Türkoğlu'ndan "Köy Enstitülerinde Eğitim-Öğretim ve Sanat" konferansı

Kültür ve Sanat Etkinliği 2010 kapsamında sergi, konferans ve konserlerden oluşan bir dizi program gerçekleştirecek olan Işık Üniversitesi, yarın 15.00’te Köy Enstitülü pedagog, yazar Pakize Türkoğlu’nu ağırlıyor.

cumhuriyet.com.tr

Işık Üniversitesi, Kültür ve Sanat Etkinliği 2010 projeleri kapsamında 11 Mart tarihinde Işık Üniversitesi Galeri Işık Şile’de açılan Köy Enstitülü Ressamların Resim Sergisi’nin ardından proje kapsamındaki bu ilk konferans "Köy Enstitülerinde Eğitim-Öğretim Programları ve Sanat Eğitimi" başlığını taşıyor. 

Pakize Türkoğlu, 1927 yılında Antalya, Gazipaşa, Göksenir Yaylası'nda doğdu. Köyünde okul olmadığı için, ilköğrenimine başka bir ailenin yanında kalarak, Gazipaşa Bucağı'nda başladı.1938'de Alanya İlkokulu'nu, 1944'te Antalya Aksu Köy Enstitüsü'nü, 1947'de Ankara Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nü bitirdi. 1965’te İstanbul-Çapa Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü’nü bitirdi.

İlk, orta ve yüksek öğretim kurumlarında yönetici ve öğretmen olarak 40 yıl çalıştı. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi iken, 1985'te emekli oldu. 1985-1990 yıllarında Yakacık Özel Ortadoğu Lisesi, 1990-1992 yıllarında Koç Özel Lisesi'nde Eğitim Danışmanı ve Rehberlik Uzmanı olarak çalıştı. Öğrencisi olduğu Köy Enstitüleri hareketini inceleyen, Tonguç ve Enstitüleri adlı yapıtıyla, Türkiye İş Bankası’nın  "Cumhuriyetin 75. Yılı İnsan Bilimleri İncelemesi Dalı Büyük Ödülü”nü aldı.

Öğrencilik anılarını içeren "Kızlar Da Yanmaz" ve "Toplandık Atatürk’ün Sesiyle" yapıtları da İş-Kültür Yayınları arasında yer alacak. Dergi ve gazetelerde, kültür ve eğitim konularında yazılar yazmayı sürdüren Pakize Türkoğlu, kuruluşundan kapatılmasına kadar Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS) üyesiydi. Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın Genel Yönetim Kurulu'nda ve İstanbul Temsilciliği'nde bulundu.