Tütünde geri adım

Hükümet tütünde geri adım attı. Tütün üreticilerinin bir araya gelerek kurduğu kooperatiflere başvurmaları halinde tütün tesisi kurulması için yetki verilecek.

cumhuriyet.com.tr

Hükümet “torba tasarının” görüşmeleri sırasında tütünle ilgili düzenlemelerden geri adım attı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapan” torba tasarıda tütünle ilgili önemli değişiklikler yapıldı. Sigara üretimindeki açık artırma usulü mevcut uygulamadaki gibi kalırken, üreticiler bakımından hürriyeti bağlayıcı cezalarla ilgili düzenlemeler çıkarıldı. Özel aroması olan, geleneksel yöntemle üreten üreticilerinin kooperatif kurmaları sağlanırken, “ısıtılmış tütünle” (elektronik sigara) ilgili düzenleme tasarıdan çıkarıldı. Yapılan değişiklikler şöyle:

-Tütün ithali, üretim ihtiyaçlarıyla sınırlı olarak, yasada belirtilen tütün mamüllerini üretenler veya Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan izin almak ve sadece işlendikten sonra ihraç edilmek amacıyla tütün işleme tesisi bulunanlar tarafından yapılacak. Kurum, tütün işleme tesisi bulunanlara bu izni verirken, söz konusu işletmelerin öncelikle Türkiye’de üretilen tütünü işlemelerini gözetecek, ihraç amacıyla yapılacak ithalatın amacı dışında kullanılmamasını sağlamak için gerekli önlemleri alacak, ithalat ve ihracata ilişkin uygulamayı denetleyecek.

Üç yıla kadar hapis

-Ticari amaçla, makaron veya yaprak sigara kâğıdı içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün, tütün harici herhangi bir madde doldurulamayacak, bu şekilde üretilen ürünler satılamayacak, satışa arz edilemeyecek, bulundurulamayacak veya nakledilemeyecek.

-Tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün çeşitlerinin üretildiği kurumca belirlenen merkezlerdeki tütün üreticilerinin bir araya gelerek kurduğu kooperatiflere başvurmaları halinde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından tütün ticareti yetki belgesi ve sarmalık kıyılmış tütün tesisi kurulması için yetki verilecek. Kurumun izniyle tütün iç ve dış ticareti ve sarmalık kıyılmış tütün üretim ve ticaretini yapabilecekler.

-Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullananların yanı sıra şahsi tüketimi için 50 kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya 350 litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenler haricinde, kurumdan tesis kurma ve faaliyet izni almadan, tütün işleyenler veya etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, tütünle ilgili olarak, kurallara aykırı satış işleminin, ticaretinin olduğunu, diğer yandan da bu durumun sigara ürünlerinden aldıkları vergide azalma meydana getirdiğini ifade etti.

Kefalet sigortası teminat olacak

Torba tasarıda kefalet sigortasının teminat mektubu olarak kabul edilmesini sağlayan düzenleme maddeleri komisyonda kabul edildi. Torba tasarıda kefalet sigortalarının teminat mektubu olarak kabul edilmesini sağlayan düzenleme maddeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve kurumlar vergisi başta olmak üzere bir çok vergi artışı yapılmasını öngören ve kamuoyunda tepki yaratan “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda görüşmeler bugün de devam ediyor.