TUSKON'a AKP vetosu

TUSKON'un Gaziantep'te düzenlenen toplantısına protokolden katılım olmadı.

cumhuriyet.com.tr

Gülen cemaati ile AKP arasında dershane tartışmalarından sonra artan gerilim son olarak kendisini TUSKON toplantısında gösterdi.

Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programda AKP ile Gülen cemaati arasındaki gerilimin arttığı günlerde dikkat çeken isimler katılmadı. Toplantıda AKPli Belediye Başkanı ve Valinin olmaması dikkat çekti.

Dün Gaziantep'te düzenlenen Doğu Afrika'dan 127 iş insanının katıldığı Türkiye-Doğu Afrika Ticaret köprüsü programına Gaziantep Valisi ile Belediye Başkanı katılım göstermedi.

T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, T.C. Dışişleri Bakanlığı’yla işbirliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) desteğiyle gerçekleştirilen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programları Afrika, Avrasya, Asya-Pasifik, Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika ve Kuzey Amerika bölgelerindeki tüm sektörlerden işadamlarını bir araya getirmeyi hedefliyor.

''İHALE KOVALAMAYIN''

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Türk insanını yurtdışına açmaya devam ediyoruz, insanlara ihale kovalamayın, rant peşinde koşmaya gerek yok tüm dünya sizin oyun alanınız diyoruz.'' mesajını verdi.

Hukukun askıya alınmasının, hangi davalara bakılacağına Adalet Bakanı ve Başbakan karar verecek şekilde olmasının herkesi tedirgin ettiğini ifade eden Meral, ''Sadece yurtdışında değil yurtiçindeki yatırımcılar bile bekleme sürecindeler. Demokrasinin işlemeyeceği bu ortamda yatırım yapmanın risklerini herkes ölçebiliyor. Yabancı yatırımcıların da hissiyatlarını her yerden okuyabiliyoruz. Böyle bir ortamda yatırımcının rahat etmesi mümkün değil.'' değerlendirmesinde bulundu.

TUSKON'DAN ANANAS ÇIKIŞI

Daha önceki konuşmalarında "Ananas Cumhuriyeti Kuralım demediler, Ananas Devleti Kurdurmayız, Ananas bunun kod adı" açıklamasında bulunan Başbakan Erdoğan'ın "ananas" söylemine TUSKON'dan yanıt gelmişti. TUSKON, tepkisini ''Ticaret köprülerinde insanları buluşturduğumuz gibi, iş dünyamızın seçkin simalarıyla görüşmek, onlara farklı ülkelerdeki iş fırsatları hakkında bilgi vermek ve ilgi duyanlara yardımcı olmak bir iş dünyası STK’sı olan TUSKON’un görevleri arasındadır. Bu çerçevede ülkemizin önde gelen işadamlarına Afrika ülkelerindeki çalışmalarında destek olmamız son derece doğaldır. Yapılan çalışmaların eleştirilmesi ve karalama kampanyasına dönüştürülmesi mi yoksa alkışlanması mı gerektiğini kamuoyunun vicdanına sunuyoruz.'' açıklamasıyla dile getirmişti.

ERDOĞAN İLK KEZ ''ÖRGÜT LİDERİ'' DEDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmasında ilk kez Fethullah Gülen hakkında 'Örgütün lideri' ifadesini kullandı. Paralel yapılanmanın sınavlarda usulsüzlükten şantaj ve tehdide kadar ne kadar kirli iş varsa bulaştığını söyleyen Başbakan Erdoğan ''Örgütün lideri Amerika'dan birilerinin izlendiğini, bu izlenme bilgisinin kendisine ulaştığını, bunu engellediğini itiraf ediyor'' dedi.