TÜSİAD'ın yeni başkanından uyarı

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni Başkanı Haluk Dinçer, düzenlediği ilk basın toplantısında “kutuplaşmaya” dikkat çekti.

cumhuriyet.com.tr

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer basın toplantısı düzenledi. İlk basın toplantısında Merkez Bankası'nın bağımsızlığının önemine dikkat çeken ve çözüm sürecinin şeffef işlemediğini dele getiren Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni Başkanı Haluk Dinçer, şunları söyledi: “Maalesef Türkiye gündemi toplumsal kutuplaşmaya maalesef yenik düştü. Bu kutuplaşma uzlaşmaya izin vermiyor. Ne söylendiğine değil, kimin söylendiğine bakılıyor. Siyasetin ayrıştırnıcı söylemi kutuplaşmayı keskin hale getiriyor. Teorik olarak Türkiye'de demokratik düzen var ama bundan faydalanamıyoruz. Kurumlar arasında sağlıklı ilişkiler kurulamıyor. Tüm kurumlar bu ağır kutuplaşmadan nasibini alıyor. Bu kutuplaşmanın bizlere dayattığı gitmezsek bu da oldukça zor görünüyor.”


AĞIMSIZ MERKEZ BANKACILIĞI ÇOK ÖNEMLİ, SÜRDÜRMELİYİZ

Konuşmasında Merkez Bankası'nın bağımsızlığının önemine dikkat çeken Dinçer, vergi aflarının kayıt dışılığı özendirdiği uyarısı da yaptı.
Türkiye'nin orta vadede, yüzde 5 ve üzerinde büyümeyi sağlaması gerektiğini vurgulayan Dinçer, bu konuda kamumaliyesinde dengenin önemine işaret etti.
Dinçer, "Kamu maliyesindeki dengenin bozulmamasını diliyoruz. Türkiye'de tasarrufların düşük olması, daha çok şirketlerin katma değerinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Bağımsız merkez bankacılığı çok önemlidir ve bunu sürdürmemiz gerekiyor" diye konuştu. Dinçer, merkez bankası bağımsızlığı konusunda bir soruyu yanıtlarken "Merkez Bankası'nın para politikası kararlarını doğrudan kendisini alacağı konusu yasada çok net. Biz TÜSİAD olarak Merkez Bankası'nın fiyat istikrarıyla ilgili hedeflerinden ne kadar sapıp sapmadığı ile ilgiliyiz. Biz faizlerin kaç bazpuan indirildiği yerine, enflasyon hedefleriyle uyumlu olup olmadığına bakıyoruz" diye konuştu.

VERGİ AFLARI KAYITDIŞILIĞI ÖZENDİRİYOR

Yakın zamanda bir vergi affının gündeme geldiğine de işaret eden Dinçer, "Son 15 yılda Türkiye'de tam sekiz vergi affı uygulanmış; arızi olmaktan çıkmış, istikrar kazanmış" dedi ve şunları söyledi: "Tabii, bu aflar Hazine'ye gelir sağlıyor; ama, aflardan sonra vergi kayıpları aynı şekilde tekrardan artıyor. Kayıt dışı ekonomi büyüyor. Vergi afları kayıt dışılığı özendiriyor. Aflarla ilerlemek yerine sistemin etkinliğini artıracak reformlar yapmanın daha doğru olacağına inanıyoruz. Yargı alanında çok ciddi bir reform ihtiyacımız var."

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecini "olağanüstü cesaretli bir girişim" olarak gördüklerini de vurgulayan Dinçer, "Biz TÜSİAD olarak çözüm sürecine başından beri destek verdik. Sürecin ekonomik ayağına destek olduk, bölgeye ziyaretler düzenledik. Sürece yönelik çok eleştirdiler var ki, ben de bunlara katılıyorum. Yeterince şeffaf değil. Yeterince adımlar atılmıyor. Muhalefet yeterince katılmıyor" dedi.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Dinçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, "Sayın Başbakan'ın cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili sorusuna, bizim kimin seçileceğine ilişkin bir yaklaşımımız olmadığını, 'siz istiyorsanız, bu sizin tercihinizdir' yanıtını verdik" dedi ve ekledi: "TÜSİAD olarak bizim için önemli olan cumhurbaşkanı seçildikten sonra partilerüstü bir anlayışla, birleştirici rolünü üstlenmesidir. Bugünkü ağır kutuplaşma sürecinde gereken reformları yapmamız mümkün değil. Uzlaşmacı ve uzlaştırıcı bir kişi olmalı. Bize göre tüm adaylar saygın adaylardır. Biz cumhurbaşkanlığı seçiminin sonrasını önemsiyoruz."

TÜSİAD BAŞKANLIĞI

Dinçer, kendisinin TÜSİAD Başkanlığı'na seçilmesi sürecine ilişkin bir soruyu da, "TÜSİAD başkanlığı onurlu ama aynı zamanda fedakarlık gerektiren bir görev. Bu nedenle, TÜSİAD'da kim başkan olacak konusu çok konuşuluyor. TÜSİAD'ın başkan bulma zorluğu yolundaki tespitler yanlıştır" diye yanıtladı. Dinçer, "Böyle önemli bir kararı, içinde bulunduğum kurum içinde konuşmadan kabul etmem doğru olmazdı" dedi.

IRAK'TAKİ GELİŞMELER

Irak'taki gelişmelerin de Türkiye ekonomisi açısından önemli olduğunu vurgulayan Dinçer, "Bu gelişmelerin ekonomiye olumsuz etkisi olabilir. Bu gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatlarının artışı da olumsuzluk yaratacaktır" diye konuştu.