Türkiye'nin Turizm potansiyelini Bakan'a sundu
Türk Ekonomi Bankası (TEB), Nisan ayında sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği Turizm Sektörü Gelecek Stratejileri Konferansı'nın sonuçlarını bir rapor haline getirerek Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sundu.
cumhuriyet.com.trAntalya’da düzenlenen rapor teslim töreninde konuşan TEB Genel Müdürü Varol Civil, Türk turizm sektörünün son yıllarda gücünü ve iddiasını dünyada çok daha fazla vurgulamaya başladığını dile getirdi. Bakan Günay ise; "2011 yılı sonu itibariyle gelen ziyaretçi sayımız 31 milyonu geçti. 2023 yılındaki hedefimiz ise 50 milyon ziyaretçi ve 50 milyar dolar tutarında bir turizm gelirini yakalamaktır" dedi.
TEB Genel Müdürü ve yöneticileri, çok sayıda sektör temsilcisi, bürokrat ve akademisyenin katıldığı rapor teslim töreninde konuşan Günay, "Günümüzde turizm uzun vadeli bir stratejik bakış açısıyla yürütülmesi elzem sektörlerden biridir. Beklenmedik krizlere karşı sağlam durmanın en önemli ayağı bu uzun vadeli stratejiler ve de önlemlerdir. Bizler de son yıllarda bu konuda uzun vadeli bir politika yürütmeye önem veriyoruz. Artık gururla söyleyebiliriz ki dünya seyahat pazarındaki genel daralmaya rağmen Türkiye’de turizm sektörü dikkate değer ve istikrarlı bir büyüme sergilemektedir. 2011 yılı sonu itibariyle gelen ziyaretçi sayımız 31 milyonu geçti. 2023 yılındaki hedefimiz ise 50 milyon ziyaretçi ve 50 milyar dolar tutarında bir turizm gelirini yakalamaktır. Bu noktada turizm sektöründeki fırsatları, risk ve tehditleri, güçlü ve zayıf noktaları ortaya koyarak geleceğe yönelik bir perspektif oluşturan ’Turizm Sektörü Gelecek Stratejileri Konferansı Raporu’nun önemli katkıları olacağını düşünmekteyim" dedi.
Türk turizm sektörünün ülkemizin gurur kaynaklarından biri olduğunun altını çizen TEB Genel Müdürü Varol Civil ise bu sektörün son yıllarda gücünü ve iddiasını dünyada çok daha fazla vurgulamaya başladığını dile getirdi. Bu doğrultuda turizm sektörüne her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Civil, "TEB olarak KOBi’lerin ’danışman bankası’ olma hedefi ile çalışıyoruz. Bu doğrultuda KOBİ’lerimizin yoğun faaliyet gösterdiği sektörlerin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlayan ’Gelecek Stratejileri Konferansı’ dizisinin üçüncüsünü geçtiğimiz yıl Nisan ayında Antalya’da Turizm Sektörü için gerçekleştirdik. Konferansta turizm sektörünün değerli temsilcileri ile birlikte, sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak için sektörün dününü, bugününü ve yarınını masaya yatırdık. Sektör temsilcilerinin görüşleriyle Türkiye’de turizm sektörünün fotoğrafını çeken ve geleceğine ışık tutan ’Turizm Sektörü Gelecek Stratejileri Konferansı Sonuç Raporu’nu derledik. Raporda ortaya çıkan sonuçlar, bankaolarak Türk turizminin geleceğine dair taşıdığımız umutlarımızı tazeledi. Yakaladığımız bu ivmeyi sürdürebilmemiz halinde İspanya, İtalya gibi ülkeleri yakalamak, hatta geçmek hiç de zor değil. Türkiye’ye yakışan Akdeniz’de turizm liderliğidir" dedi.
TEB, KOBİ’lerin işlerini geliştirmeye yönelik bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla TEB KOBİ Akademi ile il il gezerek atölye çalışmaları düzenliyor, iş adamlarına eğitim veriyor. Stratejik planlama, pazarlama, dış ticaret, kurumsallaşma konularında yürütülen atölye çalışmalarında konunun uzmanları KOBİ’lere iş hayatında büyümek için ihtiyaç duyduğu bilgileri aktarıyor. Söz konusu çalışma ile TEB son 5 yılda 32 ilde 11,000 işadamına ulaştı. TEB KOBİ Akademi’yi bir adım öteye taşıyan TEB, KOBİ’lerin yoğunolarak faaliyet gösterdiği il ve sektörlere yönelik "Gelecek Stratejileri Konferansı" dizisini başlattı. TEB bu konferansların sonuçlarını ise rapor haline getirerek ilgili yönetimlerle paylaşıyor.
Türk Ekonomi Bankası, 2011 itibarıyla toplam 13 ilde düzenlediği Gelecek Stratejileri Konferansı’nı ülke sınırları dışına da taşıdı ve K.K.T.C. özelinde de gerçekleştirdi. TEB, şimdiye dek turizmin yanı sıra otomotiv, altın, takı ve mücevherat ile tarım gibi stratejik sektörleri mercek altına aldı.