Türklerin yüzde 55’i emeklilik endişesi taşıyor
AvivaSA’nın, ortağı Aviva ile yaptığı araştırmaya göre, faturaları ödemekte sorun yaşayan yurttaş, emekli olunca da çalışması gerektiğini düşünüyor.
cumhuriyet.com.trTürk halkının yüzde 55’i emeklilik dönemi için geçim endişesi içinde. Halkın yüzde 50’si emeklilik döneminde de çalışacağını düşünüyor. Yurttaşların emeklilik beklentilerini karşılayabilmek için ayda 200 Avro (590 TL) tasarruf yapması gerektiği belirtiliyor. Türkiye’de şu anda bireysel emeklilik üyelerinin ortalama katkı payı tutarı 200 TL civarında.
Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün önde gelen şirketi AvivaSA Emeklilik ve Hayat, 2015’in ilk çeyreğinde yapılan “Tüketicilerin Tasarruf Tutumları” araştırmasının sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.
Araştırma için; ABD, Çin, Endonezya, Fransa, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Polonya, Singapur ve Türkiye’yi kapsayan 12 ülkede, yaklaşık 12 bin 500 tüketici ile görüşüldü.
AvivaSA Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş, Türkiye’de 2011 ile 2051 yılları arasında emekli olacak nüfusun, emeklilik dönemi beklentilerini karşılayabilmek için her yıl 91 milyar Avro ek tasarruf yapması gerektiğine dikkat çekti. Kurdaş, “Bu da ülkemizde her bireyin yıllık 2 bin 400 Avro ya da ayda 200 Avro ek tasarruf yapması anlamına geliyor. Yüzde 25 oranında bir devlet katkısı, dünyada örneği olmayan bir uygulama. Bu sebeple; emeklilik için endişelenmek yerine, bunu gidermek için BES’e katılmak önemli bir fırsat” dedi.
Türkiye ilkler ülkesi
Emeklilikten sonra çalışmaya devam edeceğini söyleyenlerin oranında Türkiye yüzde 50 ile Polonya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Sonuçlar özetle şöyle;
* Halkın yüzde 23’ü finansal sıkıntı çekiyor.
* Yurttaşların yüzde 46’sı “kıt kanaat” geçiniyor, yüzde 31’i “idare ediyor.”
* Halkın mali endişelerinin başında yüzde 46 oranıyla geçim sıkıntısı yer alırken bunu yüzde 42 ile temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamamak izliyor.
* “Gerçekçi olmak gerekirse, emeklilik için yasal bir zorunluluk olduğu takdirde para biriktireceğimi kabul ediyorum” diyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 40.
4 “Borçlarımın miktarı beni tedirgin ediyor” diyen Türkler, yüzde 49 oranla, 12 ülke arasında ilk sırada.
* “Bu aralar bazı fatura ve ödemelerimi de vaktinde yapamıyorum” diyenler arasında Türkiye yine yüzde 41 ile ilk sırada yer alıyor. Türkiye’yi yüzde 21 ile İrlanda ve Endonezya izliyor.
Dört çiftten üçü borçla evleniyor ING Bank’ın düğün sezonu başlarken yaptırdığı uluslararası araştırmaya göre Türkiye evlilik öncesi borçlanmada Avrupa’nın zirvesinde yer almasına karşın çiftler, maddi yetersizlikler nedeniyle hayal ettikleri düğünü yapamıyor. Türkiye’de her 10 çiftten 7’si aile ve arkadaş baskısı ile düğün yapıyor. Araştırma Avrupalı tüketicilerin son 5 yılda en büyük harcamasının evlilik töreni olduğunu gösteriyor. Avrupa genelinde ankete katılanlardan son 5 yıl içinde evlenmiş olanların yüzde 33’ü düğün için borca girdiğini söylüyor. Türkiye’nin açık ara önde olduğu araştırmada, ülkede 5 yıl içinde evlenenlerin yüzde 76’sı düğün için borçlandı. İkinci sıradaki İtalya ve Romanya’da bu oran yüzde 31. Evlenenlerin yüzde 9’u geri ödenmek üzere ailesinden veya arkadaşlarından yüzde 15’i bankalardan borç alıyor. Aileden destek alanların oranı yüzde 16; normal bir masraf gibi ödeyenlerin oranı yüzde 24. |