Tuz Gölü'nde su seviyesi yükseldi tuz oluşumu arttı
Anadolu'nun ortasında bozkırın gelinliği olarak da ifade edilen Tuz Gölü'nde yağışların etkisiyle su seviyesi yükselirken, tuz oluşumunun arttığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trKoyuncu Kaldırım Tuzlası Müdürü Hasan Keleş, Tuz Gölü'nün Türkiye için doğal güzelliği, tuz üretimi ve sağlık turizmi yönüyle çok önemli bir zenginlik olduğunu söyledi.
Tuz Gölü'nde bu yıl yağışların etkisiyle su seviyesinin yükseldiğini ve tuz oluşumunun arttığını kaydeden Keleş, ''Son yıllarda kuruyacağı iddia edilen gölde yağışların etkisiyle su seviyesi yükseldi. Su yükseldikçe de tuz oluşumu artıyor. Yağışlarla birlikte sular tuz kayaçlarını eritmekte, su buharlaşınca da tuz oluşmaktadır. Bu yıl tuz kristallerimiz çok canlı'' dedi.
Tuz Gölü'nün çok yüksek tuz rezervine sahip olduğunu ve her yıl tuzun doğal olarak oluşmaya devam ettiğini anlatan Keleş, Tuz Gölü'nde yüzer halde göl yüzeyinde 221 milyon ton/yıl tuz rezervi bulunduğunu, Türkiye'nin yıllık tuz ihtiyacının ise 3 milyon ton/yıl civarında olduğunu ifade etti.
Tuz Gölü içinde bulunan 3 tuzlada Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 50'sinin üretildiğini kaydeden Keleş, ''Tuz Gölü içerisinde 3 tuzla var ve yıllık ortalama 1,5 milyon ton tuz üretimi yapılıyor. Üretim kapasitemiz çok yüksek. Koyuncu Kaldırım Tuzlası'nda rezerv alanımızda yıllık 6 milyon ton tuz rezervi bulunmasına karşılık bizim üretimimiz yarım milyon ton civarındadır'' diye konuştu.
Tuz Gölü'nde dünyanın en kaliteli ham tuzuna sahip olduklarını vurgulayan Keleş, Dünya gıda kodeksinin ham tuzu yüzde 96 saflıkta istediğini, Koyuncu Kaldırım Tuzlası'nda ise ham tuzun saflığının yüzde 98,63 olduğunu, tuzun yıkanmasının ardından bu değerin daha da yükseldiğini belirtti.
Sanayide 14 bin alanda kullanılıyor
Tuzun sodyum klorür elementi olduğunu ve sanayinin 14 bin değişik dalında kullanıldığını belirten Keleş, şunları ifade etti:
''Tuz çok kıymetli bir maden. Tuzun sadece sofralarda kullanıldığı düşünülür ancak tuz sanayi içinde önemli bir ham maddedir. Sanayinin 14 bin değişik dalında tuz kullanılıyor. Çok kıymetli bir madendir. Türkiye'de tekstil ve boya sanayisinde yıllık 300 bin ton, PVC sanayinde ise yıllık 340 bin ton tuz kullanılmaktadır. Bu değerler de tuzun önemini ortaya koymaktadır.''
Şifa kaynağı Tuz Gölü
Tuz Gölü'nün turistler tarafından bozkırın gelinliği olarak da ifade edildiğini açıklayan Keleş, ''Tuz Gölü'ne şifa bulmak veya doğal güzelliğini görmek için gelen insanlar tuz turizmini ortaya çıkardı'' dedi.
Tuz Gölü'nün şifa kaynağı olduğunu belirten Keleş, şöyle kaydetti:
''Tuz Gölü'nde önemli bir turizm alanı oluşmakta. Doğal güzellik, kum ve çamur. Kapadokya'ya giden turistler Tuz Gölü kıyısında mola vermekte ve göl içinde yürümektedirler. Gün batımında ise göl içinde oluşan kızıllık turistler için büyüleyicidir. Ayrıca Tuz Gölü'nün kıyısında kendi yapısına uygun kum var. Gölde şifa arayanlar kumun içine yatıyor, sonrada gölün içine giriyorlar. Özellikle gurbetçiler buraya akın ediyor. Tuzda enerji dengelenmesinin bulunması insanlara iyi gelmektedir''