"Üç ayrı özellikteki petrol karışacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye-İsrail-Hindistan arasında kurulması planlanan Ceyhan-Kızıldeniz petrol boru hattının maliyetinin 5-6 milyar dolar olacağını, ayrıca hem Irak hem Hazar hem de Orta Asya olmak üzere üç ayrı özellikteki petrolün karıştırılacağını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Norveç-Türkiye Hidroenerji Forumu 2008” toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Hindistan ziyaretinde gündeme gelen Ceyhan-Kızıldeniz Projesi’ni hatırlatması üzerine Güler, Ceyhan’ı enerji merkezi haline getirmek için çalıştıklarını belirterek, bu noktada Hindistan’ın da önemli bir partner olacağı kaydetti. Burada Hindistan’ın büyük bir avantaj sağlayacağını dile getiren Güler, normal şartlarda 39 günde giden petrolün proje sonrasında Hindistan’a 16 günde gideceğini söyledi. Hem Irak hem Hazar hem de Orta Asya olmak üzere üç ayrı özellikteki petrolün karıştırılacağını belirten Güler, “Yeni bir karışımda yeni petroller ortaya çıkacağı için buranın ayrı bir avantajı var. Petrol konusunda İsrail’de Bakan ile ayrıca bir görüşme yaptık” dedi.


“İstanbul Boğazı by-pass edilecek"

Gemiyle Samsun’a gelecek olan petrolün Samsun-Ceyhan projesiyle Ceyhan’a taşınacağını ifade eden Güler, İstanbul boğazını by-pass edeceklerini vurguladı. Ceyhan’a gelen petrolün boru hattıyla İsrail’e geleceğinin altını çizen Güler, petrolün Kızıldeniz’den geçeceğini dile getirdi. Oradan da Hindistan’a, Malezya’ya, Japonya’ya ve Çin’e tankerlerle petrolün taşınacağını kaydeden Güler, bunun önemli bir “damar” olacağını söyledi. Güler, projenin fizibilite çalışmaları aşamasında olduğuna işaret ederek, “Teknik olarak ön çalışmalar yapıldı. Sadece petrol değil; doğalgaz, su, elektrik ve fiberoptik kablo da taşınacak. Komşu ülkeler de faydalanacak” diye konuştu.


“Rusya'nın da projede yer almasını istiyoruz"

Rusya’nın da bu projede yer almasını istediklerini belirten Güler, projenin önemli bir noktaya geldiğini söyledi. Görüşmelerin ve fizibilite çalışmaların sonunda projenin hızlanacağını ifade eden Güler, projenin maliyetinin yaklaşık 5-6 milyar dolar olduğunu vurguladı. Güler, ancak maliyetin demir çelik fiyatlarında ve dolarda yaşanan değişime göre değişebileceğini söyledi. Irak ile Merkezi Hükümetin Kuzey Irak’taki yerel yönetimle petrol ve doğalgazın taşınmasına yönelik bir anlaşma yaptığının anımsatılması üzerine Güler, bu konu da tam bir bilgi sahibi olmadığını, ancak bu yönde bir anlaşma olmasının beklenilen ve arzu edilen bir şey olduğunu kaydetti. Güler, Irak’ın hem kalkınmasına hem de barışına çözüm üretecek bir proje olduğunu belirtti.


“Nükleer santral ihalesinin sonucu yıl sonuna kadar belli olur"

Bu ay doğalgaza zam olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise Güler, ayın daha bitmediğini ifade ederek, işin ciddiyeti açısından bunu söylemesinin doğru olmayacağını dile getirdi. Nükleer Santral ihalesi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğinin altını çizen Güler, TAEK’in firmaya ilave sorular sorduğunu, bunların değerlendirildiğini kaydetti. Güler, “O sorulara müspet cevap almaları durumunda üçüncü zarf açılacak. Yıl sonuna kadar ihale sonucu belli olur. Bu arada da Sinop’a hazırlanıyoruz” dedi. Ceyhan-Kızıldeniz Proje’si ile birlikte su taşınması hakkında da bilgi veren Güler, mevcut havzaların olduğunu kaydetti. Manavgat’ı farklı bir yerde kullanacaklarına işaret eden Güler, Fırat, Dicle ve Ceyhan’ın da olmadığını, daha üzerinde çalıştıklarını söyledi.