Turuncu altını katlettiler
Antalya kent merkezinde kamuya ait 203 dönümlük narenciye bahçesinin 60 bin metrekaresi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete kiralandıktan sonra alanda kafe, çay bahçesi ve spor alanlarının bulunacağı günübirlik tesis yapılmak için yüzlerce verimli ağacın kesildiği öne sürüldü.
Bülent Ecevit84 yıllık, kamuya ait Narenciye Üretim ve Araştırma Merkezi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Merkezi’ne (BATEM) dönüştürüldü. Bu alanın dışında kalan 60 dönümlük bölüm, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce Hamidiye Vakfı’na tahsis edilmişti. Vakfın özel bir şirkete kiraya verdiği alanda portakal, limon kamkat ve reçelleri yapılan turunç ağaçlarının kesildiği iddiaları üzerine CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, il yöneticileriyle birlikte bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Zerdalilik Mahallesi’ndeki 60 bin metrekarelik narenciye bahçesinin 45 bin TL’ye kiraya verildiğini hatırlatan Bayar, izlenimlerini şöyle anlattı:
“Bazı alanlardan ağaçların kesilip yerine çim ekildiğini, bazı alanların ise yeniden düzenlenmek üzere kazıldığını gördük. ‘Alanda ne gibi bir çalışma olacağını, bahçenin ne amaçla kiralandığını’ sorduk. Bahçeyi kiralayan şahıs, burada çay bahçesi konseptinde kafe ve pastane ürünlerinin satıldığı, bir tarafta spor yapılacak alanlar bulunan günübirlik sosyal bir tesis alanı yapımının planlandığını tarafımıza iletti.”
Bayar, “Konunun yakından takipçisi olacağız. Ranta ve talana müsaade etmeyiz” dedi.
MECLİS’E TAŞINDI
AKP İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ve parti yöneticileri, narenciye ağaçlarının kesildiği alana giderek incelemelerde bulundu. Partililerin “Narenciye solmasın”, “Ağaçlarımız kesiliyor”, “Ağaçlarımız kurumasın”, “Narenciye’de ağaç katliamı” dövizleri taşıdıkları görüldü. Konuya müdahil olacakları belirten il başkanı Taş, “İhaleyi alan firma, sözleşmeye aykırı davranıyor. İhaleyi alan ve ağaçlara bakmakla yükümlü olan kişi, ağaçlara bakmadığı gibi şu anda zarar veriyor. İhalenin iptali için tüm hukuki yolları deneyeceğiz” ifadelerini kullandı.
CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Rafet Zeybek de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine taşıdı.
1934 yılından bu yana bitkisel üretim alanında çalışmalar yürütülen narenciye bahçesi, kahveden muza, hurmadan tropik bitkilere birçok tarımsal ürünün bölgede üretilebilmesi için öncülük yaptı. Erken Cumhuriyet döneminin tarımsal üretime verdiği önemin simgelerinden biri olan arazide çeltikten susama, pamuktan yem bitkilerine kadar birçok ürünün yerli üretime kazandırılması için çalışmalar yürütüldü.