Türkiye’ye dört bir yandan uyarı
Dolardaki yükselişin belirsizliği ve kırılganlığı artıracağına dikkat çekilirken, uluslararası kuruluşlar dövize aşırı bağımlı bankacılıkta risk yaşanabileceğinin altını çizdi.
cumhuriyet.com.trEkonomik göstergelerin her geçen kötüleştiği Türkiye için gerek uluslararası kuruluşlardan gerekse bankacı ve uzmanlardan uyarı üstüne uyarı geliyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankalarının dövize aşırı bağımlılıklarının ve dış finansman temiminin pahalılanmasının kredi büyümesini yavaşlatabileceğini belirtirken, Standart & Poor’s da Türkiye’nin de aralarında olduğu üç ülkeyi riskin en yüksek olduğu ülkeler olarak sıraladı.
Moody’s tarafından hazırlanan raporda, Türk bankalarının döviz finansmanına olan ihtiyacının kredi büyümesini kısıtlayabileceği belirtildi. Moody’s, Türk bankalarının yabancı para cinsi fonlamaya ağırlık vermeleri ve bu fonlamanın maliyetinde beklenen artış nedeniyle bankaların kredi büyümesinin gelecek yıl yavaşlayabileceğini belirtti.
Raporda, “Ancak yabancı yatırımcının ilgisindeki gerileme bankaların fonlamaya erişimini zorlaştırıyor ve kârlılığın zaten aşağı yönlü baskı altında olduğu bu dönemde risk primini artırıyor” ifadelerine yer verildi.
Risk yüksek
Standard & Poor’s da (S&P), Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde para birimlerindeki zayıflamanın bankalar için riskleri artırdığını kaydetti.
Kuruluş, Türkiye, Rusya ve Gürcistan bankaları için riskin yüksek olduğunu kaydetti.
Dinçer: Enflasyon kontrolden çıktı Eski TÜSİ- AD Başkanı ve Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, doların yükselmesinin büyük türbülans yaratacağını, kur artışı nedeniyle enflasyonun kontrolden çıktığını söyledi Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan, Haluk Dinçer’in dile getirdiği görüşler özetle şöyle; * Ülke ekonomisini küresel ekonomiden ayrı düşünmek mümkün değil. Fed’in faiz artırma sürecinin nasıl olacağı önemli. * Türkiye aslında şaşırtıcı derecede dirençli bir ekonomi. Bu seneyi yine biz yüzde 3’e yakın büyümede kapatacağız. Buna çok şükür demek lazım. Türbülans yaratır * Türkiye ekonomisinde en sıkıntılı konu dolardaki yükseliş. * Türkiye’de ofis binaları, alışveriş merkezleri kiraları döviz bazlı. 2.34’ten 9 ay içinde 70 kuruş artış ciddi problem. Faizler 2 puan aşağı yukarı artış var ama kur daha önemli. * Doların yükselmesi daha büyük türbülans yaratır. * Merkez Bankası’nın rezervlerine bakıldığında çok fazla atacak kurşunu olmadığı görülüyor. * Kur artışından dolayı enflasyon kontrol edilmekten çıktı. * Yapısal reformlar şart. Hükümete kim gelirse gelsin yapısal reform yapması gerekir. * Rekabet gücü artmalı ve yatırım ortamı hazırlanmalı. |
Özince: Büyüme imkânı kalmadı
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, son 10 yılda şahlanan Türk bankacılık sektöründe bu dönemin artık geride kaldığını, kur artışıyla büyüme olanaklarının azaldığını söyledi.
BloombergHT’de bir programa katılan Özince, “Özkaynaklarımız Türk Lirası, ancak finansman hep dövizden. Son kur artışıyla artık büyüme imkânı kalmadı. Banka sermayedarları da artık iştahlı değil. Türkiye için son 10 yıldaki o şahlanan bankacılık dönemini geride bıraktı diye düşünüyorum” diye konuştu.
Mevcut kötü durumun daha da kötüye gitmesini beklemediğini belirten Özince, “Yüzde 10’lu büyümelere ulaşacak dinamik var. Özkaynak kârlılığı hâlâ birçok ülkeye parmak ısırtacak düzeyde” şeklinde konuştu.
Önümüzdeki dönem sektör sermaye temini açısından geçen 10 seneye göre sorun yaşayacağını öngördüğünü dile getiren Özince, ancak bir bankacılık krizi görmediğini, aksi halde ileride Amerika’da da bir bankacılık krizi olabileceğinden söz etmek gerektiğini belirtti.