"ÜFE'deki gelişmeler TÜFE'de baskıya enden oluyor"
Merkez Bankası, emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin döviz kurunun gecikmeli etkilerini telafi ettiğini ifade ederek, üretici fiyat gelişmelerinin tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü bir baskıya işaret ettiğini kaydetti.
cumhuriyet.com.trMerkez Bankası Nisan Ayı Fiyat Gelişmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, özel kapsamlı enflasyon göstergelerindeki belirgin azalışta enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın yanı sıra, Mart ve Nisan aylarında ÖTV ve KDV oranlarında gerçekleşen indirimlerin etkili olduğu kaydedilerek, Mayıs ayında doğalgaz tarifelerinde yapılan yüksek oranlı indirimlerin tüketici enflasyonunu yaklaşık 0,3 puan azaltmasının öngörüldüğünü ifade edildi.
Açıklamada, "Böylelikle, bir önceki yıldaki yüksek bazın yanı sıra, ham petrol fiyatlarının mevcut seyri ve maliyet bazlı fiyatlama çerçevesinde, yurt içi enerji fiyatlarının yıllık enflasyonundaki azalış eğiliminin önümüzdeki dönemde de devam edeceği tahmin ediliyor. Giyim ve ayakkabı grubunda yeni sezon fiyat artış oranının geçen seneye kıyasla daha düşük kalması da enerji ve gıda dışı mal grubunun yıllık enflasyonunu sınırladı" denildi.
"Tarım ürünlerinde yıllık enflasyon sınırlı yükseldi"
Üretici fiyatları Nisan ayında yüzde 0,65 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise 3,81 puan azalarak yüzde eksi 0,35 olarak gerçekleştiği anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:
"Tarım ürünlerinde yıllık enflasyon bir önceki aya göre sınırlı olarak yükselmiş, buna rağmen grup fiyatları bir önceki yılın altında kalmaya devam etmiştir. Petrol ürünleri hariç bırakıldığında imalat sanayi fiyatlarının yıllık artış oranı yüzde 1,29 oldu. Dayanıksız tüketim malları fiyatları, gıda ürünleri, kitap-gazete ve tıbbi kimyasallar imalatı fiyatlarında gözlenen artışların etkisiyle önceki aya kıyasla yüzde 0,75 oranında arttı. Yıllık bazda bakıldığında, alt grupların tamamında yıllık enflasyonun düştüğü, enerji ve ara malları gruplarında fiyatların önceki yıl seviyelerinin altında gerçekleştiği gözlendi."
Açıklamada, emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin döviz kurunun gecikmeli etkilerini telafi ettiği ve üretici fiyat gelişmelerinin tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü bir baskıya işaret ettiği vurgulandı.