Tüsiad-TBV 8. ETR ödülleri
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, e-devlet konusunda Türkiye'de önemli adımlar atılırken, uluslararası alanda e-performansın henüz istenilen düzeyde olmadığının gözlendiğine dikkat çekti.
cumhuriyet.com.trTürkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) düzenlenen TÜSİAD-Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) 8.eTR Ödül Töreninde konuşan Boyner, bu durumda bir yandan dünya ortalamasının üzerinde seyrederken, öte yandan diğer gelişme kaydeden ülkelere kıyasla Türkiye'nin performansının geride kaldığının söylenebileceğini ifade etti.
Bilgi toplumu hedeflerinin üst düzeyde sahiplenilmesi ve koordinasyonunun, e-Dönüşüm projelerinin kurumlar arasında eş güdüm gözetilecek şekilde planlanmasının, verimliliği etkileyen unsurlar olduğunu belirten Boyner, bununla birlikte altyapının güçlendirilmesi ve e-Devlet süreçlerinin daha verimli işlemesi için ''yönetişim'' konusunun da titizlikle ele alınması gerektiğini söyledi.
Boyner, Türkiye'de bilişim teknolojilerinin kullanım oranındaki artış ve dinamik nüfus yapısı dikkate alındığında, yerinde ve doğru stratejiler ile gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmanın mümkün olduğunu vurguladı. Türkiye'nin e-Dönüşüm yolunda bugüne dek attığı önemli adımların söz konusu olduğunun altını çizen Boyner, ''Bu adımların giderek ivmelenen biçimde geliştirileceğine ve uluslararası alanda tatminkar bir noktaya ulaşacağımıza inanıyorum'' dedi.
e-Devlet uygulamalarının, daha verimli hizmet ve daha demokratik yönetişim anlayışını güçlendirdiğini ifade eden Boyner, bununla beraber zaman ve kaynak israfını önleyerek hem kamuda, hem özel sektörde, hem de vatandaşların günlük hayatında verimliliği artırdığını kaydetti.
''Öncelikli konu olmalı''
Boyner, bu noktada kamu kurumlarının yenilikçi bir yaklaşımla e-Devlet uygulamalarını geliştirmesi, özel sektörün de bu alanda hizmetlerin yaygınlaşması yönünde destek vermesinin önemine işaret ederek, vatandaşların ise bilgi teknolojileri altyapısını en iyi şekilde kullanabilmelerini öncelikli bir konu olarak görmek gerektiğini vurguladı. Boyner, bu noktada kamu hizmetlerinin ortak platformda sunumunu hedefleyen e-Devlet Kapısına vatandaşların yaygın ve kolay erişiminin sağlanmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.
Teknolojik gelişmelerin sunduğu imkanların günlük hayatı geçmişe göre daha etkin bir düzeyde sürdürmeyi sağlarken birtakım hizmetlere hızlı erişim ihtiyacını da beraberinde getirdiğini ifade eden Boyner, artık e-Devlet uygulamasını mobil telefonlar üzerinden de yapmanın mümkün hale geldiğini söyledi ve şöyle devam etti:
''Yani e-Devlet kapsamına m-Devlet de eklendi. e-Devlet içerisinde yer alacak hizmetlerin giderek çeşitleneceğini düşünürsek, m-Devlet açısından da iletişim alt yapısının geliştirilmesi gerekecek. Bilgi teknolojilerine erişimin hızla yaygınlaştırılması, her kesim için ucuz ve kesintisiz iletişimin sağlam bir altyapıyla sunulması, katılımı artırmak için temel bir unsurdur. Vatandaş odaklı, yaygın, güvenli ve etkin hizmet sunulması hem e-Devlet hem de m-Devlet hizmetlerinin kullanımını artıracaktır.''
Boyner, eTR ödülleri ile kamu kurumları ve yerel yönetimlerin başarılı e-Devlet uygulamalarına dikkat çekerek, bu uygulamaların yaygınlaşmasına ve vatandaşlar tarafından daha yaygın olarak kullanılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek, ''Ödüllerin, başvuran, ödül kazanan ve yeni projeler geliştirecek olan tüm kurumlar için bir motivasyon unsuru olduğuna inanıyoruz. Ayrıca kamu kurumları ve yerel yönetimlerin bu projeleri geliştirerek yurt dışındaki benzerleri ile rekabet etmesini de arzu ediyoruz'' dedi.
''eTR Ödülleri''nin, TÜSİAD ve TBV olarak, daha müreffeh bir Türkiye için, kamu yararına düzenledikleri bir etkinlik olduğunu belirten Boyner, amaçlarının e-Türkiye amacına yönelik çalışan kamu kurumları ve yerel yönetimlerini kamuoyunda daha fazla görünür kılmak, iyi uygulamaların ve deneyimlerin paylaşılmasını desteklemek olduğunu söyledi.
Boyner, ''Dolayısıyla ödülün amaç değil, hedefe ulaşmak için bir araç olduğuna ve bu etkinlikte 'kaybeden' olmadığına inanıyoruz'' dedi.
8. ETR ödülleri
8.ETR Ödülleri sahiplerini bulurken, Kamudan Kamuya eHizmetler Kategorisi'nde Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ''Orman Yangın Erken Uyarı Sistemi'' ile Kamudan İşdünyasına eHizmetler Kategorisi'nde Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İzin ve Denetim Dairesi Başkanlığı ''Çevimiçi Çevre İzinleri'' projesi ile ödül aldı.
Kamudan Vatandaşa eHizmetler Kategorisi'nde ise Emniyet Genel Müdürlüğü
''Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması (ASBİS)''ödüle layık görüldü.