Tutuklu vekil Nursel Aydoğan hakkında gerekçeli karar açıklandı

Diyarbakır'da 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptıran, halen Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü soruşturma kapsamında tutuklu bulunan HDP'li Nursel Aydoğan hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. Kararda Aydoğan'ın yargılandığı eylemleri PKK adına işlediği belirtildi.

cumhuriyet.com.tr


HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında, 2011 yılında 5 ayrı gösteri yürüyüşü ve cenaze törenine katılarak 'terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek' suçlarıından dava açıldı. Karar, geçen 13 Ocak'ta verildi. Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Nursel Aydoğan'ın 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet' suçlarından yargılamasının ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, Aydoğan'ın 'Örgüt üyesi olmamamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçunun sabit olduğunu bildirerek 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verdi.

Kararın gerekçesinde, örgüte üye olmayan ancak, örgüt adına suç işleyen kişilerin 'Örgüt üyeliği' suçundan da cezalandırılabileceğini bu düzenleme ile terör örgütleri ile etkin mücadelenin amaçlandığı belirtildi. Terör örgütlerinin tüm dünyada teknolojik gelişmelerden yararlanarak insanlığı etkileyebilecek eylem kapasite ve etkinliklerinin bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan mahkeme, yurt içinde ve Kuzey Irak'taki operasyonlarla terör örgütünün tamamen yok edilmeye çalışıldığını kaydetti. 5 bin 237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun, terörle etkin bir mücadele kapsamında önceki yasadan farklı olarak düzenlendiği belirtilen kararda şu ifadelere yer verildi:"

"Bu düzenlemeyle, terör örgütlerinin tamamen etkisiz hale getirilmesi amaçlanmıştır.PKK terör örgütünün, ülkemiz insanına, ırk, dil, din, bölge, cinsiyet, büyük, küçük ayrımı yapmadan, uzun yıllardır verdiği maddi ve manevi zararlar ortadır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın Diyarbakır, Hakkari ve Van ziyaretleri sırasında meydana gelen olaylar dolayısıyla televizyon ekranlarına yansıyan görüntüler, bir kısım muhalefet parti liderleri tarafından ayaklanma girişimi, isyan provası olarak nitelendirildiği de göz önüne alındığında; Türk Ceza Kanununun, terörle etkin mücadele kapsamında getirdiği düzenlemelerin ne kadar yerinde olduğunu ortaya koymuştur. Kişiler, örgütsel çağrı olmadan da, örgüt adına suç işleyebilir, örgütle aynı fikirleri paylaşarak ve örgütün menfaatleri doğrultusunda eylemlerde bulunabilir."

"EYLEMLERİ PKK ADINA İŞLEDİ"

Aydoğan'ın katıldığı gösterilerin başından itibaren kanuna aykırı düzenlendiğini belirten mahkeme, sanığın Diyarbakır'da düzenlenen iki ayrı terör örgütü mensubu cenazesine katıldığını kaydetti. Sanığın 4 ayrı tarihte katıldığı gösteri ve yürüyüşü kapsayan "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçu hakkında yasal düzenleme nedeniyle karar verilmesine yer olmadığı belirtilen kararda, "Sanığın bu suçu, PKK terör örgütü adına işlediği sabit olmuştur. Bu itibarla; sanığın, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçundan da cezalandırılması gerekmiştir" denildi.

KADIN HAKİMDEN MUHALEFET ŞERHİ

Nursel Aydoğan hakkındaki mahkumiyet kararı, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kadın hakiminin muhalefet şerhi nedeniyle oy çokluğu ile alındı. Sanığın 2011 yılındaki 5 ayrı eylemi ile ilgili yargılamanın ertelemesi kararı verildiği belirtilen muhalefet şerhinde kadın Hakim, "Bu eylemlerin subütuna ilişkin mahkememiz tarafından değerlendirme yapılamayıp işin esasına girilmeden erteleme kararı verilmiş olup, mahkememiz tarafından esas yönünden incelenmeyip suç oluşturup oluşturmadığı değerlendirilmeyen eylemler nedeniyle beraat kararı verilmesi gerekirken cezalandırılması yönündeki karara katılmıyorum" demişti.