Tutuklu vekiller Cumhurbaşkanı adayı olabilir mi?
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu milletvekillerinin Cumhurbaşkanlığı için aday gösterilebileceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trBakan Ergin, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Ergin, "Cumhurbaşkanlığı süresi 7 yıl yapılarak Başbakanın önü mü açılmak isteniyor" sorusuna, "Bu yapılan düzenleme somut olaya özgü düzenleme değildir. 2007 yılında yapılan değişiklik halkın seçeceği öngörülerek hazırlanmış bir düzenlemeydi. Yeni oluşan Meclis 367 garabetini aşarak Cumhurbaşkanı seçebildiği için geçici maddeler boşa düştü. Aslında 7 yıllığına seçilmiş bir cumhurbaşkanı var. Tartışmasız. Seçildiği statüde değerlendirilmesi gerek. Bu konuda örnek kararlar var. Başbakanın şuraya gelmesi gibi bir düzenleme söz konusu değil. Normal şartlarda 7 yıl olması geren süre tartışılmaktadır. Meclis'in kendi iradesi ile son sözü söylemesi demokratik açıdan en uygunudur. O nedenle bu düzenleme geldi" yanıtı verdi.
Bakan Ergin'e milletvekilleri için 4 yıla düşen sürenin Cumhurbaşkanı için neden 5 yıla düşmediği soruldu. Bakan Ergin, bir önceki yapılan seçimin erken seçim olduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanlığı süresine bunun emsal gösterilemeyeceğini söyledi.
"Tutuklu milletvekilleri aday gösterilebilir mi?"
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Tutuklu milletvekilleri aday olabilir mi" diye sordu. Bakan Ergin'in yanıtı şöyle oldu:
"Tutuklu milletvekili aday olabilir. Aday gösterilirse olabilirler. Kampanyayı nasıl yapacaklar? Burada milletvekili adayı gösterilirken de tutukluydular. Kampanyaya bulundukları mekandan katılmış oldular. Bu noktada aday gösterilmelerinin nasıl bir sonuç doğuracağına biz değil şu anda devam etmekte olan yargılamalardaki, yargılamaları yapan hakimler karar verecektir."
"Son 30 yılın en iyi oranı"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin cezaevlerindeki tutuklu sayısının düştüğünü, son 30 yılın en iyi oranı olduğunu söyledi.
Bakan Ergin, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Ergin, "Cumhurbaşkanının yetkilerinin arttırılması veya azaltılmasını düşünüyor musunuz?" sorusuna, tek başına böyle bir düşünceleri olmasının pratik faydası olmadığını, yasaların açık olduğunu belirterek Meclis'te çalışan Uzlaşma Komisyonu'nun değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Ergin cezaevindeki tutuklu sayısıyla ilgili sorular üzerine şu yanıtı verdi:
"Cezaevinde hükümlü tutuklu sayısı şu anda 130 bin rakamını bulmuştur. Bunun yüzde 28 civarında olanı tutuklu, yüzde 72 hükümlü var. Bu oran tutukluların az olması açısından son 30 yılın en iyi oranı. Tutuklu sayısı artıyor, ama hükümlü-tutuklu oranını beraber ölçtüğünüzde Türkiye'de tutuklu oranları düşmektedir."
Cezaevleri koruması jandarmadan alınıyor
Bakan Ergin, cezaevlerindeki infaz memurları için bir düzenleme olup olmadığı sorusuna cezaevlerinin korumasının jandarmadan alınarak Adalet Bakanlığına bağlı infaz koruma memurları tarafından yapılmasını içeren tasarının Bakanlar Kurulu'na sevk edildiğini belirterek "Bu tasarı bir sonraki Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp parlamentoya gelecektir diye umuyorum. O paket içinde görev sorumlulukları değiştiği için ceza infaz memurlarında bir düzenleme düşünüyoruz. Hükümet ve Maliye'den geçmesi gerek tabi" dedi.
Yakut'tan uyarı
Bakan Ergin'in konuşmasından sonra görüşülen ilk bölümün maddelerinin oylamasına geçildi. BDP'nin verdiği önerge üzerine konuşan Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Cumhurbaşkanının hak ihlallerine seyirci kaldığını savundu, "Nefret suçları, savaş politikaları ile halkın acısını büyüten bombardıman sonucu kayıplarda Cumhurbaşkanının tavrı nasıl olmuştur" diye sordu. Tüzel'in konuşmasını bitirmesinden sonra Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Türkiye'de herhangi savaş yok. Terör ve terör örgütü var. Bununla mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet mensupları var" dedi. Yakut, böyle bir açıklama yapamayacağı yönündeki sözler üzerine "Yaparım. Devlet milletle ilgili olunca yaparım" dedi.