Türkiye'nin tohumluk patatesi Sivas'tan

Türkiye'nin patates ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Niğde ve Nevşehir'de ''patates siğili'' hastalığının görülmesiyle birlikte tohumluk patates üretiminin büyük oranda Sivas'a kaydığı, 2011 yılında Türkiye genelinde üretilen 60 bin ton tohumluk patatesin yüzde 60'lık kısmının Sivas'ta üretildiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, bakanlığın tohumluk patates üretim alanı olarak Sivas'ı ilan ettiğini belirtti.

Türkiye'nin her yıl yaklaşık 20 bin ton civarında 25 milyon Avroluk tohumluk patates ithal ettiğini anlatan Aslan, ''Özel sektörle yaptığımız tohumluk patates üretimi çalışmasıyla önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu ithalatı önleyerek 2,5 milyar dolarlık da ihracat kapasitesine ulaşacağız'' dedi.

Patatesin yemeklik, sanayilik kullanım alanları olan karbonhidrat, vitamin ve minerallerce zengin bir endüstri bitkisi olduğuna dikkati çeken Aslan, insan beslenmesi için bu kadar önem arz eden patatesin, hastalık etmenlerinin de yoğun görüldüğü zirai karantina etmen taşıyıcılarını da barındıran bir bitki olduğunu söyledi.

Dünyada ve son yıllarda da Türkiye'de sertifikalı tohumluk patates kullanımının artmasıyla birlikte hastalıktan arındırılmış, temiz tohuma olan talebin de arttığını belirten Aslan, kent genelinde tohumluk patates üretim alanlarıyla ilgili bilgi verdi.
Aslan, şunları kaydetti:

''Ülkemizdeki sertifikalı tohumluk patates üretimi yıllık 60 bin ton kadardır. Türkiye genelinde üretilen 60 bin ton tohumluk patatesin 36 bin tonu Sivas'ta üretiliyor. Türkiye'nin patates ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Niğde ve Nevşehir'de 'patates siğili' hastalığının görülmesiyle birlikte tohumluk patates üretimi farklı illere kaydı. Üretimde en büyük payı ise Sivas aldı. Sivaslı çiftçiler, yılda 36 bin 192 ton tohumluk patates üreterek ülke genelinde üretilen tohumluk patatesin yüzde 60'ını üretir hale geldi.''

Sivas patatesi marka oldu

Sivas'ta üretilen patates tohumunun ''Sivas patatesi'' olarak marka olduğunu ve aranan patates haline geldiğini kaydeden Aslan, ''İlimizde üretilen patates tohumluğu ilin rakımı, gece-gündüz sıcaklık farkı, zirai karantinaya tabi hastalıklardan izole olması, kontrollü üretim gibi nedenlerden dolayı gerek firmalarca, gerekse üreticilerce aranan en kaliteli tohumluktur'' dedi.

Özel sektörün 3 yıl önce başlattığı ''doku kültürü'' yöntemi ile süper elit kademe tohumluktan anaç ve sertifikalı tohumluk üretimi çalışmalarına da destek verildiğini anlatan Aslan, bu çalışmalara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün önderlik ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin her yıl yaklaşık 20 bin ton civarında 25 milyon Avroluk anaç kademe tohumluk patates ithalatı yaptığına dikkati çeken Aslan, ''Özel sektörle yaptığımız bu çalışmayla anaç kademe tohumluk ithalatına ödenen yaklaşık 25 milyon Avro ülkemize kalacağı gibi Orta Doğu ve Rusya gibi pazarlara yapılacak ihracatla yaklaşık 2,5 milyar dolar gelir sağlanacak'' dedi.

Türkiye'nin tohumluk patates ihtiyacının tamamını karşılayabilecek kapasitelerinin olduğunu belirten Aslan, üretim yapmak isteyen tüm firmaları Sivas'a beklediklerini ve bu konuda her türlü yardımda bulunacaklarını vurguladı.