"Türkiye'nin tarımsal üretim değeri arttı"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarımsal üretim değerinin 23 milyar dolardan 57 milyar dolara çıktığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Bakan Eker, Kocaeli'nin Çayırova ilçesindeki Namet Entegre Et ve Et Ürünleri Tesisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılık konusunda destekleme politikalarını stratejik bir bakış açısıyla yeniden ele aldıklarını belirterek, hükümeti devraldıklarında hayvancılık desteklerinin toplam destekler içindeki payı yüzde 4 iken, bugün bu oranın yüzde 22'ye çıktığını kaydetti.

Türkiye'de hayvancılığa ödenen desteğin arttığını bildiren Eker, Türkiye'nin tarımsal üretim değerinin 23 milyar dolardan 57 milyar dolara çıktığına işaret etti.Bunda destekleme politikasının büyük önem taşıdığını kaydeden Eker, şöyle konuştu:

''Hayvancılıkta özellikle birim hayvan başına verimi artırmaya dönük tedbirler aldık. Türkiye'de süt üretimi 8 milyon tondan 12 milyon tona çıktı. Et üretiminde hayvan başına verimde ciddi artışlar meydana geldi. Bir hayvandan elde ettiğimiz et 184 kilogramdan 215-220 kilograma çıktı. Et ve Balık Kurumunu özelleştirme kapsamından çıkararak, sektörün hizmetine koyduk ve Türkiye'de şu anda Et ve Balık Kurumu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde hayvancılığın geliştirilmesinde önemli paya sahip. 64 olan kombina sayısı 119'a çıktı. Bu, sektördeki işleme tesislerinin artış oranını göstermesi açısından önemli. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanmasıyla ilgili 421 tesise yüzde 50 hibe destek verdik. 80 civarında da yatırım sürüyor, birkaç ay içinde sayısı 500'ü bulacak.''

Eker, AB ile özellikle gıda ve hijyen konusunda müzakere sürecini yürüttükleri dönemde bu tür tesislerin sayısının artmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de istihdam oluşturacak yatırımların ve girişimlerin artmasının, özellikle küresel krizin geride bırakılmaya başlandığı günlerde her zamankinden daha anlamlı hale geldiğini söyledi.

Girişimcilerin, ''Kriz var, yandık bittik'' seslerine kulak vermektense yatırım yapma cesareti gösterdiklerini anlatan Ergün, girişimcilerin, krizin geride kaldığından emin olmak için beklemek yerine yatırım yapmanın karşılığını önümüzdeki dönemde fazlasıyla alacaklarını kaydetti.

Krizden istifade etmek isteyenlerin, panik havası oluşturmaya çalışanların ellerinin boş kaldığını dile getiren Ergün, her şehirde açılışların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.
''Bu yatırımlar devam ettikçe, fabrikada çarklar döndükçe, Türkiye hızlı bir şekilde yükselişini sürdürecektir'' diyen Ergün, son teşvik paketine gösterilen ilginin de umutlarını artırdığını söyledi.

Genç girişimcilere destek verdikleri proje hakkında da bilgi veren Ergün, gençlerin girişimci ruh kazanmasını istediklerini kaydetti. Ergün, girişimciliğin gelişmediği toplumda yeni yatırımların, fabrikaların, iş sahalarının oluşmasının mümkün olmadığını dile getirdi.


Kayar Grup Başkan Yardımcısı Faruk Kayar

Kayar Grup Başkan Yardımcısı Faruk Kayar da 7,5 yıldır müteşebbislere destek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a açılışa teşriflerinden ötürü teşekkür etti.

Kayar Grup'un, Cumhuriyet'in ilk kuruluş yıllarında bir aile şirketi olarak hizmet vermeye başladığını, 4 nesildir istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü anlatan Kayar, grubun 2005'te de Namet'i bünyesine kattığını belirtti.

Tesisin, sektöründe Türkiye'nin AB hijyen şartlarına uygun ilk üretim merkezi olma özelliği taşıdığını ifade eden Kayar, tesisin birçok ilki de gerçekleştirdiğini anlattı.

Türkiye'de ilk olarak dilimleme ve paketleme parkurunda işlemlerin yüzde 100 el değmeden gerçekleştirildiğini, tesisin elektronik havalandırma sisteminin havadaki bakterilere karşı önlem aldığını kaydeden Kayar, 4 dakikada bir tesisin havasının tazelendiğini, tesisin zemininde, duvarlarında ve tavanında bakteri üretmeyen malzeme kullanıldığını söyledi.

Kayar, 34 bin 600 metre kare kapalı alana sahip tesisin yılda tek vardiyada 22 bin 500 ton kemiksiz et işleme, 10 bin ton şarküteri, 3 bin ton donuk köfte ve burger, 5 bin ton ileri işlenmiş ürün üretim kapasitesi bulunduğunu anlattı.