Türkiye'ye bu yıl 7-10 milyar dolar yatırım gelebilir

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türkiye'nin bu yıl 10 milyar dolarlık yatırım çekme hedefinin revize edilip edilmediği konusunda, "Bu yıl uluslararası arenada büyük kazalar olmazsa Türkiye'ye 7-10 milyar dolar yatırım gelebilir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, uluslararası yatırımların çekilmesi için strateji belirlemenin önemli olduğunu, sistematik strateji ile Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın ülkelerin kapılarına gittiğini ve yatırımcılara Türkiye'de geleceği hangi sektörlerin taşıyacağını anlattıklarına dikkat çekti. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin önümüzdeki dönemde yıldızlarının daha fazla parlayacağını söyleyen Korkmaz, ajansın orta ve uzun vadede ise sürdürülebilir bir model oluşturmak istediğini, hatta bir ülkenin stratejilerini belirleyip, bu strateji doğrultusunda hareket ettiği taktirde korkmasına ve çekinmesine gerek olmadığını kaydetti.
 

Uluslararası yatırım iki yılda yüzde 70-80 düştü

Uluslararası yatırımlarda son iki yılda yaklaşık yüzde 70-80 düşüş görüldüğünü, yatırımlardaki düşüşlerden Türkiye'nin de etkilendiğini ancak bu dönemde dahi 7.6 milyar dolar yatırım aldığını söyleyen Korkmaz, Amerika'nın ise 2008'de 311 milyar dolar uluslararası yatırım yaptığını, 2009'da bu rakamın 201 milyar dolara gerilediğini belirtti. ABD'nin toplam yatırımlarına bakıldığında ise son 6 yılda Türkiye'ye 6.3 milyar dolar yatırım girdiğini, bunun ABD'nin toplam yatırımlarının yüzde 0.6'sını oluşturduğuna dikkati çeken Korkmaz, ''Bu çok düşük bir rakam. Bu konuda hepimize görev düşüyor. ABD aslında yatırım açısından potansiyeli büyük bir sahip bir ülke, bertaraf edilemeyecek bir ülke. Her ne kadar sıkıntılar içinde olsa da orta ve uzun vadede dünyada liderlik konumunu 10 yıl daha götürebilecek durumdadır" dedi.
 

Mühendis ihraç edebileceğiz

Türkiye'de yatırım cazibesi açısından önde gelen sektörler hakkında bilgi veren Korkmaz, bu alanların kurumsal mühendislik hizmeti, imalat sanayi, finans ve madencilik olduğunu kaydetti. Korkmaz, Ar-Ge Kanunu'nun çıkması ile uluslararası Ar-Ge yapabilecek şirketlerin çekilmeye başladığını belirterek, "Bunlar çok önemli. Biz bunu her merci ile görüştük. Bir kalem daha var. O da kurumsal mühendislik hizmeti. Alcatel Lucent sadece mühendislik verebilmek için geldi. Türkiye bu konuda önümüzdeki yıllarda çok farklı bir konuma gelecek. Bu sadece üründe olmayacak buradaki beyinlerimizle mühendislerimizle hizmet ihraç edebileceğiz" dedi.

Korkmaz, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde sadece bölgesel güçlerin değil, finans merkezlerinin de yatırım için çekilebileceğini söyledi. Yatırımcının öngörülebilirlik konusunda ise sıkıntı yaşadığına değinen Korkmaz, "Bazı hususlar yatırımcıları zora sokabiliyor. Yatırımcının aslında beklediği şey öngörülebilirlik. Bunu tesis edebilirsek yatırımcı açısından iyi gelişmeler olabilir" dedi.

'Amerika'ya kendimizi tanıtmalıyız'

Korkmaz, Amerika'nın odaklandığı yatırım alanlarına eğilmek gerektiğini belirterek, "Enerji, bilgi işlem, ilaç, otomotiv yan sanayi ve mühendislikte bence daha fazla gayret gösterip Amerika'ya kendimizi tanıtmamız gerekiyor" dedi. Ajans olarak yabancı yatırım çekilmesi konusunda mesuliyetlerini bildiklerini ve yoğun bir çaba içinde olduklarını dile getiren Korkmaz, "Elimizdeki kaynakları özel sektörle paylaşmaya hazır" dedi. Ajansın kurulduğu 3.5 yılda 6 bin şirket ile teke tek görüştüklerini, 50 bin şirketle ikinci görüşmeler yaptıkları bilgisini veren Korkmaz, bu görüşmelerin hepsinin başkan, CEO ve CFO düzeyinde olduğunu belirterek, "Bu iş uzun soluklu iştir tohumlarını ekersiniz sonra çıkar" dedi.
 

'İsrail olayı yatırımları etkilemez'

İsrail ile Türkiye arasında yaşananlar konusuna da değinen Korkmaz, "Bu üzücü bir mesele. Yatırımların gelmesi açısından Türkiye'yi etkiler mi? Hayır diyeceğim ancak yatırımcılar bir ülkeye geldikleri zaman o ülkenin istikrarına bakıyorlar. Görüştüğüm yatırımcılar çok kaygı içindeler ama kaygı Türkiye'ye gelelim mi? gelmeyelim mi? kaygısı değil, insani bir kaygı taşıyorlar" dedi. Türkiye'nin 10 milyar dolarlık yatırım çekme hedefinin revize edilip edilmediği konusunda Korkmaz, "Bu yıl uluslararası arenada büyük kazalar olmazsa Türkiye'ye 7-10 milyar dolar yatırım gelebilir. AB içindeki krizin ne kadar büyüyebileceğini tam kestiremiyorum. Biz, geçen yıl kasım ayında yatırımcıların tekrar hareketlendiğini gördük. Bunlar 6 -12 ay sonraya yansıyabiliyor. Bu yıl, geçen yıldan daha iyi olacak ancak 2011 çok daha iyi olabiliriz" dedi.