Üç nesil de bilgisayar oyuncusu
Sadece çocuklar ve gençler değil artık dedeler, büyükanneler de sanal dünyada eğleniyor.
Figen Atalay/CumhuriyetHerkes, her yerde bilgisayar oyunu oynuyor. Cep telefonlarında, tabletlerde oynanan oyunların, yoğun geçen bir okul/çalışma gününün ardından zihni boşaltmaya yardımcı olduğu bir gerçek. Ama bu oyunların bağımlılık yapabildiğini de akıldan çıkarmamak özellikle çocuklara sınır getirmek şart.
Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu'nun (TÜDOF) raporuna göre dünya genelinde 1 milyarın üzerinde insan dijital oyun oynuyor ve sektörün büyüklüğü yaklaşık 75 milyar doları buluyor. Türkiye ise bu büyük pastada ancak tüketici olarak yer alıyor. Süreci tersine çevirmek isteyen İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ), kendi oyunlarını geliştirmek isteyen gençler ise Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Bölümleri kapsamında açılan Bilgisayar Oyunları Opsiyon Programı'nda öğrenim görüyor.
Hollywood'u solladı
Bilgisayar oyunları sektörünün Hollywood filmlerinden daha büyük bütçeli bir hale dönüştüğünü vurgulayan İEÜ Bilgisayar Oyunları Opsiyon Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akcan, "Türkiye'de dijital oyun kullanıcılarının sayısının yaklaşık 22 milyon olduğu ifade ediliyor. Ülkemizde sadece gençler oyun oynamıyor. Tabletlerin her eve girmesiyle ileri yaş grupları da oyun oynuyor. Oyunu yapma bütçeniz sadece bilgisayara ve becerinize bakıyor. Maliyet yüksek değil. Oyunu açtığınızda dünyaya ulaşıyorsunuz. Öğrencilerimiz, zaten oyun oynama uzmanı. Biz onları nasıl oyunu tasarlayacaklarına, hayata geçireceklerine yönlendiriyoruz" diye konuştu.
'Poppy Chico'ya ilgi çok'
İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazihan Alankuş da, sundukları eğitim sonucu öğrencilerin mezun olduklarında isterse kendi şirketini kurabileceğini, isterse bir oyun şirketine girip çalışabileceğini söyledi. Ders bitirme projelerinde oluşturdukları oyunları önce bölümün web sitesine yüklediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Alankuş, ardından öğrencilerin oyunları android marketlere verdiklerine dikkat çekerek "Oluşturdukları Poopy Chico adlı oyunun indirilme düzeyi 12 bin civarında, her geçen gün de artıyor" dedi.
'Arkadaşın yerini tutmaz'
İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nuran Aydemir, bilgisayar oyunlarını çocuklara etkisi ile ilgili şu uyarılarda bulundu: "Bilgisayar oyunlarının çocuk gelişimi üstündeki etkileri, seçilen oyunun yapısı ve oynanan süreye bağlı olarak olumlu da olumsuz da olabilir. Bilgisayar oyunlarının en belirgin kazanımı, çocukta mekânsal-bilişsel becerileri ve el-göz koordinasyonunu geliştirmesi. Ancak, seçilen oyunun içeriğine mutlaka dikkat etmek gerekmektedir. Zira, şiddet içerikli oyunlarlu uzun süre vakit geçiren çocuklarda, şiddet duygusunda artma olduğu gözlenirken buna karşın empati duygularında azalma olmuştur. Ayrıca hiçbir bilgisayar oyunu, çocuğun yaşıtlarıyla oynayarak elde edeceği sosyal becerileri kazanmasına yardımcı olmayacaktır."