"Türkiye'nin kredi notunu değiştirecek olumsuzluk yok"

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) Türkiye Baş analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Tamura, Türkiye'nin IMF ile olan ilişkileri çerçevesinde, kredi notunu değiştirecek bir olumsuzluk olmadığını belirterek, Türkiye'nin gelecek yıl yeniden büyümeye geçebileceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) Türkiye Baş analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye'nin, küresel ekonomik krizi en az zararla atlatabilmesi ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi gerçekleştirebilmesi için uluslararası güveni güçlendirecek bir IMF anlaşması yapması ve Avrupa Birliği reformlarını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Yoshihiko Tamura, küresel ekonomideki kriz çerçevesinde, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi.


Kredi notunu değiştirecek bir olumsuzluk yok

JCR'nin, Türkiye'nin, ulusal ve yabancı para cinsinden BB(-) olan kredi notunu teyit ettiklerini ve ekonomik görünümünü durağan olarak belirlediklerini hatırlatan Tamura, Türkiye ekonomisinde, mevcut küresel krizde, kredi notunu değiştirmeye yönelik bir olumsuzluk olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin sağlam bir finans sektörüne sahip olduğunu vurgulayan Tamura, bu sayede, küresel krizin ilk olumsuz etkilerinden kurtulabildiğini söyledi.

 

Türkiye gelecek yıl yeniden büyümeye geçebilir

Küresel ekonomideki olumsuz koşullar nedeniyle dış talebin azalması ve iç talep ile özel yatırımların düşmesi sebebiyle, Türkiye ekonomisinin, 2001 yılından buyana ilk kez daralacağını kaydeden Tamura, gelecek yıldan itibaren ise Türkiye'nin yeniden makul bir büyümeye geçebileceğini bildirdi.

Tamura tarafından yapılan analizde, Türkiye'nin, dış finansman açığını kapatabilmesi için dış kaynak bulması gerektiği vurgulandı ve küresel ekonomik krizin olduğu bir ortamda, uluslararası finansman kaynaklarının iyice azaldığı belirtildi.

Petrol fiyatının ucuzlaması ve ithalatın daralmasıyla birlikte daha önce artış gösteren Cari Açığın düştüğünün belirtildiği analizde, ancak petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak Cari Açığın yeniden yükselebileceğine dikkati çekildi.

Tamura, dış finansman ihtiyacının arttığı, fakat dış kaynakların yetersiz olduğu bir ortamda, IMF'nin en uygun seçim olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, önceki yıllarda IMF ile başarılı bir program yürüttüğünü hatırlatan Tamura, IMF ile yapılacak yeni bir Stand-by anlaşmasının, sadece finansman sağlamayacağını, ayrıca uluslararası güveni artırarak, daha çok yabancı sermaye gelmesine imkan vereceğini vurguladı.

Tamura, Avrupa Birliği sürecindeki yapısal reformların da Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik büyümesine çok önemli katkı sağladığını ifade etti.