Üçüncü köprü için fidan dikimini şart koştu
Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul üçüncü köprü inşaatı için de kesilen ağaçların on katı kadar fidan dikilmesini şart koştuğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trMardin'de Yeni Ilısu Barajı inceleme programı dönüşü Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu uçakta gazeteciler ile sohbet etti. Orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı ile ilgili anayasa değişikliklerin son durumunun hatırlatılması üzerine Bakan Eroğlu şöyle konuştu: "2B arazileri için şuanda tespit yapılıyor. 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını yitirmiş alanlara ilişkin Anayasanın 169'ncu ve 170'nci maddelerinde bunların değerlendirilmesi ve gelirlerinin kullanılması konusu yer alıyor. Geçmiş hükümetler 2B konusunda çalışmalar yapmış fakat neticelenmemiş. Çünkü onların 2B tespitinde kadastro işlemleri yapılmamış. Biz 2009 başında kanun meclise sevk ettik. Bu alanlarındaki tespit işlemlerinin Tapu Kadastro Müdürlüğü'nün yapması için yetki verildi. CHP tespit olduğunu anlamadan Anayasa Mahkemesine gitti. Tapu Kadastro kanun gereğince en hassas yerlerden başlayarak çalışmalarına başladı. Değerli olan yerlerin tespiti büyük ölçüde yapıldı. 2B alanları tespiti şimdilik 215 bin hektar civarında fakat 400 bin hektar olacağı düşünülüyor. Tespitler yapılınca karar verilecek. Satışı için yeniden bir kanun çıkabilir, net bir şey yok. 2B alanlarının en az iki katı kadar alanı ağaçlandırmak için anayasada bulunan kanuna ek olarak teklif vereceğiz. Sahil kesimlerinin yüzde 90'ı tespit edildi. CHP kanunu dikkatlice okumadan yargıya taşıdı."
'Allianoi'nin incelenmesi için YÖK'e yazı gönderdim'
Bir gazetecinin "Hasankeyf'in yanı sıra buna Allianoi alanlarının sular altında kalacağı ifade edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı daha uzun dayanması için Horasan harcı ile kapatılacağını belirtti. Oradaki yetkililer ise normal harç kullanıldı dedi. Kültür Bakanlığı ile sıkıntı mı yaşandı" sorusu üzerine Eroğlu şöyle yanıt verdi: "Paşaılıcası Romalılar zamanın da kaplıca olarak kullanılmış. Romalılar ve Bizans döneminde harap olmuş, Osmanlılar da kaplıca olarak kullanmış. Taşkınlar burayı sular altında bırakmış. Daha sonra burası restore edilmiş. Burada buluntulara rastlanınca Kültür Bakanlığına bildirilmiş. Devlet Su İşleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ayni ve maddi yardım yapmak amacıyla protokol imzalamış. Baraj için para olmayınca çalışmalar durmuş. Bir an önce bitirilmesi için DSİ Genel Müdürü iken eserler için neler yapılması gerekiyorsa yaptım. Biz ne istiyorsanız yapmaya hazırız dedik. Kültür ve Turizm Bakanlığı talimatında şimdi de ne isteniyorsa onu yapıyoruz. Biz tarihi eseri bulduk, perikızı eserini bulan biziz. Ayni ve maddi destek veren biziz. Ama hedef tahtası olan da biziz. Ben baraj yapmak için mükellefim tarihi eserler için de siz ne istiyorsanız yapalım dedik. Çıkan eserler Bergama Müze Müdürlüğüne teslim edildi. Allianoi birden bire çıktı. TRT bir belgesel yaptırmış, belgeselse belgesini gönderin dedim. Tarihi kayıtlarda hiçbir belge yok. Profesörlerde buranın Allianoi olup olmadığı konusunda ikiye bölündü. Orada 175 milyon TL çiftçilerin kaybı oldu. Vatandaş su istiyor. Allianoi hakkında işin incelenmesi için YÖK'e yazı gönderdik."
'Kesilen ağaçların on katı kadar fidan dikilsin'
İstanbul 3'ncü boğaz köprüsü güzergâhı için "Güzergahı Orman Genel Müdürlüğü ve Çevre Yönetimi Planlama Genel Müdürlüğü inceledi. 'Geçilebilecek en iyi yerden geçmiş' dediler" şeklinde konuşan Eroğlu, ağaçlandırmaya büyük önem verdiğini ifade etti. Eroğlu, İstanbul'da daha önce ağaçlandırma sorunu yaşandığını ifade ederek şöyle devam etti:
"Ağaçlandırma için büyük seferberlik başlattık. İstanbul'da köprü yapılması şart. Dünyada buna benzer çok sayıda köprü var. Tabiatı tahrip etmeyecek güzergah olmalı, tarihi eserleri katletmemesi gerekir ve kesilen ağaçların on katı kadar fidan dikilmesini şart koşuyoruz."