TÜSİAD: Olağanüstü ve ani değişimlere karşıyız

Patronlar kulübüne göre, ani ve beklenmedik kanunların iş dünyasının karşısına çıkması yatırımları olumsuz etkiler. Olağanüstü uygulamalar normalleşirse öngörülebilirlik azalır.

cumhuriyet.com.tr

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD)  yapılan olağan genel kuruluna, sürdürülebilir büyüme, yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılması gerekenler ve İstanbul’da yaşanabilecek bir depreme karşı alınacak önlemlere ilişkin talepler damga vurdu. Özellikle TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, güveni zedeleyecek adımların olumsuzluklarına dikkat çekti. Açıklamaları özetle şöyle:

- 2019’u, sıfırın biraz üzerinde, cüzi sayılacak bir büyüme hızıyla kapatıyoruz. 2020’de istihdam sorunumuz açısından yeterli olmayacaksa da daha yüksek bir büyüme bekliyoruz.   

- Sadece kredi genişlemesi ile büyüme sürdürülebilir değil. Bu tür büyümeler, verimlilik artışı getirmiyor. Yalnızca talebi artırarak ekonominin ısınmasına, yükselen enflasyon ve borç sorununa yol açıyor. 

BAĞIMSIZ YARGI VURGUSU

- Gerek reel sektörde gerek para piyasalarında mevzuatın sıkça değişiyor olmasının, ani ve beklenmedik şekilde yeni kanunların iş dünyasının karşısına çıkmasının, vergi politikalarında ekonomik aktörlerin güvenini sarsacak ve mülkiyet konusunda kaygılar yaratacak adımların atılmasının, yatırım ortamına olumsuz etkilerini gündeme getirmek zorundayız.

- Önümüzde kredi büyümesine değil verimlilik artışlarına odaklanılması gereken bir süreç var. Bu odaklanma, özel sektör adına kararlar alarak değil özel sektörle beraber adımlar atılarak gerçekleştirilebilir. 

- Üzerinde mutabakat sağlanmış ve günün küresel koşullarını da göz önünde bulunduran bir ekonomik program, geleceğe umutla bakmamızı sağlayacaktır. Bunun ana bileşenleri istişare ve reform olmalı.  

Kaslowski, Avrupa Birliği ile  diyaloğun yeniden geliştirmesini de istedi. 

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncal Özilhan da, özellikle yatırım ortamı açısından şu vurguyu yaptı: “Hem yerli hem yabancı yatırımcı için yatırım ortamının en temel belirleyicilerinin iyi işleyen kontrol, denge ve denetim mekanizmaları, hukuk devleti, öngörülebilirlik, bağımsız ve tarafsız yargı olduğunu hiç akıldan çıkarmayalım.”