivil toplum örgütü temsilcileri ile İşçi Partililer, Cumhuriyet okurları ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri katıldı.

Ankara Çoksesli Müzik Derneği Çocuk Korosu'nun konserinin ardından, Güldal Mumcu ve Özge Mumcu, Uğur Mumcu Anıtı'na çiçek, mum ve nar bıraktı. Daha sonra Uğur Mumcu ve suikastlar sonucu hayatını kaybeden tüm aydınların anısına saygı duruşu yapıldı.
 

Kabri başında tören

Daha sonra Uğur Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında tören düzenlendi. Buradaki törene eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ve vatandaşlar katıldı.

Özok, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''çok önemli bir süreçten geçildiğini'' ifade ederek,''Ama ben şuna inanıyorum demokrasi kolay bir şey değil. Bunu ülkemizde yerleştireceğiz, bütün kurum ve kurallarıyla hukuk devletini yerleştireceğiz'' diye konuştu. Bunun için büyük bir mücadelenin gerektiğini anlatan Özok, sadece kamu görevlileri ya da sivil toplum örgüt temsilcilerinin değil, bütün halkın, bilinçli yurttaşların tamamının bu sürece katkı vermesi gerektiğini söyledi.

Özok, ''Hiç umutsuz değiliz. Gelecek günlerin Türkiye için çok daha iyi olacağını, yarınların daha iyi olacağına inanıyoruz. Kuşkusuz kolay değil, toplumların yaşamında bu tür olayları aşmak. Ama biz Anadolu insanına, bu toprakların insanına güveniyoruz. bu karanlık günlere rağmen Türkiye aydınlığı yakalayacak. Uğur Mumcuların ruhları da şad olacak, mutlu olacaklar'' diye konuştu.

Cebece Asri Mezarlığı'ndaki törende Güldal Mumcu, Özge Mumcu ve Önder Sav, Mumcu'nun kabrine kırmızı karanfiller, törene katılan vatandaşlar da Cumhuriyet Gazetesi ve Atatürk resmi bıraktılar.


Harbiye'de Mumcu'nun anıtı önünde tören düzenlendi

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nca düzenlenen etkinlik için Şişli Camisi önünde toplanan partililer, ellerindeki pankartlar, karanfiller ve Uğur Mumcu'nun fotoğrafıyla Harbiye'ye kadar yürüdü.

Uğur Mumcu Anıtı'na gelen partililer, karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundular. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, burada yaptığı konuşmada, uzun zaman geçmesine rağmen Uğur Mumcu'nun katillerinin bulunamadığını söyledi.

Özyürek, Uğur Mumcu'nun mücadelesinin esasının, Cumhuriyeti, laikliği, demokrasiyi ve özgürlüğü savunmak olduğunu ifade ederek, şu görüşleri savundu:
''Uğur Mumcu'yu katledenler, demokrasiye karşı olanlardı ve laik düzene karşı olanlardı. Şimdi Uğur Mumcu'nun düşüncelerini, aydınlık görüşlerini savunanlar, sözde Ergenekon davasının sanıkları haline getirildiler. Bir Uğur Mumcu'nun mücadelesine bakınız, bir de savcılardan aldıkları belgeleri büyük bir gazetecilik olayıymış gibi sunan gazetecilere. Herhalde Uğur Mumcu yaşamış olsaydı 'Ben gazeteciyim, ben yazarım' demekten utanırdı. Ne yazık ki şerefli Türk basınını o hale getirmişlerdir.''

Törene, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, milletvekilleri Sacit Yıldız ve Çetin Soysal ile partililer katıldı.


DTCF'de de anıldı

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun 16. ölüm yılı dolayısıyla Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde (DTCF) anma etkinliği düzenlendi.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı tarafından Farabi Salonu'nda düzenlenen etkinlik kapsamında Misket Ankara Çağdaş Bale Topluluğu dans gösterisi sundu.
Sinevizyon gösterimi yapılan gecenin sonunda, sanatçı Leman Sam sahne aldı.
Böyle bir gecede sahne almaktan onur duyduğunu belirten Sam, Türkiye'de bundan sonra bu tür olaylar yaşanmamasını diledi. Sam, ''Türkiye, Uğur Mumcu'nun söylediklerini dinleseydi, bugün cennet olurdu'' dedi.

Etkinliği, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Uğur Mumcu'nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile kızı Özge Mumcu da izledi.


Konak Belediyesi'nce anma töreni düzenlendi

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu için ölümünün 16. yılında Konak Belediyesi'nce anma etkinliği düzenlendi. Konak Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Yeşilyurt İhsan Alyanak Spor Salonu'nda gerçekleştirilen gecede, Uğur Mumcu'nun yaşamının işlendiği belgesel gösterildi. Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, etkinlikte yaptığı konuşmada, her zaman Mumcu'nun izinden gideceklerini kaydetti.

Çok sayıda yurttaşın katıldığı anma etkinliği kapsamında sanatçı Edip Akbayram sahne aldı.

 

Mumcu, Viyana'da da anıldı

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölüm yıldönümünde Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Erol Güçlü, ''Bundan tam 16 yıl önce Uğur Mumcu, uğursuz eller tarafından aramızdan alındı. Uğur, ne ilkti ne de son oldu. Bugün burada sadece Uğur'u değil insanca yaşamamız uğruna canlarını veren tüm devrim şehitlerini anmak için biraradayız'' dedi.

AKM olarak, olayların nedenlerini kavramak, kavratmak ve birbirinden değerli ve cesur bu insanların neden öldürüldüklerini sorgulama gereği duyduklarını ifade eden Güçlü, ''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz diyen Uğur kardeşimizi ve Kubilay'dan Necip Hablemitoğlu'na ve Kuddusi Okkır'a kadar alçakça katledilen devrim şehitlerimizi kavrayabilmemizin birinci koşulu okumak ve okuduğumuzu anlamaktır'' diye konuştu.
Güçlü, ''1950'den sonra özellikle Türkiye'nin Kore'de kan ödeyerek NATO'ya girmesiyle birlikte Türk aydınlarının birer birer öldürüldüklerini'' belirterek, ''Neden aydınlar? Çünkü halkına doğruyu gösterdiği, uyardığı ve canından olma uğruna bilgisini korkmadan, yılmadan çevresiyle paylaştığı ve yapılan kasıtlı yanlışlıklara karşı çıkarak halkını uyardığı için aydınlarımız hedef seçilmiştir'' dedi.

''Bize benzeyen, ancak bizden olmayan, ülkemizi işgal etmiş unsurlar eliyle yapılan bu katliamlar nedeniyle halkımızın tehlikeyi görmesinin engellendiğini'' söyleyen Güçlü, ''gelinen noktada yapılan operasyonun gerçek Gladio'yu perdelemeye ve Türk milletinin çimentosu olan Türk Silahlı Kuvvetleri'ni teslim almaya yönelik İngiliz, ABD, AB ve İsrail operasyonu olduğunu'' ileri sürdü.

Mumcu'yu anma törenine katılanlar, daha sonra Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı tarafından hazırlanan

''İz Sürerken''

adlı belgeseli izlediler.

 

Uğur Mumcu için yurdun çeşitli yerlerinde anma törenleri düzenleniyor

Bombalı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu için ölümünün 16. yılında yurdun çeşitli yerlerinde anma törenleri düzenleniyor.

 

Balıkesir

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere üye bir grup, Uğur Mumcu'nun Ali Çetinkaya Mahallesi Kadastro Sitesi'ndeki yazlık evinin önünde toplandı.

Gruptakiler, burada, öz geçmişi okudukları Mumcu'nun fikirlerinin anlatıldığı konuşmalar yaptı. Yazlık evin önüne Mumcu'nun fotoğraflarını koyan ve karanfiller bırakan vatandaşlar, saygı duruşunda bulunduktan sonra dağıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Balıkesir Şubesince organize edilen törene, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi. Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından, Mumcu'nun yaşam öyküsü ve düşüncelerinin anlatıldığı konuşmalar yapıldı. Ellerinde Mumcu'nun fotoğraflarını taşıyan vatandaşlar, buradan Doğum ve Çocuk Bakımevi karşısındaki Uğur Mumcu Kavşağı'na kadar yürüyerek kırmızı karanfiller bıraktı.
 

Edirne

Edirne Belediye binasının önünde toplanan kalabalık bir grup, belediye bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı'na yürüdü. Burada saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı'nı okuyan grup, Uğur Mumcu Parkı'na yürüyerek, parkta bulunan Uğur Mumcu Anıtı'na karanfil bıraktı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, töreni Edirne'deki birçok sivil toplum kuruluşunun desteklediğini söyledi.
Yılmaz, Türkiye'nin aydınlarının susturulmaya çalışıldığını iddia ederek, şunları kaydetti:
''24 Ocak belleklerimizden asla silinmemesi gereken bir gündür. 24 Ocak ülkemizin bugün içine sürüklendiği olumsuzlukların başladığı gündür. Şimdi yine uluslararası koalisyonların saldırısıyla karşı karşıyayız. Küresel sermaye, ulaştığı refahın yaratıcı emekçilerini paylaşımın dışında tutmanın peşindedir. Ama şunu bilsinler ki aydınlarımızı susturmaya çalışsalar da, Türkiye Cumhuriyeti teslim olmayacaktır.''
 

Samsun

Samsun Bahçelievler Mahallesi'ndeki Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenen anma etkinliğinde, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra, parkta bulunan Uğur Mumcu Anıtı'na kırmızı karanfiller bırakıldı. KESK Dönem sözcüsü Kenan Gülçiçek, yaptığı açıklamada, Uğur Mumcu'nun araştırmacı aydın bir gazeteci olduğunu söyledi.

 

Ordu


Ordu Atatürkçü Düşünce Derneği'nce, Ay Işığı Düğün Salonu'nda düzenlenen anma törenine katılan Belediye Başkanı Seyit Torun, Uğur Mumcu'nun Türk halkı tarafından kalemi güçlü ve bilinmeyenleri ortaya koyan bir insan olarak hatırlandığını söyledi. Torun, ''İçinde bulunduğumuz bu dönemde Türkiye'nin Uğur Mumcu gibi insanlara ne denli ihtiyaç duyduğu bir kez daha açıkça hissedilmektedir. Gerçekten Uğur Mumcu'nun bu ülkeye kattığı değer çok fazlaydı'' diye konuştu. Konuşmaların ardından, Uğur Mumcu'nun konuşmaları ve gazete haberlerinin yer aldığı slayt gösterimi yapıldı ve müzik dinletisi sunuldu.

Mumcu'nun ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade eden Gülçiçek, ''Geçmiş cinayetleri kolaylıkla unutan toplum, bundan sonra dökülecek kanların da sorumluluğuna ortak olacak demektir. Tüm öldürülen dostlarımız gibi namusluca özgürlük ve eşitlik mücadelemizi sürdüreceğiz. Korkmuyoruz, susmayacağız'' dedi.
 

Muğla

Muğla'da, bazı sivil toplum kuruluşlarına üye kalabalık bir grup, belediye binası önünde bir araya geldi. Gruptakiler, ellerinde karanfillerle kent merkezindeki Atatürk Anıtı'na yürüdü. Anıta üzerinde ''Seni Unutmayacağız'' yazılı çelenk bırakan grup, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşını okudu.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, konuşmasında Uğur Mumcu'nun yürekli bir yurtsever, aydınlanmacı ve ilerici bir demokrat olduğunu belirterek, ''Yaşamının her döneminde cumhuriyet, demokrasi ve Atatürk karşıtlarıyla mücadele eden Uğur Mumcu, bu mücadelenin bedelini canıyla ödemiştir. Ama geride kalan süreçte, üzülerek görüyoruz ki Mumcu gibi pek çok aydınımız da bu mücadelelerini sürdürürken can verdi'' dedi. Konuşmaların ardından törene katılanlar, Atatürk Anıtı'ndaki Mumcu'nun çelengi önüne karanfil bıraktı.
 

Zonguldak

Zonguldak Demokrasi Platformunca düzenlenen anma programı kapsamında, kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan sivil toplum kuruluşu üyeleri, siyasi parti yöneticileri ve vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları karanfil ve pankartlarla, sloganlar atarak Atatürk Anıtı'na yürüdü.

Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Zonguldak Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, yaptığı konuşmada, Uğur Mumcu'nun yolsuzluk ve yoksulluktan arınmış, tam bağımsız Türkiye için halkı aydınlatmaya çalışan yeri dolduramaz vatansever olduğunu söyledi.

Anma etkinlikleri kapsamında, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanlığı Lokalinde yaşamını yitirmiş Türk aydınlarının fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı. Türk Gençlik Birliği Zonguldak Şubesi üyeleri de Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yaparak Mumcu'yu andılar.
 

Denizli

Denizli'de, 24 Sivil Toplum Kuruluşu'nun katıldığı törende konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şube Başkanı Gülizar Biçer Karaca, ''Atatürkçülüğe gönülden bağlı ve ülkenin aydınlık yarınları için gözünü kırpmadan taraf olan ve bu yüzden de katledilen tüm gerçek aydınları saygıyla anıyoruz'' dedi.

Yıllarca emek, barış, demokrasi ve laiklik için yılmadan emek veren aydınların, cahilliğin kör karanlığından çıkıp, baskılara boyun eğenlerce yok edildiklerini dile getiren Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ortaya çıkan bu tablo karşısında bize düşen görev ve sorumluluk, bu topraklardaki tüm farklılıkları, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bağımsızlığımız ve ülkemizin ilerlemesi yolunda zenginleştirici, birleştirici ve geliştirici dinamik bir unsur olarak kabul etmektir. Biz unutkan bir ulusuz. Unutuyoruz olup bitenleri. Unutuyoruz ve oğulları, kızları ölen ana ve babaları gözyaşlarıyla baş başa bırakıp gidiyoruz.''