Üç milyon kişi yolda Avrupa neyi bekliyor?
Avrupa Birliği 3 milyon sığınmacı daha beklediklerini açıklarken Yunanistan ve İtalya’ya yığılan yüz binlerce insanın yerleştirilmesi için hiçbir adım atılmadı.
cumhuriyet.com.trSavaştan kaçan Suriyelilerin başını çektiği sığınmacı akını dur durak bilmiyor. BM Mülteci Örgütü, havaların kötüleşmesine ve ölümlerin artmasına rağmen Türkiye’den Yunanistan’a geçişlerin kış boyunca süreceği uyarısı yaptı. Örgütün tahminlerine göre önümüzdeki 4 ay boyunca günde ortalama 5 bin kişi Ege sularını geçmeye çalışacak. Kasım 2015 - Şubat 2016 döneminde Türkiye’den Avrupa’ya giden sığınmacıların sayısı 600 bini bulacak.
Avrupa Birliği’nin son tahminleri daha da çarpıcı. AB Komisyonu’nun ekonomik planlama raporuna göre, 2017’de Avrupa’ya giden sığınmacı sayısı 3 milyona ulaşacak. Yıl sonuna dek 1 milyon, 2016’da 1.5 milyon, 2017’de ise yarım milyon insan AB’den sığınma talep edecek. Taleplerin bir kısmı reddedilecek olsa dahi AB nüfusu toplamda yüzde 0.4 artacak. Komisyonun ekonomik işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici’ye göre, bu durumun AB ekonomisine etkisi “ufak ama olumlu” olacak. Zira Yunanistan ve diğer krizlerin ardından toparlanmayı sürdüren Avro bölgesi, kısa vadede yeni sığınmacılara yönelik kamu harcamalarının artması, orta vadede ise emek piyasasının büyümesinden istifade edecek.
Türkiye ile anlaşma şüpheli
Ancak AB henüz ilk şoku atlatabilmiş değil. Eylülde alınan karar uyarınca İtalya, Yunanistan ve Macaristan’daki 160 bin sığınmacının üye ülkelere dağıtılması gerekiyordu. Şimdiye kadar İtalya’dan yalnızca 86, Yunanistan’dan ise 30 sığınmacı diğer ülkelere gönderildi. İtalya’dan çıkan ilk grup olan 19 Eritreliyi karşılayan İsveç, sığınmacılara açık kapı politikasından çark sinyalleri veriyor. AB içinde nüfusuna oranla en çok sığınmacı almayı kabul eden Stockholm, ülkeye kabul ettiği sığınmacıların bir kısmının diğer ülkelere gönderilmesi ve acil yardım fonları için Brüksel’e başvurdu. Almanya’da ise iktidar koalisyonu yeni iltica düzenlemesinde uzlaştı. Başbakan Angela Merkel, kabul edilme ihtimali düşük başvurular için özel merkezler kurulacağını ve iltica sürecinin 3 haftaya düşürüleceğini duyurdu.
Sığınmacı akınını Avrupa gerisinde durdurmayı hedefleyen AB, Ankara’yla oturduğu pazarlıklardan da henüz sonuç alamadı. Wall Street Journal’a göre Brüksel Türkiye’nin yardımının “bedelini” ve ne kadar “etkili ve insani” olacağını sorguluyor. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks “Umarım kirli işlerimizi taşeronlara yaptırdığımız günlere dönmeyiz” diyor.