Türkmen bölgesinde savaş

IŞİD’e yönelik etkili Türk-ABD ortak operasyonunun ilki yapıldı. Çatışmaların yoğunlaştığı Harcele ve Delha köyleri geri alındı. IŞİD ilk kez geri çekildi.

Sertaç Eş

Türkiye ile ABD’nin Kilis’in güneyindeki IŞİD’in geri püskürtülmesi konusunda anlaşmasının ardından etkili ortak operasyon dün gerçekleştirildi. ABD ve Türk uçaklarının desteğiyle Türkmen güçlerinin üç aydır çatıştığı, son bir aydır da çatışmaların yoğunlaştığı Harcele ve Delha köyleri geri alındı. IŞİD’in köylerden çıkarılmasında hava desteğinin etkili olduğu öğrenildi. İlk kez geri çekilen IŞİD’in Türkiye ve Avrupa’ya sızabileceği tek nokta olarak bilinen bölgeyi terk etmesini sağlayan operasyonun ayrıntıları şöyle:

3 aydır sürüyordu

Edinilen bilgilere göre, ABD ve Türkiye’nin havadan yapacağı etkili saldırı öncesinde bölgedeki 600 kişilik Türkmen gücü, Zekeriya Karslı komutasında Cuma akşamından itibaren hazır beklemeye başladı. Harcele ve Delha köylerinde yaklaşık 3 aydır çatışmalar karşılıklı sürüyordu. Kasım ayının başında TSK, IŞİD ilerlemesini durdurmak amacıyla bölgeye havadan operasyon yaptı. Bu operasyonlarla ve Türkmenlerin karşı saldırılarıyla yaklaşık bir aydır IŞiD’le hemen her gün çatışma yaşanan bölgede örgütün ilerlemesi engellendi.

En etkili saldırı

ABD’nin de daha önce bölgeyi vurduğu ancak IŞİD’e yönelik en etkili hava sıldırısının dün sabah saatlerinde gerçekleştirildiği öğrenildi. Operasyon yapılan bölgede vurulacak hedeflere ilişkin Türkiye tarafından sağlanan istihbaratın, koalisyon güçlerince de teyit edilmesiyle operasyonda son aşamaya gelindiği dile getirildi.

Harekâta Türkiye’ye ait 6 F-16, ABD’ye ait 4 F-15 ve 1 AC- 130 tipi uçağın yanı sıra 3 insansız hava aracı katıldı. Operasyonlarda IŞİD’in ciddi kayıplar verdiği, kalan militanların köyleri boşaltmak zorunda kaldıkları kaydedildi. Türkmenlerin oluşturduğu Sultan Murad Tugayı ile Şam Cephesi ise harekâta karadan katıldı.

IŞİD ilk kez çekildi

PYD kontrolündeki Kobane’ye yaz aylarında yoğun olarak saldırmasına karşın başarı sağlayamayan IŞİD, Türkiye sınırının en batısındaki bölgede ilk kez geri çekildi. Güvenlik kaynakları IŞİD’e karşı sağlanan başarının “taktik düzeyde” olduğunu, diğer muhalif gruplar için moral kaynağı olması açısından önem taşıdığını savundu.

YPG ne olacak?

Güvenlik kaynakları, “Türkiye’nin YPG’ye tutumu belli. ABD, YPG’nin daha etkin kullanılmasını savunuyor. Türkiye ise Fırat’ın batısında YPG’ye göz yummayacağını ilan etti. Sorunlar ve kaygılar yüzde yüz çözülmüş değil. Ancak IŞİD’in Avrupa’ya saldırması ve tehdit etmesi diğer bazı ayrıntıları ikinci planda bıraktı” yorumunu yaptı.