Ucuz parfüm alerji ve lekelenme nedeni (08.10.2013)

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamer Gündüz, ucuz ve kalitesiz parfümlerin deride alerjiye ve kalıcı lekelenmelere neden olabileceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Gündüz'ün yaptığı açıklamada,parfümlerin esansiyelyağlar aromatik bileşikler çözücü ve sabitleyicimaddelerin karışımından oluştuğunu belirterek,uygun kullanılmadıklarıtakdirde çeşitli sağlıksorunlarına neden olabileceğini kaydetti.

Parfümde bulunan bazı maddelerin astım gibi solunum sistemihastalıklarının yanı sıra deride tahrişe neden olduğunu vurgulayanGündüz, şöyle konuştu:

"Parfümde bulanan bazı maddeler kızarıklık, kaşıntı ve alerjik egzemayayol açabilir, içindeki bazı maddeler deride güneş hassasiyetini arttırabilir,ciltte leke oluşumuna yol açabilir. Yapılan çalışmalarda, parfümleriniçinde bulunan bazı kimyasalların toksit, kanser yapıcı veya hormonlar üzerine yan etkileri bildirilmiş, bu maddelerin parfüm içeriğindekullanılması yasaklanmıştır."

Parfümlerin saklanma koşullarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gündüz, sıcak ortam, ışık ve oksijenin parfümünkimyasal yapısının bozulmasına neden olduğunu ifade etti.

Parfümün ağza ve göze temasından kaçınmak gerektiğine işaret edenGündüz, şunları kaydetti:

"Allerjen olduğu bilinen maddelerden herhangi biri parfüm içinde belli bir miktarı aşıyorsa, bu alerjenin ürünün içerik listesi içinde belirtilmesigerekir. Ayrıca sağlığa zararlı etkileri olduğu belirlenen ve kullanımıyasaklanan ham maddeler de üreticiler tarafından parfüm içeriğine konulmamalıdır. Bu nedenle parfüm tüketicileri sağlıklı koşullarda üretilen ve saklanan ürünleri tercih etmeliler. Parfüm bileşeninde alerjen ya da sağlığa zararlı madde bulunmadığından emin olmalılar. Parfümünkullanım süresinin geçmemiş olmasına dikkat etmeliler. Bu şartlarısağlamayan ucuz ve kalitesiz parfümler deride alerjiye ve hatta kalıcılekelenmelere neden olabilirler"