Türkiye'nin ilk seyyar cerrahi hastanesi

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Gama Holding işbirliği ile hayata geçirilen Türkiye'nin ilk seyyar cerrahi hastanesi ve mobil ilk yardım istasyonunun, hem askeri harekat alanında hem de büyük doğal afetlerde önemli bir ihtiyacı karşılayacağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Seyyar cerrahi hastane ve mobil ilk yardım istasyonunun, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetine sunulması dolayısıyla 4. Kolordu Komutanlığında tören düzenlendi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, burada yaptığı konuşmada, seyyar cerrahi hastane ve mobil ilk yardım istasyonunda, basit bir hastanede yapılabilecek her türlü tıbbı müdahalenin gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Hastanenin, askeri ve siviliyle Türk doktorunun, Türk mühendisinin, tasarım, üretim ve entegrasyon kabiliyetinin bir ürünü olduğunu ifade eden Gönül, ''30 yataklı olması öngörülerek çıkılan yolda, yapılan iyileştirmelerle bugün gelinen nokta itibariyle personel dahil 206 yatak kapasitesine ulaşıldığını görüyoruz. Diğer yandan kurulduğunda yaklaşık olarak bir futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan hastanenin acil servis bölümünün en çok 2 saatte, ilk yardım istasyonunun ise 1 saat 15 dakika içerisinde hizmete hazır hale gelmesi, ayrıca takdire şayandır'' dedi. Gönül, savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu hedefleri doğrultusundaki çabalarının her alanda somut sonuçlar vermeye devam ettiğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da sağlık hizmetinin kesinti kabul etmeyen bir hizmet olduğunu söyledi. Türkiye'de son 8 yıldır her türlü afet bölgesinde bulunduğunu bildiren Akdağ, bu afetlerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin iyi örgütlenmiş biçimde süratle olay yerine intikal ettiğini, sivil savunma ekipleriyle omuz omuza vatandaşlara hizmet ettiğini kaydetti.
Türkiye'nin bugün dünyada afetlere karşı gerek sivil gerekse silahlı kuvvetleriyle belki de en hazır birkaç ülkeden biri olduğunu belirten Akdağ, Türkiye'de gönüllü sağlıkçılardan oluşan ulusal medikal kurtarma ekibi içinde 2 bin 700 sağlık personelinin bulunduğunu, oldukça iyi eğitim almış bu kişilerin yurt içi ve yurt dışında çok başarılı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Şu anda Sağlık Bakanlığı bünyesinde 11 bölgeye konuşlandırılmış her biri 50 yatak kapasiteli 27 adet şişirilebilir çadır hastanesinin bulunduğunu bildiren Akdağ, bu hastanelerde de acil servis, ameliyathane, yoğun bakım, laboratuvar gibi çeşitli ünitelerin hizmet verdiğini söyledi. Türkiye'de yaklaşık 2 yıl önce hava ambulans sistemini oluşturduklarını belirten Akdağ, ''17 helikopter ve 2 uçakla hizmet veriyoruz. Bu süre içinde 5 binin üzerinde vatandaşı bu ambulanslarla taşıdık. Bir tek eksiğimiz var. Gece uçuşu yapamıyoruz. Sivil havacılığın kurallarından veya hazırlığından dolayı şu anda gece uçuşu yapamıyoruz. Bu meselenin silahlı kuvvetlerimizle ilgili de bir yönü var. Bunu mutlaka birlikte çalışıp çözmeliyiz'' diye konuştu.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da projeye ilişkin ihalenin 2006 yılında açıldığını, Gama firmasının 2007 yılında ana yüklenici olarak seçildiğini, 26 Eylül 2008'de ise sözleşme imzalandığını ifade etti. Sistemin, doğal afet bölgelerinde halkın tıbbi ihtiyaçlarının yanı sıra elektrik, su, yiyecek, barınak ihtiyaçlarını da karşılamak üzere tasarlandığını bildiren Bayar, ''Böylesi geniş kapsamlı yapısıyla sadece TSK'nın değil, ülkemizin de önemli bir ihtiyacının karşılandığı, hayati bir boşluğun doldurulduğu açıktır'' dedi. Bayar, seyyar cerrahi hastanesi ve mobil ilk yardım istasyonunu, Türkiye'yi ziyaret eden dost ülkelerin devlet adamlarına da tanıtmaya başladıklarını, söz konusu sistemin yakın zamanda ihracat listesine ekleneceğine inandığını bildirdi.
 

Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ergil Ersu da Gama grubunun 22 binin üzerinde çalışanıyla yurt içi ve dışında birçok başarılı projelere imza attığını söyledi. Gama Grubu şirketlerinin Türkiye'de ilk metro hattı, ilk yüksek basınçlı boru hattı yapımı, ilk büyük ölçekli yap-işlet-devret projesi ve halen devam eden İstanbul Boğazı Marmaray Tüp Geçit Projesi gibi ilklere imza attığını ifade eden Ersu, hizmete açılacak seyyar cerrahi hastanesi ve mobil ilk yardım istasyonunu da ilkler listesine eklediklerini belirtti. Projenin birçok önemli kısmının Türkiye'de imal edildiğini ifade eden Ersu, projenin tasarım çalışmalarının 14 ay, test ve kabul süreçlerinin 5 ay sürdüğünü bildirdi. Konuşmaların ardından, seyyar cerrahi hastane çadırının kurulumu uygulamalı olarak gösterildi.
 

Seyyar hastanenin özellikleri

Toplam 206 yatak kapasiteli seyyar cerrahi hastanesi ve mobil ilk yardım istasyonu ile savaş, deprem, sel gibi doğal afetler ve olağanüstü durumlarda acil müdahalelerin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bir futbol sahası büyüklüğünde alanda kurulan hastanenin acil servis bölümü en fazla 2 saatte fonksiyonel hale gelebiliyor. Hastanede aynı anda 4 ameliyat yapılabilirken, aynı anda 6 hastaya yoğun bakım ünitesinde hizmet verilebiliyor. Hastanede, laboratuvar, komuta kontrol, haberleşme, radyoloji, eczane, diş, sterilizasyon, çamaşırhane, su arıtma, tuvalet-duş, morg, medikal oksijen üreten tıbbi gaz, mutfak, depo, soğuk depo konteyner üniteleri, jeneratör kabinleri, hasta koğuşları, personel koğuşları ve yemekhane gibi üniteler bulunuyor. Sistemin ana yapısı alüminyum, özel alaşım çelik ve çelik konteyner ile şişme tip çadırlardan oluşuyor. Sistemin tüm unsurları taktik tekerlekli araçlarla hizmet yerlerine taşınabiliyor.