Türkiye'yi Danimarka'da onlar temsil edecek
17. Türkiye Felsefe Olimpiyadı'nda ilk 10 dereceyi alan öğrenciler için 26 Mart 2013 günü İstanbul Maltepe Üniversitesi ve Ankara Hukuk Fakültesi'nde yapılan yabancı dil seçmeleri sonucunda Danimarka'ya gidecek iki öğrenci belirlendi.
cumhuriyet.com.trIoanna Kuçuradi Başkanlığı’ndaki Türkiye Felsefe Kurumu jürisinin yaptığı değerlendirme sonucunda Ulusal Yarışma beşincisi Sainte Pulchérie Fransız Lisesi öğrencisi Özer Akman ile Ulusal Yarışma onuncusu Özel Kültür Fen Lisesi öğrencisi Melike İrem Balkan 16-19 Mayıs 2013 tarihleri Odense şehrinde yapılacak olan 21. Uluslar arası Felsefe Olimpiyadı (İPO)’nda Türkiye^yi temsil etmeye hak kazandılar.
TFK’nın 12 merkezde 3 Mart 2013 Pazar günü gerçekleştirdiği 17. Ulusal Felsefe Olimpiyadı’nda Çanakkale, H.Akif Terzioğlu Güzel Sanatlar Spor Lisesi öğrencisi Melike Ceren Arslan birinci, Ankara, Atatürk Lisesi öğrencisi M.Yiğit Sayılgan ikinci, İstanbul, TED İstanbul Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencisi Turkuaz Benlioğlu üçüncü olmuşlardı.
İlk 10’a Mehmet Yıldız (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi, Kocaeli), Özer Akman, (Sainte Pulchérie Fransız Özel Lisesi, İstanbul), Yankı Doruk Doğanay (Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi, Ankara), Erdem Uluçınar, (Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi, Erzurum), Kaan Gündeş (Notre Dame de Sion Fransız Özel Lisesi, İstanbul), Büşra Özcan (Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi, Kocaeli), Melike İrem Balkan (Özel Kültür Fen Lisesi, İstanbul) girmişti.
IPO temsilcisi Nuran Direk’in açıklaması
TFK Çocuklar İçin Felsefe Birimi başkanı IPO kurucu temsilcisi Nuran Direk ulusal olimpiyad ile ilgili olarak; “21 yıldan bu yana her yıl dört kıtada 40 ülkeye ulaşmış olan IPO’ya hazırlanmak için her yıl daha çok çaba gerekiyor. Bu nedenle Türkiye Felsefe Olimpiyadı’nın takvimini gelecek yıldan itibaren öne almayı düşünüyoruz. Ekim ayında yapacağımız sınavda ilk 10 dereceyi alan öğrencilere kendilerini hazırlamaları için mart ayına kadar yabancı dilde hazırlanma fırsatı verebileceğiz. Yakın bir gelecekte üniversite kabullerinde böyle prestije sahip uluslararası etkinliklerdeki derecelerin Amerika, Fransa gibi ülkelerde olduğu gibi etkin bir payı olacağını düşünüyoruz. Bu yıl Almanya’yı Odense’de temsil edecek öğrencinin matematik abituru (bir tür üniversite sınavı) ile felsefe olimpiyatıyla çakıştığı için Almanya, bir öğretmeni öğrenciyle birlikte Odense’ye göndererek bu öğrencinin olimpiyat sınavından sonra abituru Danimarka’da yapması için komite üyelerinden izin istedi. Ben hemen evet dedim. Uzun tartışmalardan sonra diğer üyeler tarafından da kabul edildi. Bu problem “Jonathan problemi” diye anılacak bundan böyle. Öğrenciye ve olimpiyada verilen önemi gösteren çok mutluluk verici bir olaydır. Jonathan’ın bir felsefe kitabı yayınlanacakmış çok yakında. Bu yıl herhalde Jonathan başa güreşenlerden biri olacak gibi görünüyor. Dünyanın her tarafından gelen bu değerli gençleri arasında bizim öğrencilerimizi dahil etmek önemlidir. Şimdiye kadar çok iyi dereceler aldık. Umarız başarmaya devam ederiz” diyerek bilgi verdi.
Türkiye Felsefe Kurumu Nuran Direk Başkanlığı'ndaki Çocuklar İçin Felsefe Birimi tarafından 17 yıldır düzenlenen Türkiye Felsefe Olimpiyadı, Uluslararası Felsefe Olimpiyadı(IPO)’nın ulusal basamağıdır. Türkiye, Dünya Felsefe Federasyonu şemsiyesi altında ve UNESCO himayesinde bir organizasyon olan IPO’nun beş kurucu üyesinden biridir.