Ucuzluk üretimle olur

Sebze meyvede fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için üretimde planlama şart

Gamze Bal

Ülke genelindeki tarım arazilerinin azaldığını, buna son dönemde iklim değişikliğiyle yeni olumsuzlukların da eklendiğini anımsatan CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, “Aşırı yağışların etkisiyle seraları yeniden su basmayacağının garantisi yok. Üretim artmadığı sürece sebze ve meyve fiyatları dalgalanmaya devam eder. Tarım politikalarında çok güçlü devinimlere ihtiyaç var” dedi.


Maliyetle mücadele
Önceki akşam Sabancı Müzesi’nde bir araya geldiğimiz Kartallıoğlu, sebze ve meyve enflasyonunun düşmesi için gayret ettiklerini, tanzim satış sürecinde satışlarının tonaj olarak düştüğünü, o dönem zor bir süreçten geçtiklerini anlattı. Yaz dönemiyle birlikte satışlarının daha iyiye gittiğini aktaran Kartallıoğlu, özellikle son bir yılda üretici tarafında artan maliyetlere değindi: “Besi firmalarını ayakta tutabilmek için biz de mücadele veriyoruz. Maliyetlerini azaltmaya, binlerce hayvanın alımını bir kerede yapmaya çalışıyoruz. Yerli üretim yapan çiftliklerle sözleşmeli çalışarak, tüketicilerimize yüzde 100 yerli besi et ürünleri sunuyoruz.”
Şirketiyle ilgili bilgiler veren ve internetten yaptıkları satışların yüzde 86 arttığına, aylık 25 binin üzerinde sipariş aldıklarına değinen Kartallıoğlu, şöyle devam etti: “İhracata da başlıyoruz. İlk sevkiyat Polonya’ya. Tamamı paketli organik gıda olmak üzere toplam 20 kalem ürün sevk edeceğiz. Polonya’nın yanı sıra Romanya, Tunus, Fas, Irak ve Dubai’deki alıcılarla da görüşüyoruz.”


DESTEK YOK, İTHALAT ÇOK
Tarımsal ithalata yalnızca 2019’un ilk 6 ayında 19 milyar TL ödenirken, yıl sonuna kadar tarım destekleri için ayrılacak kaynak yüzde 10 artışla 16.1 milyar TL’de sınırlı kalacak.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, “Bütçeden 2019 yılı tarımsal desteklemeleri için ayrılan kaynak 16.1 milyar TL iken buğday, mısır, ayçiçeği, soya, pamuğun ithalatına 17.3 milyar TL ödendi. Buna canlı hayvan ve et ithalatını da eklediğimizde karşımıza çıkan ithalat tutarı 19 milyar TL oluyor.
Diğer taraftan Atalık’ın verdiği bilgiye göre faiz giderleri için ayrılan kaynak da tarım desteğinin tam 7 katı. Kaynaklar üretim için kullanılmalı” dedi. Bütçede toplam faiz giderleri 2019 sonunda 2018’e göre yüzde 58 artarak 117 milyar liraya çıkacak.