Twitter'da kalıcı yasak
Hükümet, Twitter’ı Türk yasalarına uymaya zorlarken, aslında ‘kalıcı’ yasağın işaretini veriyor.
cumhuriyet.com.trAKP Yönetimi, Twitter’ın yasaklanmasıyla ilgili parti teşkilatına savunma metni gönderdi. “Biz internet ile değil, Twitter ile ilgili değil, milli güvenliğimizi tehdit eden, vatandaşlarımızın kişisel haklarına saldıran ve mahramiyete saygı duymayanlarla kavgalıyız” denilen metinde, Twitter’ın paralel yapıya destek verdiği iddia edildi.
Metinde, şu ifadeler yer aldı: “Mahkeme kararlarına saygı gösterilmemekte, tam tersine hiçbir kuralın geçerli olmadığı bir kaosun hakim olması adeta teşvik edimektedir. Bu süreçte paralel yapıyı ilgilendiren örneklere/taleplere, Twitter hızlı bir biçimde cevap vermekte ama diğer şikayetler konusunda duyarsız bir tutum içerisine girmiştir.” Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de “Twitter geri adım atmak durumda ve mahkeme kararlarını uygulamak durumundadır. O zaman açılabilir” mesajını verdi.
Twitter’ın kapatılmasına ilişkin hükümetin temsilcilerinden gelen “Twitter, Türkiye’nin kanunlarına uyacak” şeklindeki açıklamalara tepki geldi. İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi üyesi Avukat Serhat Koç, “Siteler kullanıcılara üye olurken bir sözleşme onaylatırlar. O sözleşme onaylandığı anda kullanıcılar ile site arasında anayasa yoktur. Sadece o sözleşme vardır” dedi. Bir internet sitesinden dünyadaki tüm ülkelerin kanunlarına uymasının beklenemeyeceğini ifade eden Koç, “Her site, her şirket kendi kurulduğu ülkenin anayasasına bağlıdır. Sosyal medya sitesi şirketlerinin, kurulumunun bulunmadığı ülkelerdeki faaliyetleri açısından problemler çıkar ve bunlar çözülür” dedi. Koç, şöyle devam etti: “Türkiye gibi ülkelerin dışında diğer ülkelerden de böyle bir içerik baskısı gelmiyor. Bu siteler kullanıcılara üye olurken bir sözleşme onaylatırlar. O sözleşme onaylandığı anda kullanıcılar ile site arasında anayasa yoktur. Sadece o sözleşme vardır. O sözleşmelere de herkesin kabul edebileceği unsurlar konulur. Bunlar dışında rahatsız olunan bir içerik varsa şikâyet edilir. Şirket kendi sözleşmesine göre bunları kaldırır ya da kaldırmaz.” (Taraf)