"Türkler ekonomide hükümete güvenmiyor"

Globescan tarafından 22 ülkede gerçekleştirilen bir araştırma, halkın, hükümetlerin vergi gelirlerinin yarısından fazlasını kötüye kullandıklarını düşündüğünü gösterirken bu ülkelerden sadece Türkiye, ABD, İspanya ve Avustralya'da hükümetin ekonomiyi denetleme yetkisinin artırılmasına karşı çıkıldığını da ortaya koydu.

cumhuriyet.com.tr

Türkler, hükümetin ekonomiyi denetleme yetkisinin artırılmasına karşı çıkıyor. Globescan tarafından 22 ülkede gerçekleştirilen bir araştırma, halkın, hükümetlerin vergi gelirlerinin yarısından fazlasını kötüye kullandıklarını düşündüğünü gösterirken bu ülkelerden sadece Türkiye, ABD, İspanya ve Avustralya'da hükümetin ekonomiyi denetleme yetkisinin artırılmasına karşı çıkıldığı de belirlendi.

BBC tarafından Globescan ve Maryland Üniversitesi Uluslararası Politika Tutumları Programı'nca aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 22 ülkede toplam 22 bin kişinin katılımıyla yürütülen araştırmaya göre, halk, vergi gelirlerinin kullanımı konusunda hükümetlere güvenmiyor.

Vergilerinin toplumunun gereksinimleri doğrultusunda kullanılmadığına inanları oranı, söz konusu 22 ülkenin hiç birinde üçte birinin altına inmiyor. Bu oran, Kolombiya ve Pakistan'da üçte ikisini aşarken en düşük olduğu ülke İspanya'da yüzde 34 düzeyinde kalıyor.

Etkin hükümet beklentisi

Araştırma sonuçlarının ilginç bir bulgusu da, vergi konusunda hükümetlere güvenmeyen halk, yine hükümetin ekonomide daha aktif rol oynamasını istemesidir. Bu çerçevede söz konusu 22 ülkede halkın ortalama olarak yüzde 78'i, hükümetin temel gıda fiyatlarının düşürülmesi için önlem almasına destek verirken bu oran, ABD'de yüzde 50'i aşıyor.
Ankete katılanların gıda yardımlarına karşı çıktıkları tek ülkenin Almanya'da olduğu belirlendi.

BBC tarafından yayımlanan anketin sonuçlarına göre, devletlerin ekonomideki denetleyici rolünün güçlendirilmesi yolunda da bir talep var. Hükümetlerin ekonomideki denetleme yetkisinin artırılmasına, sadece Türkiye, ABD, İspanya ve Avustralya'da karşı çıkılıyor.
Anketin diğer dikkat çekici bir sonucu, küresel ekonominin canlanmasına rağmen, tüketici güveninin pek parlak olmamasıdır.

İyimser olanların, kötümserleri, sadece Çin, Hindistan, Nijerya ve Brezilya'da iyice aşıyor. En karamsar tüketiciler ise, ABD, İngiltere ve Fransa'da görülüyor.