"Üçlü Zirve"de bayrak krizi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, üçlü Kıbrıs zirvesi için bulunduğu Cenevre'de kaldığı oteli değiştirmesiyle sonuçlanan bayrak krizinin, "Rum yönetiminin hazımsızlığı nedeniyle yaşandığını" söyledi.

cumhuriyet.com.tr

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, zirvenin ardından Kıbrıslı liderleri yanına alarak yaptığı açıklamada, her iki tarafın çözüm konusundaki kararlılığından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ban Ki-mun, yoğunlaştırılmış müzakerelerin ardından taraflarla New York'ta tekrara biraraya geleceğini söyledi ve devamında Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili nihai bir uluslararası konferans düzenlemeyi planladıklarını söylese de tarih vermedi.

 

Türk tarafından sürpriz öneri

Cenevre'de, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın katıldığı ve yaklaşık iki saat önce başlayan üçlü Kıbrıs görüşmesinde, Kıbrıs Türk tarafının, harita dışında, "Toprak" konusunu da müzakere etmeye hazır olduğunu ortaya koyan ve Rum tarafını şaşırtan sürpriz bir öneri yaptığı öğrenildi.

Bayrak Televizyonu'nun (BRT) haberine göre, Kıbrıs Türk tarafı, ''harita müzakeresinin sürecin son aşamasında yapılacağının'' BM'nin son raporunda garanti altına alınması nedeniyle Kıbrıs müzakerelerinde bugüne kadar görüşülmemiş olan Toprak başlığının diğer boyutlarını, herhangi bir harita müzakeresine girmeden görüşmeyi teklif etti.

Üçlü görüşme için Cenevre'de bulunan yabancı diplomatik kaynaklar, Kıbrıs Türk tarafının bu hamlesinin, Rum tarafının "Toprak başlığı görüşülmediği için ilerleme olmuyor" şeklindeki bahanesini elinden almaya yönelik olduğu ve Rum tarafını sıkıştırarak sürecin önünü açacağı değerlendirmesini yapıyor.

Eroğlu'ndan bayrak tepkisi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un katılımıyla yapılan üçlü zirvenin ardından soruları cevaplandıran Eroğlu, sözlü taahhütte bulunmasına rağmen KKTC bayrağını asmamakta direnen Intercontinental otelinin Rum yönetiminin baskısıyla karşılaştığını ima etti.

Eroğlu, "Biliyorsunuz Ocak zirvesinde yine aynı otelde kalmıştık ve bayrağımız göndere çekilmişti. Bu defa da özellikle bu otelde yer ayırırken bayrağımızın asılacağı yönünde sözlü taahhütte bulunmuşlardı. Maalesef 'bayrağı asacağız' demiş olmalarına rağmen bizi bütün gün oyalamaya çalıştılar. Bunun üzerine biz başka bir otele taşınma mecburiyetinde kaldık. Bulunduğumuz otelde de bayrağımız asılmış vaziyettedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, "(Bu kriz) maalesef hala daha müzakere masasına oturmuş olmamıza rağmen Rum tarafının bizi hazmedememesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Hatta bugün bayrağımızın asılı olduğu otele baskılar yapılmakta olduğunu biliyoruz. Bana göre bu bir hazımsızlıktır. Artık birbirimizi hazmetmezsek müzakere masasında nasıl anlaşmaya varacağız? Dolayısıyla önce birbirimizi hazmetmemiz, birbirimizin haklarına saygılı olmamız gerekir. Ve bugün mevcut gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir. Bugün var olan gerçekler ışığında bir anlaşma yapmaya çalışırken birbirimizi hazmedememek tabii ki müzakere masasındaki bu samimi havayı zedeleyebilir. Bunu söylemek mecburiyetinde kalıyorum" diye konuştu.

Eroğlu, Rum yönetiminin bu tavrının müzakereleri etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine, "Çözüm konusunda halkımın bana verdiği bir görev vardır; müzakereleri sürdürme ve imkan olursa Kıbrıs Türk halkının da onayacağı, yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmayı sağlamak. Dolayısıyla bu gibi davranışlar benim müzakere masasında bir anlaşma arayışımı engellemez" cevabını verdi.

Bir gece kaldığı Intercontinental otelinin bayrağı asma taahhüdünü yerine getirmemekte ısrarlı davranması üzerine dün heyetiyle birlikte bu oteli terk eden Eroğlu, KKTC bayrağını göndere çeken President Wilson oteline yerleşmişti.