Twitter'dan Ensar Vakfı'na sponsor olan Turkcell için kullanıcılarına mesaj
Turkcell çocuk istismarcısı Ensar Vakfı’na yönelik sponsorluk desteği ile ilgili kendisini protesto eden Twitter kullanıcılarının adreslerinin engellenmesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme kararı kabul ederken, Twitter kullanıcılarına mail atarak karara itiraz edeceğini iletti.
cumhuriyet.com.trTurkcell, çocuk istismarcısı Ensar Vakfı’nın etkinliklerine yönelik sponsorluk desteği ve istismarın ortaya çıkmasının ardından Ensar’ı desteklemeye devam ettiği için kendisini protesto eden Twitter kullanıcılarının adreslerinin engellenmesi için mahkemeye başvurdu.
Başvuruda yüzlerce Twitter adresi için, Turkcell hakkında toplum nezdinde onur, şeref ve saygınlığı zedeleyici, hedef gösterici” ve “ağır hakaret” içeren ifadeler kullanıldığı ve bu şekilde “kişilik haklarına haksız saldırı içeren yorumlar yapıldığını” iddia edildi. Başvuru dilekçesinde Twitter kullanıcılarının tek tek attığı tweetler yer almadı. Hakaret olduğu iddia edilen ifadeler tüm adresler tarafından kullanılmış gibi gösterildi.
Mahkeme, başvurudan hemen bir gün sonra 28 Nisan tarihinde verdiği kararla yapılan yorumlarda “ifade özgürlüğü sınırlarını aşarak açıkça hakaret edildiği” iddiası ile “hakaret içerikli sözlerin bulunduğu” URL adreslerine yönelik talebin kabulüne karar vermek gerektiği belirtildi. Aynı kararda “Ancak yayın içerikleri incelendiğinde bir çoğunda talepte bulunananın sahibi olduğu yayın grubunun yaptığı yayınlara yönelik “teröristi destekliyorsun” anlamına gelecek eleştiriler bulunduğu ve bu yorumlarda hakaret bulunmadığı” ifadeleri de yer aldı. Mahkeme bahsedilen nedenle Turkcell’in talebini kısmen kabul etti. 181 Kişinin Twitter adresine erişim yasağı kararı aldı. Karar, erişim sağlayıcıları birliğine gönderildi.
Twitter itiraz etti
Turkcell’in başvurusu üzerine alınan mahkeme kararında erişim engeli getirilmesi istenen adreslerden biri de Ümit Çelebi Sarıtaş’ındı.
Twitter, Ümit Çelebi Sarıtaş’a gönderdiği e-postada karara itiraz edeceklerini bildirdi. Twitter’ın ifadeleri şöyle; “Mahkeme kararının Türkiye’deki ifade özgürlükleri ilkelerine uygun olmadığı gerekçesiyle karara itiraz dilekçemizi ilgili mahkemelere vermeyi hedefliyoruz. Kararın bozulması halinde size bu durumu mümkün olan en kısa sürede bildireceğiz. Mahkeme kararına Türk mahkemeleri nezdinde itiraz etmeyi düşünüyorsanız, lütfen mümkün olan en kısa sürede bize haber veriniz.”
Twitter Nisan ayı içinde de çok sayıda kullanıcı için erişim engeli kararı aldırtmıştı.
Kaynak: Sendika.Org