Uçan sürüngen fosili ve yumurtası

Çinli ve İngiliz paleontologlar 160 milyon yıllık bir kaya parçası üzerinde buldukları fosil sayesinde dinozorlar çağının uçan sürüngeni olan hayvanın cinsiyetini kesin bir şekilde tespit ettiler.

cumhuriyet.com.tr

Çünkü uçan sürüngen bedenindeki yumurtayla birlikte fosilleşmiş. Yumurta kabuğunun iyi gelişmiş olduğu, dişi sürüngenin yumurtlamasına kısa bir süre önce öldüğünü gösteriyor diyor Leicester Üniversitesi’nden David Unvin.

Bilim açısından büyük bir şans olan bu kalıntı yeni bilgileri de beraberinde getirdi. Fosil, her şeyden önce pterozorların, kuşlara sanılandan daha az benzediklerini gösteriyor diyor araştırmacılar Science dergisinde. Unwin ve Çin Jeoloji Bilimleri Akademisi’nden Junchang Lu, Çin’in kuzeydoğusundaki Liaoning bölgesinde bir çiftçi tarafından bulunan bir fosili incelemişler. Yaklaşık 68 cm. büyüklüğündeki, sivri çeneli hayvanın fosili neredeyse eksiksiz ve aynı bölgedeki diğer fosillerden bilinen Darwinopterus cinsinden. Geniş leğen kemiğinin hemen arkasında yaklaşık 2,5 cm. büyüklüğünde yumurta bulunmakta.

Bilim insanları yumurtanın, sürüngenin ölümünden önce altı gram olduğunu söylüyorlar. Bu normal bir kuş yumurtasının sadece üçte biri kadar. Pterozorların yumurtalarını toprağa gömdükten sonra kendi hallerinde bıraktıkları sanılıyor. “Mrs. T” olarak isimlendirilen dişi sürüngenin başında, diğer bazı pterozor fosillerinden bilinen tarak biçiminde boynuzlar bulunmuyor. Bu tarağın yokluğu ve geniş leğen kemiği, Darwinopterus dişileri için ve genel olarak da Pterozorlar için tipik bir özellik olmalı. Hayvanlar bu çıkıntılarla düşmanlarını korkutuyor ya da dişileri kızıştırıyorlardı.