Uğur Mumcu’yu anıyoruz

24 Ocak 1993’te bombalı suikastla katledilen yazarımız Uğur Mumcu ölümünün 22 yıldönümünde anılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Türk basınının özgür kalemi Uğur Mumcu için İstanbul’da ilk tören yarın Harbiye’deki anıtı önünde. Şişli Belediyesi tarafından organize edilen anma töreni Halaskargazi Caddesi üzerindeki anıtın önünde yarın saat 18.00’de başlayacak. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün konuşma yapacağı anma töreninin ardından Mumcu anısına Redd Grubu Maçka Sanat Parkı’nda ücretsiz
konser verecek.

Ana başlığı “Suçlular ve Güçlüler” olarak belirlenen ve Mumcu’nun katledilişinin yıl dönümünde başlayan haftanın ilk gününde, yarın, yurttaşlar saat 10.00’da Batıkent’teki Uğur Mumcu Anıtı’na çelenk bırakacak. Ardından saat 14.30’da Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki kabri ziyaret edilecek.

Ardından saat 15.30’da gazetemiz Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Sedat Bozkurt ve Kadri Gürsel’in konuşmacı olarak katılacağı “Gücün Medya Söylemine Etkisi” konulu söyleşi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

 

‘Cesur kalemlere ihtiyaç var’

AKP iktidarı tarafından oluşturulan korku ortamında Uğur Mumcu gibi cesur kalemlere daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyleyen gazetemiz Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, “Terör nereden gelirse gelsin, ‘ama’sız lanetlenmeli” dedi.

Mülkiyeliler Birliği Derneği İzmir Şubesi’nin düzenlediği “Demokrasi Sorunu” adlı etkinlik önceki akşam gerçekleştirildi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti
Başkanı Atilla Sertel’le birlikte etkinlikte yer alan Kızık, çok sayıda gazetemiz yazarının, ülkenin aydınlık geleceği için yaşamlarını yitirdiğini anımsattı. Mumcu gibi cesur kalemlere bu ortamda daha çok gereksinim duyduğumuza dikkat çekerek, “Bu ülkenin geleceği için, onurlu, namuslu ve cesur kalemler hep hedef alındı. Yaşamları karartıldı. Aileleri acılar çekti. Çocuklar babasız kaldı. Çok canlar yandı. Ancak, doğru bildikleri yolda, aydınlık ve ışık peşinde koşarken katledilenlerin fikirleri
asla öldürülemedi, yok edilemedi. Daha da büyüdü. Onların demokrasi mücadelesi, cesareti ve dürüstlüğü genç kuşaklara örnek oldu” dedi.

Sertel de, “Mumcu 62’de başladığı yazılarını ölünceye kadar sürdürdü. Kalemi hiç eğilip bükülmedi. Doğru ve büyük bir açıklıkla, cesaretiyle tüm çarpıklıkları gözler önüne serdi. Yaşamını da bu
uğurda yitirdi” diye konuştu. Konuşmaların ardından Kızık ve Sertel’e, Mülkiyeler Birliği Derneği Şube Başkanı Aslı Tengiz tarafından plaket verildi.

Mumcu bugün de, Bornova Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle anılacak. Büyük Park içindeki Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde saat 16.30’da başlayacak etkinlikte, gazetemiz temsilcisi Kızık’ın yanı sıra, Sol Dergisi Yazarı Kemal Okuyan ve Avukat Murat Ergün konuşacak.