Tuz Gölü-2009 tatbikatı
Tuz Gölü yakınlarında Tuz Gölü-2009 tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikata Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları da katıldı.
cumhuriyet.com.trTuz Gölü-2009 Tatbikatının seçkin gözlemci günü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Şereflikoçhisar'da Tuz Gölü yakınlarındaki Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezi'ndeki tatbikat, 27 Nisan'da başladı.
Tatbikata, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 66'ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nın çeşitli birlikleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan muhtelif uçaklar ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları katıldı.
Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, tatbikata ilişkin verdiği bilgide, tatbikatın, birliklerin müşterek harekatı, harbe hazırlık ve muharebe yeteneklerini ortaya koymak, tugay seviyesindeki bir birliği gerçeğe en yakın muharebe ortamında eğitmek ve değerlendirmek, her seviyedeki birlik komutanının sevk ve idare bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, komuta kontrol sistemlerini denemek ve Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezini tanıtmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.
Konya'daki Anadolu Kartalı tatbikatıyla müşterek olarak icra edilen Şereflikoçhisar'daki tatbikatın seçkin gözlemci gününe, Orgeneral Başbuğ'un yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ile 25 ülkeden 27 askeri ataşe katıldı.
Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığının atış ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1953'te bölük seviyesinde teşkil edilen Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezi Komutanlığı, şu anda bir tugayın eğitim yapabileceği büyüklükte iki ayrı kışladan oluşuyor. Bugüne kadar 16 tugayın tatbikat yaptığı merkezde, Kasım 2009'dan itibaren Lazerli Çatışma Simülasyon Sistemi devreye girecek. Böylece Tatbikat Kontrol ve Değerlendirme Merkezi, muharebe sahasında çatışmaya giren bütün silahların atış sonuçlarını, muharebe sahasında personel ve araçların yaptığı taktik manevralarını, telsiz çevrimlerini, muharebe sahası video görüntülerini, durum mevki bilgilerini, yakın hava desteğini, lojistik destek faaliyetlerini, birliklerin harbe hazırlık düzeylerini, değerlendirme ve analiz faaliyetlerini, kaydetme, izleme ve dinleme yeteneğine sahip olacak.
Tatbikata katılan tugayların sadece personelini getirerek merkezdeki silah, araç ve mühimmatla gerçekleştirdiği tatbikatlar, yaklaşık 23 gün sürüyor.
Tatbikata katılan harf silah, araç ve sistemleri
Tatbikata katılan harp silah, araç ve sistemleri de seçkin gözlemci gününde basına tanıtıldı. Tatbikatta, Leopard 2A4 tankı, T-155 S/P Fırtına Obüsü, Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı, M-113 A2T1 zırhlı personel taşıyıcı, Drops Aracı, PMKİ faaliyetleri başarıyla sergilendi. Tatbikatta, ASELSAN'ın çeşitli tipteki telsizleri ile X bant uydu sırt sistemi de kullanılıyor.
Orgeneral Başbuğ'un konuşması
Orgeneral Başbuğ, ödül töreni öncesinde yaptığı konuşmada, geçen yıl Şereflikoçhisar'da tatbikat yapmayı planladıklarını ve bugün bunu gerçekleştirdiklerini belirtti. Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:
''Burada gerçekleştirilen tatbikat, canlandırılması ve icrası açısından mükemmel bir tatbikat oldu. Tatbikatın başlangıcında özellikle Kara Kuvvetleri Komutanlığının envanterine yeni giren silah, araç ve gereçlerin tanıtımı sizlere de yapıldı. Sonra tatbikatın fiili bölümünü izledik. En son olarak da burada canlı atışlı bölümü izledik. Bugün izlemiş olduğumuz tatbikat sonucunda, gerçekten tatbikata katılan Kara ve Hava kuvvetlerimizin birliklerinin eğitim seviyelerinin en üst seviyede olduğu ve kendilerine verilecek görevleri her an yerine getirebilecek yetenekte olduklarına hep beraber şahit olduk ve bunu izledik. Bu nedenle ben bu tatbikatın planlanması ve icrasında emeği geçen tüm komutanlara ve personele teşekkür ediyorum. Göstermiş oldukları başarılardan dolayı da herkesi kutluyorum.''
Tatbikat alanı hakkında da bilgi veren Orgeneral Başbuğ, Şereflikoçhisar atışlı tatbikat alanıyla ilgili çalışmalara 2002'de başlanıldığını belirterek, bugün geldiği noktadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tatbikat alanının tugay seviyesindeki bir birliğin fiili olarak atışlı tatbikat da dahil olmak üzere yapabileceği çok güzel bir arazi olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, arazinin büyük bölümünün istimlak edildiğini, tugay seviyesindeki zırhlı ve mekanize birliğin tatbikat yapabilmesi için ideal bir arazi yapısına kavuşturulduğunu anlattı.
Kara Kuvvetlerinin mekanize ve zırhlı birliklerinin belirli bir program dahilinde buraya tatbikat için geldiklerini belirten Orgeneral Başbuğ, gelecek Kasım ayında tatbikat alanının tamamlayıcı olan lazerli çatışma simülatör sistemlerinin devreye gireceğini bildirdi. Simülatörlerin gelmesiyle tatbikat alanının arzulanan seviyeye ulaşacağını belirten Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:
''Bu lazerli çatışma simülatörleri bizim için çok önemli. Bu ne demek? Personelin, bütün araç, gereçler, tank, hangi silah sistemleri olursa üzerlerinde birer almaç lazer olacak. Karşı kuvvet ve dost kuvvetten kim ilk önce atış yapar, isabet yaparsa personel, araç, gereç üzerindekini simülatör derhal alacak. Artık tatbikata katılan birliklerin personel, araç ve silahların göstermiş oldukları başarıları artık matematiksel olarak göreceğiz. Vurulan tankın hemen işareti yanacak ve hareketsiz kalacak. Diğer sistemler için de geçerli. Bu bir Türk firması tarafından yapılıyor. Kasım ayında bunları da aldıktan sonra şunu iddia ediyorum ki gerçekten Şereflikoçhisar'daki bu tatbikat alanı, belki Avrupa ve dünya çapında mükemmel bir eğitim tesisi olma hüviyetine kavuşacak.''