Türkülerin 50 yıllık çınarı devrildi
Solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden, ''Altın Hızma'', ''Evlerinin Önü Boyalı Direk'', ''Esmerim Güzel Esmerim'' gibi türkülerin yaratıcısı, '''50 yıllık çınar'' Abdurrahman Kızılay, ömrünü sanata ve Türkmenlerin tanınmasına harcamış bir sanatçıydı.
cumhuriyet.com.trÖzel 29 Mayıs Hastanesi'nde dün yaşamını yitiren 72 yaşındaki Kızılay'ın 'kadim dostu' Türk Halk Müziği sanatçısı Mehmet Avni Özbek, Kızılay'ı ilk kez 1959 yılında Bağdat Radyosu'nda Türkmence bölümünde yaptığı müzik programlarıyla tanıdığını, aradan 11 yıl geçtikten sonra ise onunla yüzyüze tanışma fırsatı bulduğunu söyledi.
Özbek, şöyle devam etti:
''Çok farklı bir ses, çok farklı bir üslupla Türkmen havalarını okuyordu. Yüreğindeki Türkmen, Türklük sevgisi O'na o kadar etki etmişti ki türkü ve hoyratlarını milli bir hisle seslenirdi dinleyicisine.
Kızılay, 1960 yılında Türkiye'ye gelmiş ve kontrbas eğitimi almak için Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na girmiş. Kendisini, hoyratlarını, türkülerini tanıyoruz. Halk müziği yanında ud ve klasik müzik dersleri alıp sanatındaki seviyeyi yükseltmeye, geliştirmeye çalışmış olan bir sanatçıdır. O Türkmenler için de çok önemli bir sanatçı olmakla beraber, Anadolu'nun her yerinde halkın ve sanatçıların çok takip ettiği bir sanatçıdır.''
Kendisiyle hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok konser verdiklerini anlatan Özbek, ''Almanya'da, Danimarka'da, Hollanda'da, Kahire'de, İskenderiye'de, Kerkük'te, Bakü'de çeşitli şehirlerde konserlere gittik. Burada gördüğümüz en önemli noktalardan biri, gittiğimiz yörelerdeki Türkmenlerle birlikte yabancıların da bu Türkmen ve Anadolu müziğine büyük ilgi göstermeleriydi'' diye konuştu.
Sanatçı İsmet Hürmüzlü
Tiyatro sanatçısı, oyuncu, rejisör İsmeti Hürmüzlü, Kızılay'ın vefatıyla Irak Türkmenlerinin gerçek sesini kaybettiğini söyledi.
Kızılay'ın 50 yıl boyunca Irak Türkmen folklorunu ve Irak Türkmen halkını tanıttığının altını çizen Hürmüzlü, ''Kendisi ispat etti ki orada bir millet var. O, sanatına ve Kerkük'e aşıktı. Değerini ne kadar istesek de anlatamayız. O gerçekten bir halk temsilcisiydi ve elçisiydi'' dedi.