Türkiye'nin mülteci sorunu

Türkiye'nin büyük illerinde inceleme yapan Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Hammarberg, göçmenlerin durumunun iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül ve Adalet Bakanı Ergin’in yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ve dini liderlerle görüşen yetkili, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılacağından umutlu olduğunu kaydetti.

cumhuriyet.com.tr

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Türkiyede kaçak göçmenlerin tutulduğu misafirhanelerdeki koşulların temel ihtiyaçları sağlamakta yetersiz olduğunu söyledi. Türkiyeye 6 günlük bir ziyaret düzenleyen Hammarberg, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, dini liderler ve AB temsilcilerinin de bulunduğu yetkililerle İstanbul, Ankara ve İzmirde bir araya geldi. Temaslarının ardından Cumhuriyetin sorularını yanıtlayan Hammarberg, mülteci politikasına ilişkin Türkiyeden, yasal düzenlemeler oluşturmasını beklediklerini söyledi.

Hammarberg, ziyareti sırasında kaçak göçmenlerin tutulduğu misafirhaneleri de gezdiğini belirterek buradaki koşulların temel ihtiyaçları sağlamakta yetersiz olduğunu bildirdi. Türkiyenin sığınma için başvuranları Anadoluda belirlenmiş 30 şehre yerleştirdiğini belirten Thomas Hammarberg, bu kişilerden orada yaşamaları karşılığında ücret talep edildiğini belirtti. Ancak çalışmalarına izin verilmemesi nedeniyle sığınmacıların bu parayı yasal olmayan yollardan edinmeye itildiğini söyleyen Hammarberg, bu uygulamaya bir an önce son verilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Ruhban Okulu

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve devlet yetkilileriyle görüşmelerinde Heybeliada Ruhban Okulunun açılması konusunun da gündeme geldiğini söyleyen Hammerberg, eğitim hakkı dolayısıyla okulun açılmasından yana olduğunu ve görüşmelerinde de okulun açılacağına dair olumlu bir hava sezdiğini söyledi.

Komiser Hammerberg, ABde göçmen karşıtlığının artmasına ilişkin bir sorumuza da ABnin de göçmen politikasının sorunsuz olmadığını kaydetti. Avrupada göçmen, İslam, eşcinsel karşıtı ve ırkçı söylemlerin yanı sıra bunlara bağlı suçların yükselişte olduğunu gözlemlediğini söyleyen Thomas Hammarberg, bu durumu ekonomik kriz nedeniyle insanların gelecek kaygısı yaşamalarına bağladı.