"Türkiye'nin tek hedefi AB"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefi yolunda ilerlediğini bir kez dah ayineledi. Bağış, "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusundaki kararlılığını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Türkiye'nin tek hedefi vardır, o da AB'ye tam üyeliktir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Reform İzleme Grubu (RİG) 15. toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış başkanlığında yapılıyor.

AB Genel Sekreterliğinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılımıyla yapılan toplantının başında konuşan Bağış, RİG toplantılarının iki ayda bir düzenleneceğini, gerek görüldüğünde de daha sık toplanılacağını vurguladı.

Siyasi reformların uygulanmasının, Türkiye'nin AB üyelik sürecindeki kararlılığının ve samimiyetinin ölçüsü olarak hassasiyetle takip edildiğini söyleyen Bağış, "Ülkemizde gerçekleşen reformların vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükselttiğini, ülkemizdeki özgürlük ve hoşgörü ortamını daha da güçlendirdiğini ve millet ile devlet arasındaki uyum ve eş güdümü çok daha artırdığını gözlemlemekteyiz. Onun için bu reformların devamında son derece fayda görmekteyiz" diye konuştu.

Bağış, müzakerelerde siyasi reformlarda herhangi bir eksikliğin, geri adımın veya tıkanıklığın Türkiye'nin AB müzakere sürecini olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle bu süreci hassasiyetle takip etme konusunda ortak kararlılıkları olduğunu vurguladı. Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belki de hepsinden önemlisi bu süreç ülkemizin daha da demokratik ve müreffeh bir ülke olması açısından da son derece önemli bir süreçtir.

Geçmişte olduğu gibi ülkemizin karşı karşıya kaldığı sorunları buzdağı içerisine saklamak hiçbir zaman çözüm değildir çünkü eninde sonunda o buzdağları erir ve o sorunlar eskisinden daha da karmaşık bir şekilde önümüze çıkar. Bu düşünceyle, son 7 yıldır kararlılıkla sürdürdüğümüz bu reformlarda, bundan sonra da Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı sorunları ülkemizin çıkarlarını gözeterek çözmek için üst düzeyde bir irade oluşmuştur."

Egemen Bağış, Türkiye'nin AB müzakerelerindeki kararlılığının göstergesi olarak da Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı düzeyinde Brüksel'e gidildiğini kaydetti.
Bağış, gelecek dönemde de yargı reformu, yolsuzlukla mücadele stratejisi, sendikal haklar alanındaki mevzuat, siyasi partiler yasası ve siyasetin finansmanıyla ilgili mevzuat, siyasi etik komisyonu kurulması, kamu denetçiliği kurumu ve en son pazartesi günü Bakanlar Kurulunda imzaya açılan Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın yeniden yapılanması gibi mevzuatların gündeme geleceğini bildirdi.

"Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusundaki kararlılığını burada bir kez daha vurgulamak istiyorum. Türkiye'nin tek hedefi vardır, o da AB'ye tam üyeliktir" diyen Bağış, tam üyelik dışında herhangi bir alternatifin kabul edilmeyeceğini tüm yetkililerin her vesileyle vurguladığını anımsattı.

Bağış konuşmasının sonunda, RİG toplantılarının 2 ayda bir düzenli olarak yapılacağını yineleyerek, bundan sonraki toplantının Adalet Bakanlığının ev sahipliğinde olacağını sözlerine ekledi.

 

''Kararlılıkla ilerliyoruz''

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin çıkarları açısından müzakerelerin başarı kriterinin, açılan ve kapanan fasıllarla değil, yapılan reformlarla ölçülmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Bağış, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda daha aydınlık, kararlı ve müreffeh yarınlara doğru kararlılıkla ilerlediğini söyledi.

AB Genel Sekreterliği'nde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılımıyla yapılan Reform İzleme Grubu (RİG) toplantısından sonra konuşan Bağış, toplantıda bir önceki RİG toplantısından bugüne kadar elde edilen sonuçları değerlendirme ve Ulusal Programdaki takvimi gözden geçirme fırsatı bulduklarını ifade etti. Bağış, RİG toplantılarını iki ayda bir ve değişik bakanlıkların ev sahipliğinde yapma kararı aldıklarını ve bu bağlamda bir sonraki toplantıya Adalet Bakanlığının ev sahipliği yapacağını belirtti. Reform izleme sürecini illerde de takip edebilmek için, bu toplantıları değişik illerde de düzenlemeyi amaçladıklarını ifade eden Bağış, uygun olması durumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan toplantılara başkanlık etmesini arzu edeceklerini bildirdi. RİG toplantılarının gereklilik halinde daha sık aralıklarla da yapılabileceğini vurgulayan Egemen Bağış, bu çerçevede meclis tatile girmeden, haziran ayında bir sonraki RİG toplantısını düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

 

Mutabık kalınan kararlar

Toplantıda Ulusal Program takvimini ele aldıklarını kaydeden Bağış, üzerinde mutabık kaldıkları kararları şöyle sıraladı:

"-Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan yargı reformu stratejisi çalışmalarını hızlandırma,
-Yolsuzlukla mücadele stratejisi taslağının Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından nihai hale getirilmesi ve haziran ayında ilgili kurumların görüşlerine açılması,
-Temel haklar konusunda önlem planı hazırlanması için kamu kurum ve kuruluşlarına çağrıda bulunarak teknik çalışmalar başlatılması,
-Siyasi kriterler ve birçok müzakere faslını ilgilendiren, kişisel verilerin korunması kanun tasarısının bir an önce meclisten çıkarılması için gerekli çalışmaların sürdürülmesi."

Bu kararları muhalefet partileriyle yapılacak görüşmelerde değerlendireceklerini bildiren Bağış, AB tam üyelik hedefine giden yolda onların desteklerini alacaklarından umutlu olduğunu kaydetti. Bağış, RİG'in, kuruluşundan bu yana olduğu gibi gelecek dönemde de reform sürecini güçlendiren bir mekanizma olarak faaliyetlerine devam ederek, Türkiye'nin çağdaşlaşma yolunda dinamiği olacağını ifade etti. Egemen Bağış, bir soru üzerine, Türkiye'nin çıkarları açısından müzakerelerin başarı kriterinin açılan ve kapanan fasıllarla değil, yapılan reformlarla ölçülmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Fasılların açılması birçok etkeni içinde barındırdığından, her dönem başkanlığında fasıl açılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Bağış, Türkiye'yi sürekli destekleyen Finlandiya dönem başkanlığında hiç başlık açılmazken, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını her fırsatta dile getiren Almanya'nın dönem başkanlığında ise 3 fasıl açıldığına dikkati çekti. Bağış, Türkiye'nin vergilendirme faslının açılması için gerekli açılış kriterlerini tamamladığına işaret ederek, AB üyesi ülkelerden engel çıkmadığı takdirde 26 Haziran'daki Hükümetlerarası Konferansta bu faslın açılacağını ümit ettiğini kaydetti.